Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bangladeş, Rohingyalı mültecileri ıssız adalara sürüyor

Bangladeş yönetimi, Myanmar yönetiminin baskılarından kaçarak kendisine sığınan Müslüman azınlık Rohingyalılar’ı, rızaları olmamasına karşın güvenlik endişesiyle Bengal Körfezi’ndeki Bhasan Char Adası’nda kurulan kamplara taşımaya başladı.

2018 yılında, yaşadıkları Myanmar’ın Arakan eyaletindeki şiddet olaylarından dolayı ülkelerini terk ederek Bangladeş’e sığınan Rohingyalılar, Bangladeş hükümeti tarafından Bengal Körfezi’nde bulunan ve Char Piya olarak da bilinen Bhasan Char Adası’na gönderiliyor.

Bangladeş Dışişleri Bakanı Shahriar Alam, ilk aşamada 1642 Rohingyalı’yı taşıyan geminin Bhasan Char’a ulaştığını açıklarken Bangladeş hükümeti önümüzdeki aylarda 100 bin Rohingyalı’yı daha adaya göndermeyi planlıyor.

Bangladeş, uzun bir süredir adayı Rohingyalılar’ın yaşaması için uygun bir hale getirmeye çalışırken Rohingyalılar ve insan hakları grupları Bangladeş hükümetinin bu kararına karşı çıkıyor.

Char Piya olarak da bilinen Bhasan Char Adası’nda Rohingyalılar için oluşturulan konutlar.

İnsan hakları grupları ve mülteciler, muson mevsiminde genellikle sular altında kalan ve konumu nedeniyle siklonlara (atmosferdeki alçak basınç alanı çevresinde dönen rüzgârların oluşturduğu şiddetli fırtına) karşı savunmasız olan olan ıssız adanın güvenliği konusundaki endişelerini dile getiriyor.

Kararı eleştiren Uluslararası Af Örgütü’nün Güney Asya temsilcisi Saad Hammadi“Bangladeşli yetkililerin, insanları oraya yerleştirmek için herhangi bir adım atmadan önce Birleşmiş Milletler’in (BM) ve insani yardım kuruluşlarının adanın yaşanabilirliği konusunda bağımsız değerlendirmeler yapmasına izin vermesi çok önemli. Ne Bhashan Char’a ne de başka bir yere yeniden yerleştirme planı, ilgili kişilerin tam ve bilgilendirilmiş onayı olmadan gerçekleştirilemez” dedi. 

Sadece 20 yıl önce Bengal Körfezi’ndeki bir silt birikiminden oluşan Bhasan Char’ın aşırı sert hava koşullarına maruz kalması ve acil durumlar için anakaradan uzak olması, Bangladeş’in bu fikri ilk kez gündeme getirdiği günden beri tartışılıyor. 

Dünyanın en büyük mülteci kampı olan ve Rohingyalılar’ın büyük bölümüne ev sahipliği yapan Kutupalong Mülteci Kampı’ndan yaşayan 40 yaşındaki Rohingyalı Mohammad Hanif ise adadaki koşullardan memnun kaldığını belirterek, “Adaya gittik ve oradaki düzenlemelerden oldukça memnunum. Daha iyi konutları, camileri, medreseleri ve çarşıları var. Ve hükümet, BM ve diğer kuruluşlardan yardım ve destek eksikliği olmayacağına söz verdi” diye konuştu.

Ancak BM henüz adada herhangi bir çalışma yürütüleceğini onaylamış değil. 2 Aralık Çarşamba günü konu hakkında bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ise adanın henüz bir incelemeye tabi tutulmadığını belirterek, Bangladeş hükümetine adanın acil olarak değerlendirilmesine izin vermesi çağrısında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.