Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİSK, “Salgın Günlerinde Asgari Ücret Gerçeği Araştırması”nı açıkladı: “2021 yılında asgari ücret net 3 bin 800 lira olarak saptanmalı”

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından her yıl düzenli olarak hazırlanan asgari ücret araştırması “Salgın Günlerinde Asgari Ücret Gerçeği Araştırması-2021” raporunu Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 2021 yılı asgari ücretin net 3 bin 800 TL olması gerektiğini söyledi. 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, içinden geçilen süreç nedeniyle 2021 yılı asgari ücretinin her zamankinden daha büyük bir önem taşıdığını söyledi. Ekonomik kriz ve salgının emekçi sınıfların gelirlerini ve alım gücünü ciddi bir şekilde düşürdüğünü dile getiren Çerkezoğlu, “Salgın ve ekonomik krizin yarattığı yoksullaşmaya karşı asgari ücretin insanca yaşayacak bir düzeye yükseltilmesi her zamankinden daha fazla yaşamsal bir önem taşıyor” dedi. 

 “10 milyon civarında işçi asgari ücret altında veya asgari ücrete yakın bir ücretle çalışıyor”

Asgari ücret tespit sürecinin, işçi sınıfının sınırlı bir kesimini değil neredeyse tamamını ilgilendirdiğini hatırlatan Çerkezoğlu şöyle devam etti: “10 milyon civarında işçi asgari ücret altında veya asgari ücrete yakın bir ücretle çalışıyor. Ayrıca, asgari ücretin artışı, genel ücret artışlarını da etkiliyor. Bu nedenle, asgari ücret sadece asgari ücret civarında ücret alanları değil, bütün ücretli çalışanları ilgilendiren çok önemli bir gösterge. Asgari ücret aileleriyle birlikte on milyonlarca yurttaşın meselesi olarak çalışma hayatının en temel konularından biridir. Bilindiği gibi asgari ücret ülkemizde giderek ortalama ücrete dönüşmüştür. Bu nedenle asgari ücret salgının yarattığı kayıplara ve ekonomik krize karşı çalışanları korumanın en önemli aracıdır.”

“Asgari ücret tespit süreci Türkiye’nin en büyük ücret pazarlığı”

DİSK’in asgari ücretin evrensel kabul görmüş kurallara ve ilkelere göre hesaplanmasını istediğini aktaran Çerkezoğlu, “Asgari ücret tespit süreci Türkiye’nin en büyük ücret pazarlığı olmasına karşın bu pazarlıkta işçilerin ve sendikaların elinde grev hakkı yok. Ancak asgari ücret tespit sürecini bir toplu pazarlığa çevirmek, milyonların meselesi yapmak ve çalışanları insanca bir asgari ücret talebi etrafında harekete geçirmek mümkündür” diye konuştu.  

İnsanca yaşanabilir bir ücret için işyerlerinde, meydanlarda ve bulunduğumuz her yerde mücadeleye devam edeceklerini duyaran Çerkezoğlu, “2021 asgari ücreti net 3.800 TL olarak saptanmalıdır” dedi.

Araştırmada öne çıkan kısımlar şöyle: 

-Türkiye asgari ücretliler toplumu haline geliyor:

Asgari ücret milyonların meselesidir. Türkiye’de milyonlarca işçi asgari ücrete mahkûm iken milyonlarca işçi ise yasadışı bir biçimde asgari ücretten mahrumdur. Asgari ücret azami sayıda işçiyi ilgilendiriyor. Asgari ücret giderek ortalama ücret haline geliyor, ortalama ücret asgari ücret düzeyine düşüyor.

-Asgari ücretin altında çalışan milyonlarca işçi var:

3,3 milyon işçi (bütün ücretli çalışanların yüzde 17’si) asgari ücretin altında bir ücretle çalışıyor. Asgari ücretin yarısından daha az ücretle çalışan işçi sayısı 1 milyona yakın. Asgari ücret ve altında bir ücretle yaşamını sürdürmek zorunda olan işçilerin sayısı 7,5 milyon (bütün ücretli çalışanların yüzde 38,3’ü) civarındadır.

-Asgari ücret civarında çalışan 10 milyon işçi var:

Asgari ücretin yüzde 20 fazlası ve altında ücret alan işçilerin sayısı 9,7 milyondur. Bütün ücretli çalışanların yüzde 50’ye yakını bu kapsamdadır. Tüm ücretli çalışanların yüzde 64’ü ise (12,5 milyon işçi) asgari ücretin altı ile asgari ücretin bir buçuk katı arasında bir ücret elde ediyor.

-Kadınlar asgari ücrette daha derin bir ayrımcılıkla yüz yüze:

Asgari ücrete erişemeyenlerin oranı genelde yüzde 17 iken kadınlarda bu oran yüzde 25’i aşıyor. Asgari ücret düzeyinde ve daha düşük ücret alanların oranı genelde yüzde 38 iken, kadınlarda yüzde 49’a yükseliyor. Kadınların yarısı asgari ücret ve daha düşük ücretlerle çalışıyor.

-Türkiye Avrupa ülkeleri içinde asgari ücreti en düşük ülkeler arasında:

2010’da Avrupa’da Türkiye’den düşük asgari ücrete sahip 12 ülke varken, 2020’de bu sayı üçe düştü. Türkiye’den daha düşük asgari ücrete sahip ülkeler Sırbistan, Bulgaristan ve Arnavutluk’tur. Ancak 2020’nin kasım ve aralık aylarındaki güncel döviz kuru dikkate alındığında Türkiye’deki asgari ücretin Arnavutluk hariç Avrupa’daki en düşük asgari ücret olduğu açıktır.

-Asgari ücret dolara karşı eridi:

ABD Doları cinsinden asgari ücret 2016’da 430 ABD Doları’na yükseldi. Sonra ekonomik ve siyasal istikrarsızlığa bağlı olarak asgari ücret dolar cinsinden gerilemeye başladı. Ocak- Kasım 2020 ortalama kurlara göre asgari ücret 336 ABD Doları’na geriledi. Güncel kurlara göre ise 300 doların altına düştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.