Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Köpe ailesinin anıları, “İmparatorluklar Arasında, Sınırlar Ötesinde” sergisinde tarihe ışık tutuyor – Nefin Dinç ile söyleşi

Kamera & Kurgu: Özgün Özgül
Haber & Fotoğraflar:  Edanur Tanış

ABD’nin Virginia eyaletindeki James Madison Üniversitesi’nden Nefin Dinç, Işık Üniversitesi’nden Erol Ülker ve SALT’tan Lorans Tanatar Baruh’un hazırladığı “İmparatorluklar Arasında, Sınırlar Ötesinde” başlıklı sergi, 27 Aralık’a kadar SALT Beyoğlu’nda sanatseverlerle ve tarih meraklılarıyla buluşuyor. Sergiyi hazırlayanlardan Nefin Dinç; sergiyi, Antoine Köpe ve ağabeyi Taib Köpe’nin hayatını ve tarihe tanıklıklarını Medyascope’a anlattı.

SALT’tan Lorans Tanatar Baruh, James Madison Üniversitesi’nden Nefin Dinç ve Işık Üniversitesi’nden Erol Ülker’in hazırladığı “İmparatorluklar Arasında, Sınırlar Ötesinde” sergisi, Antoine Köpe’nin on ciltlik hatıratları ve çizimleriyle, abisi Taib Köpe’nin çektiği fotoğraflarla döneme tanıklık edip, tarihe ışık tutuyor. Aile üyelerinin Braşov, İstanbul, Selanik, Edirne ve Konya şehirlerinde şekillenen hayatlarından kalanlar Antoine Köpe’nin torunu Tony Childress tarafından bugüne kadar korundu. 

Nefin Dinç, Köpe ailesinin tarihiyle üniversitedeki hocası aracılığıyla tanıştığını anlattı ve şöyle devam etti: “2005’ten beri uğraşıyoruz bu sergi için. Lorans Tanatar Baruh’la o zaman, 2005, 2006 olmalı, Osmanlı Bankası’nın arşivlerinden Antoine Köpe’nin bir fotoğrafını bulmuştuk.”

Antoine Köpe’nin neredeyse bütün hayatı boyunca çizim yaptığını ve çok esprili bir karaktere sahip olduğunu anlatan Dinç, şunları ekledi: “Mesela Antoine, İlyada’yı Birinci Dünya Savaşı’na uyarlamış ve İlyada’yla Birinci Dünya Savaşı arasındaki paralelliği gösteren bir karikatür serisi yapmış. İnsanlar görünce ‘Bunları o mu yaptı’ diyorlar.”

 Vefat ettiği 1974 yılına kadar Antoine’ın çizim yapmaya devam ettiğini dile getiren Dinç, “Birinci Dünya Savaşı’nda ve işgal sırasında Antoine çok zorluk çekiyor ama bu espritüel halini hep koruyor. Anılarını karanlık ve acı bir şekilde kaleme almıyor” dedi. 

“Bu sergi Taib Köpe üzerine de olabilirdi”

Antoine’ın abisi Taib’in çok ilginç bir karakter olduğunu belirten Dinç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her önemli anda İstanbul’da Taib var; kapitülasyonlar kaldırılırken, Fransız Postanesi taşlanırken hep orada. İstanbul’un tepeden ilk fotoğraflarını çeken kişi Taib Köpe. Mesela Mehmed Reşad’ın (Padişah 5. Mehmed) selamlığını çekmiş ama burnunun dibine kadar girmiş. Yani bu sergi Antoine üzerine de olabilirdi, Taib üzerine de. Çok ilginç ve büyük bağlantıları olan biri.”  

Salgın nedeniyle sergiye gelemeyenler olacağını dile getiren Dinç, “Köpe Ailesi’nin belgeseli bittiğinde, serginin bir kısmını da gösterim yapılacak yerin girişine koymayı planlıyoruz. Sergiye gelemeyenler belgesel gösteriminde en azından serginin küçük halini görebilsin istiyoruz” diye konuştu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.