Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilkent Üniversitesi’nde sınav kaosu: Salgın sebebiyle memleketlerine dönen öğrenciler önce apar topar Ankara’ya çağrıldı ardından sınavlar ertelendi

Bilkent Üniversitesi’nin kasım ayındaki ara sınavları fiziksel olarak yapması öğrenciler tarafından tepkiyle karşılanırken salı günü (2 Aralık) açıklanan yeni senato kararlarıyla bu dönemin final sınavlarının ikinci döneme ertelenmesi, öğrencilerin okul yönetimine yönelik tepkilerini artırdı. Medyascope’a konuşan Bilkent Üniversitesi öğrencileri, okul yönetiminin binlerce kişinin sağlığını tehlikeye atmasının yanı sıra, öğrencileri kaygı ve strese sürüklediğini söyledi.

Mart ayından bu yana dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını Türkiye’de tekrar hız kazanırken birçok eğitim kurumu bu süreçte öğrencilerine çevrimiçi eğitim vermeye devam ediyor. Sene başında derslerin devamı için hibrit sistem (derslerin bir kısmı çevrimiçi, bir kısmı fiziksel olmak üzere) uygulama kararı alan Bilkent Üniversitesi’nde ise kasım ayının ilk haftasında fiziksel olarak yapılan ara sınavların ardından ocakta yapılması planlanan final sınavlarının fiziksel olarak yapılabilmesi için ikinci döneme ertelenmesi, üniversite öğrencilerinin tepkisini çekti.

“Bizim ve ailelerimizin sağlığına yönelik tehditlerle birlikte stresli bir dönem bizi bekliyor”

Medyascope’a konuşan bir Bilkent Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencisi, geçen günlerde kapsamı genişletilen koronavirüs önlemlerinin ardından final sınavlarının fiziksel olarak değil çevrimiçi düzenlenmesini beklediklerini ancak okulun salı günü açıkladığı yeni kararlarla birlikte yaklaşık bir ay sonra yapılması planlanan sınavları bahar aylarına ertelemesi karşısında şaşkına döndüklerini söyledi. Bu dönem yapılamayacak sınavların genel not ortalamalarına “I” notuyla (Incomplete-tamamlanmamış) yansıtılacağını aktaran öğrenci, böylece üniversitenin mayıs ayının sonuna kadar toplamda üç kez (birinci dönem final, ikinci dönem ara sınavlar ve final sınavları) yüz yüze sınav dönemi yapacağını, bunun kendilerinin ve ailelerinin sağlığını tehdit etmesinin yanı sıra, öğrencilerde stres seviyesi açısından tehlikeli bir sürece yol açabileceğini söyledi. 

Kış aylarında yapılamayacak sınavlar için bahar aylarında öğrencilere 10 günlük bir sürenin tanınacağını ancak bunun öğrencilerin ders yükünü artıracağını ve onları strese sokacağını söyleyen öğrenci, “Derslerimiz devam ederken 10 gün içinde bir önceki dönemin konularından sorumlu olduğumuz yeni bir sınav periyoduna gireceğiz. Bu zor şartlarda iki dönemin konularına nasıl yetişeceğiz?” diyerek yönetimin kararına tepki gösterdi.

“Bu zor dönemde öğrenciler için işleri kolaylaştırmak yerine daha da zorlaştırmayı seçiyorlar”

Hukuk Fakültesi’nde okuyan başka bir öğrenci ise fakülte yöneticilerinin “Bu diplomayı kazanmanın bir ağırlığı var” diyerek okulun politikasını savunduklarını, işi inada bindirdiklerini ve öğrencileri zorlamak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Ailesinde koronavirüse yakalanmış insanların olmasının dışında, koronavirüs kaptıkları için ara sınavlara giremeyen çok sayıda üniversite öğrencisinin bulunduğunu belirten Bilkent öğrencisi, “Koronavirüse yakalandıkları için ara sınavlara giremeyen arkadaşlarımız, çok kısa bir süre içinde dört farklı sınav dönemi yaşamak zorunda kalacak. Bu zor dönemde öğrenciler için işleri kolaylaştırmak yerine daha da zorlaştırmayı seçiyorlar. Herkes stres ve kaygılarını iyi yönetemeyebilir” diye konuştu.

Son kararlar karşısında endişeli olduklarını belirten öğrenci, “Önce öğrencileri ara sınavlar için Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya topladılar, sonra bu dönemin final sınavlarını yüz yüze yapmak için ikinci döneme ertelediler” dedi.

Bilkent Üniversitesi öğrencilerini taşıyan okul ringleri, sınav döneminde böyle görüntülendi.

“Hem sağlığımızdan hem de gelecek planlarımızdan olabiliriz”

Mühendislik Fakültesi’nde eğitim gören bir öğrenci de son sınıfta olduğunu ve ikinci dönem yurtdışındaki okullara yüksek lisans başvurusu yapmayı düşündüğünü ancak “I” harf notu verilerek ertelenenen notlarından dolayı başvuru aşamasında not çizelgesiyle ilgili sorunlar yaşayabileceğini söyledi. Kararın mezuniyet aşamasında olan öğrencilerin yanı sıra, sene başında açıklanan akademik takvime göre zorunlu staj programını önceden ayarlayan öğrenciler için de çeşitli zorluklar çıkaracağını belirten mühendislik öğrencisi şunları söyledi: “Herkes mezuniyet planlarını ve staj programlarını akademik takvime göre ayarladı ancak bu ani ve öğrencilerin fikri dahi alınmadan yapılan değişimle çok sayıda öğrenci hem sağlıklarından hem de gelecek planlarından olabilir.”

Öğrenciler güz döneminde yapılması gereken final sınavlarının bahar dönemine ertelenmemesi ve planlandığı gibi bu dönem, çevrimiçi bir şekilde yapılmasını istiyor. Öğrenciler ayrıca, bölümlerin ders işleme biçimlerinin ayrıştığını ve bu nedenle bölümlere özgü farklı sınav şekillerinin (çevrimiçi sınav, final makalesi) uygulamaya konulabileceğini belirtiyor.

Sosyal medya platformlarından duruma tepki gösteren öğrenciler, #BilkentMağdur ve #Bilkentlilereadalet etiketleriyle okul yönetiminin bu kararını eleştiriyor. Farklı fakültelerde organize olan öğrenciler, okul yönetimine ve Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) dilekçe göndererek üniversite yönetimini kararından vazgeçirmeye çalışıyor.

Öğrenci Konseyi yok sayılıyor

Öğrenciler bunun dışında, geçen eğitim döneminde okul yönetimiyle çeşitli görüşmeler yaparak öğrencilerin not ortalamaları konusunda herhangi bir mağduriyet yaşamasının önüne geçen Bilkent Üniversitesi Öğrenci Konseyi’nin bu yıl yönetim tarafından dışlandığını, devam eden salgın sebebiyle her yıl düzenlenen Öğrenci Konseyi seçimlerinin bu sene düzenlenmemesini bahane gösteren yönetiminin konsey üyelerini yok saydığını ve bu durumun öğrencilerin okul yönetimiyle iletişim kurmasını zorlaştırdığını belirtti.

Öğrenciler, 7 Kasım’da başlayan ara sınav döneminde okulda sınavlarını böyle bekledi.

“Ara sınavlardan önce toplam yedi vakanın tespit edildiği okulda sınavlardan sonra vaka sayısı 55’e çıktı”

Bilkent Üniversitesi’nin 7 Kasım’da başlayan ara sınavları fiziksel olarak yapması kamuoyunda tepki çekmişti. Ara sınavların okuldaki vaka sayılarını artırdığını ve sınavlara katılmak için seyahat eden bazı arkadaşlarının bu süreçte koronavirüse yakalandığını belirten bir öğrenci, yönetimin kendileriyle düzenli olarak koronavirüse yakalanan öğrenci ve eğitmen sayılarını paylaştığını anlatarak, “Ara sınavlardan önce toplam yedi vakanın tespit edildiği okulda sınavlardan sonra vaka sayısı 55’e çıktı” dedi.

Bu yıl okul tarafından uygulanan hibrit eğitim sisteminde fiziksel eğitime talebin çok az olduğunu, çevrimiçi derslerin de akşam 22.00’ye kadar sürebildiğini ve bazı derslerin hafta sonu günlerinde işlendiğini aktaran öğrenciler, okulun politikalarının yalnızca öğrencileri değil çok sayıdaki yabancı akademisyenle beraber okulda çalışan herkesi zor duruma soktuğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.