Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgınında Hatay kırmızı alarm veriyor: “Vaka artışı böyle devam ederse sağlık sistemi kilitlenebilir, tam kapanma şart”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün akşam (6 Aralık), Hatay’da koronavirüs vaka artış oranını yüzde 125, yoğun bakım doluluk oranını ise yüzde 86 olarak açıklayarak Hatay’ı yüksek risk altındaki iller arasında gösterdi. Koca’nın bu açıklamasından sonra kentteki kamu otoriteleri art arda Hatay halkını uyaran çıklamalar yaptı. Hatay’daki vaka artış oranı ile yoğun bakımlardaki doluluk oranında yaşanan artışın nedenini Hatay Tabip Odası Genel Sekreteri ve kardiyoloji uzmanı Dr. Ufuk İyigün, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Suzan Şahin ve Antakya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Sinan Seyfettinoğlu’na sorduk.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘nın dünkü (6 Aralık) açıklamasından sonra Hatay Valisi Rahmi Doğan vatandaşlara, “Mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın” uyarısı yaptı ve “Geldiğimiz noktada pandemi kurallarına sıkı sıkıya uymadığımız takdirde canımızın yanacağını ve bu süreci toplum olarak çok zor atlatacağımızı üzülerek ifade etmek durumundayım” dedi. 

Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat da vatandaşları “İlimizde vaka sayılarımız, yoğun bakım ihtiyacı sayılarımız, oksijen gereksinimi ve acil sağlık hizmeti ihtiyacı sayılarımız gün geçtikçe artma eğiliminde. Zor bir süreçten geçiyoruz” diyerek uyardı.

Hatay Barosu Başkanı Avukat Ekrem Dönmez, koronavirüs nedeniyle babasını kaybeden bir arkadaşını aradığını ve kendisine “Morg dolu, babam bugün vefat eden 57. kişiydi. Cenazeleri taşıyacak araç yok, aynı araç dört cenaze taşıyor. Saatlerce bekliyor herkes” dediğini duyurdu.

Vaka artışının nedeni orman yangınları” 

Gazeteci Sinan Seyfettinoğlu, Hatay’daki vaka artışının temel nedeninin geçen ay ilde yaşanan orman yangınları olduğunu iddia etti. Seyfettinoğlu yangınların yarattığı paniğin bulaşı artırdığını söyledi. Seyfettinoğlu ayrıca, Hatay’ın coğrafi konumundan dolayı Ortadoğu ülkelerine çalışmaya giden işçilerin salgın nedeniyle Hatay’a dönmesinin de vakaları etkilemiş olabileceğini sözlerine ekledi. Seyfettinoğlu sivil toplum örgütlerinin, Hatay için sokağa çıkma yasağının uzatılması, eğer bu olmuyorsa da Hatay halkına gönüllü karantina çağrısı yaptığını söyledi. 

Hatay Devlet Hastanesi’nde PCR testi yapılan laboratuvar çöktü

Koronavirüs nedeniyle amcasının kızını ve amcasının eşini kaybeden CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Hatay Devlet Hastanesi’nde PCR testi yapan laboratuvarın şu anda kullanılamadığını söyledi. Şahin, laboratuvar çalışanlarının salgına yakalanması ve test cihazının arızalı olması sebebiyle 72 saattir sonucunu alamayan vatandaşlar olduğunu ve bu kişilerin sosyal faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Şahin, semptom gösterenlerin yoğun bakım doluluk oranı nedeniyle koronavirüs ilaçları verilip, “Zatürresin” denilerek evine gönderildiği yönünde bilgiler aldığını da anlattı.

İktidarın koronavirüs yönetimini eleştiren Şahin, “Durum çok kötü, iktidar bir an önce halka ekonomik destek vererek Hatay’da tam kapanma yapmak zorunda” dedi. CHP’li Şahin, Hatay’da tatil bölgelerinin ve çeşitli yerlerde çalışan mülteci işçilerin olmasının, vaka artışını etkilediğini söyledi.

Artış böyle devam ederse sistem kilitlenme noktasına gelebilir

Hatay Tabip Odası Genel Sekreteri ve kardiyoloji uzmanı Dr. Ufuk İyigün ise Hatay’da vaka artışının devam etmesi halinde sağlık sisteminin kilitlenebileceğini söyledi. Dr. İyigün, sahadan gelen verileri değerlendirmek üzere bu hafta içinde basın açıklaması yapacaklarını ve yüksek ihtimalle Hatay için “acil kapanma” önerisinde bulunacaklarını belirtti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.