Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Kentsel dönüşüm” adı altında Asburçaklar Sitesi’nin hurdaları satılırken, site sakinlerinin elektrik ve doğalgazı kesiliyor: “Kentsel dönüşüm istiyoruz, rantsal dönüşüm değil”

İstanbul’un Bağcılar ilçesine bağlı 284 daireli Asburçaklar Sitesi sakinleri, bir yandan yaşadıkları bölgede en yoğun şekilde seyreden koronavirüs salgınıyla, bir yandan ekonomik zorluklarla, bir yandan da “kentsel dönüşüm” adı altında kendilerini evlerinden çıkarmak için uğraşan müteahhit ve belediye ekipleriyle mücadele ediyor. 

Eski site yöneticisinin bir müteahhitle yaptığı ve şartları bilinmeyen bir anlaşmanın sonucunda Asburçaklar Sitesi’ne “deprem riski” raporu verildi. Bu rapor doğrultusunda çok sayıda site sakininin elektrik ve doğalgazları kesildi. Süreci “rantsal dönüşüm” olarak adlandıran site sakinleri, Adaletli Kentsel Dönüşüm İsteyen Hak Sahipleri Derneği’ni (ADALET-DER) kurarak hukuk mücadelesi başlattı. Açtıkları davada çıkan yürütmeyi durdurma kararıyla zaman kazanan site sakinleri bu kez de belediye ekipleri ile karşı karşıya geldi. Polis eşliğinde siteye gelen belediye görevlileri elektrik ve doğalgazlarını kesmeye başladı. Kış günlerinde elektriksiz ve doğalgazsız kalan site sakinleri, belediyeye “İnsanları soğuktan öldürmeye çalışıyorlar, insanlık suçu bu” diyerek tepki gösterdi.

“Kentsel dönüşüm istiyoruz ama adil bir kentsel dönüşüm istiyoruz, Fikirtepe olmak istemiyoruz”

Site sakinlerinin büyük bir kısmı yaşadıkları evlerin kentsel dönüşüm kapsamında yeniden yapılmasından yana. Ancak Asburçaklar Sitesi’nde işleyen sürece güvenemediklerini belirten site sakinleri “Adil bir kentsel dönüşüme biz de taraftarız. Ama oturduğumuz sitede yapılan kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm” dedi.

ADALET-DER Başkanı Musa Akça, eski site yöneticisinin bölgede başka bitmemiş projelerde çalışan bir müteahhit ile vardığı anlaşma sonrası sitenin hurdalarının satılmasının planlandığını söyledi. Başka bir site sakininin ifadesiyle “insanları yanlış vaatlerle kandıran” site yöneticisi, sitenin yıkımına başlamak için gerekli olan imzaları toplamaya başladı. Ancak sitenin eski yöneticisi kimseye anlaşmanın bir kopyasını vermedi.

ADALET-DER Başkanı Musa Akça

Anlaşmayı imzalayan müteahhite güvenmediklerini söyleyen site sakinleri, müteahhitin projeyi tamamlayamayacağına inanmadıklarını belirtti. Kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını vurgulayan bir Asburçaklar Sitesi sakini “Adil bir kentsel dönüşüm istiyoruz, Fikirtepe olmak istemiyoruz” derken site sakinlerinin en büyük beklentisi, kentsel dönüşümün Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile veya TOKİ garantörlüğünde tamamlanması.

Deprem riski sebebiyle yıkılması istenilen site binalarını yapan müteahhitin de projeyi onaylayan görevlilerin de sağ olduğunu hatırlatan site sakini öğretmen Ahmet Yüksel, “Neden onların yerine site sakinleri mağdur ediliyor?” diye sordu.

“Sokağa çıkmak yasak, çalışamıyoruz, elektrik yok, doğalgaz yok, biz ne yapalım?”

Site sakinleri verdikleri yasal mücadeleyle, koronavirüs salgını koşullarını öne sürerek mahkemeden elektrik ve doğalgaz kesintilerine ilişkin “yürütmeyi durdurma” kararı çıkarılmasını sağladı. Ancak doğalgaz ekipleri bu karara rağmen polis eşliğinde siteye gelerek doğalgazı kesmeye devam etti. Bir site sakini, Medyascope muhabiri Alp Akiş’e 15 gündür doğalgazının olmadığını, çocuklarının gece soğuktan uyuyamadığını ve tüpte yemek pişirdiklerini anlattı. Sitede, yaşlı ve sağlık desteğine muhtaç kişilerin de yaşadığı belirtildi.

BirGün Gazetesi’nden Uğur Şahin’in haberine göre site sakinleri, gece yarıları yapılan elektrik kesintilerine karşı “sabaha kadar trafo önünde nöbet tuttuklarını” anlattı. Vatandaşlar kış döneminde yapılan doğalgaz ve elektrik kesintilerine “Salgın varken elektrikler nasıl kesilir, bu nasıl bir saçmalık” diyerek tepki gösterdi.

“Kesintiler nedeniyle EBA’dan yararlanamıyoruz”

Site sakini bir anne, üniversiteye geçiş sınavına hazırlanan çocuğunun elektrik kesintileri nedeniyle Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sisteminden faydalanmadığını belirterek “Bizim problemimiz şu an deprem değil pandemi” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.