Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sinovac’ın koronavirüs aşısı deneylerinde gönüllü olan Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran: “Tek aşıya güvenmek büyük risk, faz 3 olumsuz çıkarsa aşısız kalıyoruz”

Çin’den getirilen koronavirüs aşısının faz 3 deneylerine gönüllü olan Hacettepe Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran, aşının yan etkisi olup olmadığını ve Çin’in ürettiği Sinovac aşısıyla ilgili eleştirileri değerlendirdi. Cankurtaran, “10 gün içinde Brezilya’dan sonuçlar gelecek. Eğer sonuç olumsuz olursa elimizde başka aşı yok. Bu ciddi bir sıkıntı oluşturur” dedi. 

Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran, dört gün önce olduğu aşıyla ilgili, “Hiçbir yan etkisi olmadı. Çok hafif, kolda yarım saat ağrı oldu. Diğer aşılarda olduğu gibi. Aşı olalı dört gün oldu. Zaten kolunuz ağrıyabilir ya da en fazla ateşiniz çıkabilir. Zaten tanıdığımız bir aşı” diye konuştu.

Çin merkezli Sinovac firmasının geliştirdiği koronavirüs aşısının etkinlik oranının henüz yayınlanmadığını söyleyen Cankurtaran, faz 3 sonuçlarının 10 gün içinde geleceğini belirtti:

“Oxford – AstraZeneca’nın yayını çıktı. İlk dozda yüzde 70, ikincisinde yüzde 90 etkili olduğu ortaya çıktı. Pfizer – BioNTech’in aşısı onay başvurusunu yaptı, İngiltere’de başlandı. Ama bunlar zaten bizde yok. Sinovac aşısıyla ilgili şu anda Türkiye ile birlikte Brezilya ve Endonezya’da süren faz 3 denemesinin sonuçlarının açıklanmasını bekliyoruz. Bir hafta, 10 gün içinde açıklanacak. Türkiye’de biraz daha devam edecek ama Brezilya kolu açıklanınca anlayacağız. Olumluysa 25 milyon insanı aşılayabileceğiz. Sorun şu, eğer sonuç olumsuz çıkarsa elimizde başka bir aşı yok. Bu ciddi bir sıkıntı. Umarız Çin aşısının sonuçları olumlu çıkar.”

60 yaş üstünün denemelerde yer almaması bir eksiklik mi?

Türkiye’de Çin’in Sinovac aşısının faz 3 denemelerinde 60 yaş üstü vatandaşlar yer almıyor. Cankurtaran, bunun bir eksiklik olup olmadığına dair şunları söyledi: “60 yaş üstünün Türkiye’deki denemelere girmemesi bir handikap değil. Pfizer – BioNTech ve Oxford – AstraZeneca aşılarında 60 yaş üstü de denemelere dahil edilmişti. Sinovac’ın Brezilya denemelerinde 200’e yakın 60 yaş üstü gönüllü hasta da var. Bizde yok, bir tek orada var ama 60 yaş altında etkiliyse, üzerinde de etkili olacaktır. Brezilya sonuçlarından görülecektir bu. Sonrasında 60 yaş üstü çalışması Türkiye’de de yapılır.”

“Aşının sonucu olumsuz çıkarsa ciddi bir sıkıntı”

Türkiye’nin sadece Sinovac aşısını alacağının kesinleşmesinin ciddi bir sıkıntı doğurabileceğini belirten Cankurtaran, tek aşıya güvenmenin büyük bir risk olduğunu vurguladı: “Pfizer aşısının gelip gelmeyeceği belirsiz. Bir eksiklik var. Nisandan beri bu aşılarla ilgili çalışmalar başladı. En az üç ayrı yere birçok ülke yatırım yaptı, ön anlaşma yaptı. Biz sadece bir yerle ön anlaşma yapmış olduk. Dünyada herkes sıraya girdi. Bunun bir sebebi vardır elbette. Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Japonya’nın üç firmayla çalıştığınızı görüyorsunuz. Zaten bu da epey bir nüfus ve bu şirketler buraya vermeyi tercih etti ya da biz geciktik. Ruslar da Hindistan ile paylaştılar aşılarını. Geriye de Çin aşısı kaldı. Aşıların üretim kapasitesi var, önceden anlaşma yapmazsanız geç kalıyorsunuz. Keşke bir aşı yerine üç farklı aşıyla anlaşma yapılabilseydi. Sıraya girebiliriz ama ilk üç – altı ay olmaz diye düşünüyorum. Tek aşıya güvenmek büyük bir risk, faz 3 olumsuz çıkarsa aşısız kalıyoruz. Olumlu çıkarsa da nüfusumuzun yüzde 30’u aşı olabilecek. Eleştirilerin tamamı haklı ama umarım sonuçlar olumlu çıkar.”

Söyleşinin tamamını dinlemek için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.