Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bangladeşli trans kadın, güzellik yarışmasında ikinci oldu: “Umarım tüm translar için şafağı getirmişimdir”

Bangladeşli trans kadın Yasin Ahmed Sokal, ülkesindeki ve Asya kıtasındaki LGBTİ+ topluluğu için önemli bir başarıya imza attı.

24 yaşındaki Sokal, Güney Asya ülkesinin en prestijli güzellik yarışmalarından biri olan Miss Evergreen Bangladeş’te ikinci oldu. Sokal’in ismi, “Şafak” anlamına geliyor. Sokal başarısının, LGBTİ+’lar için bir umut olmasını umuyor: “Umarım Bangladeş’teki trans kadınlar için bir umut şafağı getirmişimdir. Bu binlerce trans kadın ve binlerce Sokal için bir zafer.”

Bangladeş’in nüfusu 170 milyon. Tahminen 1,5 milyon kişinin transseksüel olduğu düşünülüyor. Ancak Bangladeş’te translar, şiddet olaylarıyla karşı karşıya kalıyor.

Yasin Ahmed Sokal şöyle diyor: “Güzellik kadın ve erkeklerle sınırlı değildir. Güzellik her yerdedir, çeşitlilik güzelliktir ve güzelliğin cinsiyeti yoktur.”

Yasin Ahmed Sokal (Fotoğraf: Munir uz Zaman / AFP)

Başkent Dakka’da bir moda öğrencisi olan Sokal, kadın olma isteğiyle alay edilen düşmanca bir dünyada büyüdü.

Yaşadıklarını AFP’ye anlattı: “Erkek olarak doğdum ama her zaman bir kadın olarak büyüdüğümü fark ettim. Okulda ve üniversitede pek çok kez zorbalığın kurbanı oldum. Kimliğim nedeniyle bir İngilizce kursuna bile kaydolmama izin verilmedi.”

Bu ayrımcılık, yarışmaya katılırken de onun başını ağrıttı. Sokal, ancak uzun bir ikna sürecinden sonra yarışmaya katılabildiğini söylüyor: “Miss Evergreen Bangladeş’te kazandığım zafer kadın olduğumun bir kanıtıdır. Yarışma sayesinde nihayet insanlar güzelliğimi takdir etti.”

Sokal kendini trans kadın olarak tanımlasa da, Bangladeş’te pek çok kişi onu “Üçüncü cinsiyet” için kullanılan bir Güney Asya terimi olan “Hijra” olarak tanımlıyor.

Geleneksel olarak Bangladeş’te hijralar, başkalarına şans ya da sağlık bahşedebileceklerine dair yaygın inançla benzersiz bir kültürel konuma sahipler.

Fotoğraf: Munir uz Zaman / AFP

Bangladeş’te 2013 yılında translar resmen ayrı bir cinsiyet olarak tanımlandı ve 2018 yılında seçme-seçilme hakkı aldılar. O zamandan bu yana iki trans aday belediye başkanlığı seçimlerini kazandı.

Sadece politikada değil, iş verenler de LGBTİ+’lara karşı daha ılımlı olmaya ve işe almaya başladı.

Bangladeş toplumunda translara ve diğer LGBTİ+’lara karşı bakış geçmişe oranla biraz daha ılımlı olsa da, hala idealden çok uzak. Eşcinsellik de hala suç sayılıyor.

Kaynak: AFP

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.