Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Ticaret Komisyonu ve 46 eyalet başsavcısı tekelcilikle suçladıkları Facebook’a dava açtı: WhatsApp ve Instagram’ı satmak zorunda kalabilir

Sosyal medya devi Facebook, “dijital pazardaki hâkimiyetini kötüye kullanmak ve tekelcilikle rekabeti imkânsız hale getirmekle” suçlanıyor. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) 50 eyaletten 46’sının başsavcıları ve ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Facebook’un dağılması ve bünyesindeki WhatsApp ve Instagram platformlarının bağımsız hale getirilmesi için federal mahkemeye dava açtı. 

ABD’deki 50 eyaletten 46’sının başsavcılarıyla birlikte Vaşington DC bölgesi ve Guam Adası başsavcıları ve ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), “tekelcilik ve rekabeti imkansız hale getirmekle” suçladıkları sosyal medya platformu Facebook‘a ikili dava açtı.

FTC, 9 Aralık Çarşamba günü Facebook’a karşı açtığı davada sosyal medya şirketinin sahip olduğu WhatsApp ve Instagram platformlarının bağımsız hale getirilmesini talep etti. Komisyon, Vaşington DC’deki federal mahkemeye yaptığı başvuruda Facebook’un “rekabeti tehdit eden şirketleri satın aldığını, satın alamadığı durumlarda da bu şirketleri haksız yere engelleyen kısıtlayıcı politikalar izleyerek dijital pazarda tekelleşmeye yol açtığını” belirtti. 

Facebook, 2012 yılında fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram’ı 1 milyar dolara, 2014 yılında ise mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ı 19 milyar dolara satın almıştı.

46 eyaletin başsavcılarının oluşturduğu koalisyon ve açılan dava hakkında konuşan New York Başsavcısı Letitia James, “Facebook yıllardır kendisinden küçük rakiplerini ezmek, rekabeti ortadan kaldırmak için dijital pazardaki hâkimiyetini ve gücünü kullandı, bunu yaparken kullanıcılarının haklarını gözetmedi” dedi

Facebook Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jennifer Newstead ise “tekelcilik karşıtı yasaların başarılı şirketleri cezalandırmak için var olmadığını” söyledi. FTC’nin 2012 ve 2014’te Facebook’un Instagram ve WhatsApp’ı satın alışını onayladığını belirten Newstead, “Satın almalarımızı onayladıktan yıllar sonra hükümet, ürünlerimizi kullanan insanları ve iş dünyasını nasıl etkileyeceğini gözetmeksizin bu satışları geri almak istiyor. Bununla birlikte ABD piyasasındaki bütün şirketlere hiçbir satın almanın nihai olmadığını gösteren, tüyler ürpertici bir mesaj gönderiyor” diye konuştu. 

Sosyal medya devi Facebook, ABD Adalet Bakanlığı’nın ekim ayında Google’ı, rakiplerini etkisiz hale getirmek için piyasadaki gücünü kullanmakla suçlamasının ardından benzer nedenlerle yasal zorluklarla karşı karşıya kalan ikinci büyük teknoloji şirketi oldu. Davalar, ABD’de Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında varılan, teknoloji devlerini piyasadaki davranışlarından sorumlu tutmak gibi nadir bir uzlaşmanın da altını çiziyor. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.