Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür Bakanlığı salgın başladıktan dokuz ay sonra işsiz kalan müzisyenlere destek projesini açıkladı -Müzisyen Yasemin Göksu: “Destek verdim demek için destek veriyorlar, sanatçılar olarak karşı duruyoruz”

Kültür ve Turizm Bakanlığı müzik meslek birliklerinin temsilcileriyle İstanbul’da yaptığı toplantı sonrasında kişi başı net 1.000 lira yardım yapılacağını duyurdu. Ancak bunun için başvuranların müzik sektörü çalışanı olduğunu kanıtlamaları gerekecek. Müzisyen Yasemin Göksu yapılan açıklamaya sosyal medya hesabından tepki gösterdi ve “Yardım için takla atmayacağım” dedi. Yapılan yardımın göstermelik olduğunu dile getiren Göksu konunun detaylarını Medyascope’a değerlendirdi. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, müzik meslek birliklerinin temsilcileriyle 4 Aralık’ta İstanbul’da bir araya gelip, salgın döneminde işsiz kalan müzisyen, sahne emekçileri ve sektör çalışanlarını kapsayan bir proje planladıklarını duyurmuştu. Ersoy, “11 Aralık’ta bakanlığımıza bağlı Yunus Emre Enstitüsü  (YEE) web sitesinde proje adına başvuru yöntemini, başvuruyu yapan birlik, dernek ve sendika isimlerini ilan edeceğiz” demişti.

Proje, YEE ‘nin sitesinde dün (11 Aralık) “Salgın döneminde müzik sektöründe sanatını icra etme ve çalışma imkânları azalan sanatçıların ve sektör çalışanlarının üretim yapmalarını teşvik etmek” başlığıyla açıklandı.

Kültür sanat sektörünün salgından en fazla etkilenen sektörlerden olduğunun belirtildiği çağrı metninde, “Bu çerçevede salgın döneminde, sanat faaliyetlerinin sürdürülebilmesi, sektörün güçlendirilmesi ve vatandaşların sanat ile buluşmasına yönelik projelere destek sağlanmıştır. Bu destekler içinde süreçten etkilenen sanatçıların dahil olduğu projelere ve özellikle tiyatro sektörünün ve müzisyenlerin desteklenmesine özel önem verilmiştir. Ancak, gelinen noktada desteğe ihtiyaç duyan müzisyenlere ve müzik emekçilerine yönelik daha kapsamlı bir projeye ihtiyaç duyulmaktadır” denildi. 

Haftalık veya günlük yevmiye ücretiyle çalışan ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar başta olmak üzere, işini kaybeden veya işleri durma noktasına gelen sanatçı ve sektör çalışanlarının başvuracağı projede desteğin net 1.000 TL, sonraki çağrı programlarına dahil olunması halinde en fazla 3.000 TL olacağı belirtildi. 

Proje kapsamında yapılan yardım ve başvuru koşulları müzik sektöründe yer alan birçok ismin tepkisini çekti. Destek kampanyasına başvuracak kişilerin müzik sektörü çalışanı olduğunu belgelemesi, belge yoksa referans göstererek kanıtlaması isteniyor. Bunun yanında başvuranlardan 2-5 dakika arası da bir video kaydı isteniyor. 

Konuyla ilgili konuştuğumuz müzisyen Yasemin Göksu, “Türkiye’de, kültür sanat alanında var olmaya, kendini var etmeye çalışan insanlar iktidar gözünde zaten aşağılanıyor. Bir de üstüne bu destek programı adı altında verilecek olan paranın insanların mesleğini ispata zorlanarak verilme koşulu konması ayrıca başka bir aşağılanmayı da getiriyor, insanın onurunu zedeleyen bir şey” dedi. 

“Destek verdim demek için destek veriyorlar”

Proje karşılığında yapılan desteğe karşı olduklarını dile getiren Göksu, “Bir dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin bir yere gittiğinde bir partili onun gelişine çok sevinmişti ve bunu beyan ettiğinde de Şahin, ‘Bir takla at bakalım da sevindiğini görelim’ demişti. Bu da böyle bir şey. Bu yardım için takla atmayacağım, bu taklayı atmak istemiyorum” diye konuştu.

Şirketlerin milyonlarca dolarlı vergilerinin silindiği sistemde müzisyenlere 1.000 liralık yardım yapılmasını “göstermelik” olarak nitelendiren Göksu, “Destek verdim demek için destek veriyorlar. Sanatçılar olarak karşı duruyoruz” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.