Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ODTÜ’deki Onur Yürüyüşü’ne katılan 19 kişinin yargılandığı davada bir sonraki duruşma 30 Nisan 2021’de yapılacak: “Beraat kararını Dünya İnsan Hakları Günü’nde vermek istemediler”

10 Mayıs 2019 tarihinde 9. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katılan 18 ODTÜ’lü öğrenci ve bir akademisyenin yargılandığı davanın beşinci duruşması 30 Nisan 2021 tarihinde yapılacak. 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde yapılan ve karar duruşması olması beklenen dördüncü duruşmada beklentinin aksine savcı mütalaa açıklamadı.

Duruşmaya, yargılanan kişilerin yanı sıra öğrencilere destek olmak isteyen siyasetçiler ve insan hakları savunucuları da katıldı. Yargılanan isimlerden Özgür Gür, duruşmadaki ifadesinde “Bu davada sadece biz değil bütün LGBTİ+ bileşenleri yargılanıyor” derken süreci Medyascope’a anlattı.

“Dünya İnsan Hakları Günü’nde beraat kararı vermek istemediler”

Hiçbir delil olmadığı halde hapis istemiyle yargılandıklarını belirten Özgür Gür, bugünkü duruşmada yaşananları şöyle aktardı: “Bugün karar çıkmasını bekliyorduk ancak savcı mütalaa açıklamadı ve gerekçe olarak sadece ‘Göründüğü kadar basit bir dava değil’ dedi. Hiçbir dayanak yok ve bilirkişi raporu bile lehimize çıktı ki böyle bir yargı sisteminde beklemeyeceğiniz bir durumdur bu. Bana sorarsanız 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde bu davada beraat kararı vermek istemediler.”

“30 Nisan’da beraat kararının çıkmasını bekliyoruz”

Davanın bu kadar uzamasının psikolojik olarak da oldukça yıpratıcı olduğunu vurgulayan Gür, “Sabah gittiğimizde inanılmaz bir polis yığınıyla karşılaştık. Halbuki biz salgın nedeniyle basın açıklaması yapmayacağımızı ve yazılı açıklama yayımlayacağımızı söylemiştik. Bu psikolojik olarak da oldukça yıpratıcı bir süreç. Olaylar yaşandığında ben öğrenciydim, şu an mezunum. Gerçekten çok yoruldum. Artık 30 Nisan’da beraat kararının çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Özgür Gür, uluslararası platformlardan gelen desteğin de oldukça değerli olduğunu ve bunun LGBTİ+ haklarının evrensel değerler olduğunu gösterdiğini belirtti.

Ne olmuştu?

Ankara Valiliği tarafından 19 Kasım 2017’de alınan bir kararla bütün LGBTİ+ etkinlikleri OHAL gerekçesiyle iptal edilmişti. Yaklaşık bir buçuk sene süren yasağın ardından ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması 19 Nisan 2019’da mahkeme kararıyla bu yasağın kaldırıldığını ve Onur Yürüyüşü’nün 10 Mayıs 2019’da gerçekleştirileceğini açıklamıştı.

Rektörlük yürüyüşe izin verilmeyeceğini duyurmuştu

Yürüyüşün öncesinde öğrencilere ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Verşan Kök imzalı bir mail gönderilerek yürüyüşe izin verilmeyeceği duyurulmuştu. Ancak rektörlüğün böyle bir yetkisi olmadığını düşünen öğrenciler bu kararı protesto ederek 9. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü 10 Mayıs 2019 tarihinde ODTÜ’de gerçekleştirmek üzere toplanmışlardı. Okula sokulan polisler, yürüyüşe katılanlara biber gazı, plastik mermi ve fiziksel güç kullanarak saldırmıştı. Ardından biri akademisyen toplam 22 kişi gözaltına alınmıştı.

18 Öğrenci ve bir akademisyen üç yıl hapis cezasıyla yargılanıyor

Devamındaki süreçte 18 öğrenci ve bir akademisyen hakkında “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılmak” ve “ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten dava açılmıştı. Kabul edilen iddianameye göre 19 kişi de üç yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Davanın ilk duruşması Ankara 39. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 12 Kasım 2019 tarihinde görülmüştü. İlk belirlenen salonun kapasitesinin sınırlı olmasından dolayı birinci duruşma 15. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonuna alınmıştı. Bilirkişi raporu ve olaya ilişkin görüntülerin tamamının istenmesi üzerine ikinci duruşma 12 Mart 2020’de yapılmıştı.

Uluslararası örgütlerden destek

Bu süreçte davada yargılanan öğrencilere pek çok kişi ve kurumdan destek geldi. Uluslararası Af Örgütü davada yargılanan öğrencilerin beraat etmesi talebiyle bugünkü duruşmadan iki gün önce bir imza kampanyası başlatırken 11 uluslararası örgüt davanın beraat ile sonuçlanması için 7 Aralık 2020 günü ortak bir basın açıklaması yayımladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.