Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Hazine ve Ticaret Bakanlığı’na yönelik, arkasında Rusya olduğundan şüphelenilen siber saldırılar buzdağının görünen kısmı olabilir

Washington Post gazetesinde yer alan habere göre, Rusya için çalıştıklarından şüphelenilen bilgisayar korsanlarının, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine ve Ticaret Bakanlığı’nın e-posta trafiğini izledikleri tespit edildi. Konuyla ilgili ismini vermeden konuşan ABD’li yetkililere göre hafta sonu keşfedilen bilgisayar korsanlığı faaliyetleri, buzdağının yalnızca görünen kısmı olabilir. Yetkililer, ciddi bir endişe yaratan siber saldırının tespit edilmesinin ardından Ulusal Güvenlik Konseyi’nin 12 Aralık Cumartesi günü Beyaz Saray’da toplandığını söyledi. 

ABD Hazine ve Ticaret Bakanlığı, alt birimlerinden birinde bir güvenlik ihlali vakası olduğunu, Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Dairesi ile Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) konuyla ilgili inceleme başlattığını açıkladı. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Ullyot, konuyla ilgisi olabilecek sorunları tespit etmek ve çözmek için gerekli bütün adımları attıklarını söyledi. 

Siber saldırı iddialarını 13 Aralık Pazar günü doğrulayan ABD hükümeti, saldırıların arkasında kimin olabileceğine dair net bir açıklama yapmadı. Ancak konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, bir numaralı şüphelinin Rusya olduğunu açıkladı. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Facebook üzerinden yayımladığı açıklamada, iddiaların asılsız olduğunu, ABD basınının hükümet birimlerine yönelik siber saldırılardan Rusya’yı sorumlu tutmak için çabaladığını belirtti.

Konuyla ilgili bilgi sahibi iki ABD yetkilisine göre, bilgisayar korsanlarının federal hükümetin yürütme, ordu ve istihbarat birimlerine yazılım hizmeti sunan SolarWinds şirketinin yayımladığı son güncellemelere dair bilgileri gizlice ele geçirdiklerinden şüpheleniliyor. Çoğunlukla “tedarik zinciri saldırısı” olarak adlandırılan hile, kötü niyetli kodların üçüncü şahıslar tarafından hükümet birimlerine sağlanan yasal ve meşru hizmetlere ait yazılımların içine saklanmasıyla yapılıyor. 

ABD’nin Teksas eyaletindeki Austin kentinde merkezi bulunan yazılım şirketi SolarWinds, 13 Aralık Pazar günü yaptığı açıklamada, 2020 yılının Mart ve Haziran aylarında yayımladıkları yazılım güncellemelerinin “bir ulus devlet tarafından son derece gelişmiş ve dikkatli bir şekilde yürütülen tedarik zinciri saldırısına maruz kalmış olabileceğini” söyledi. 

ABD’li yetkililer hangi bilgilerin çalındığını tespit etmeye ve bunların hangi amaçlarla kullanılacağını anlamaya çalışırken bu siber saldırı, 20 Ocak’ta Beyaz Saray’da başkanlık görevini devralması beklenen Joe Biden için önemli bir tehdit ve zorluk teşkil ediyor. Büyük ölçekli siber saldırı soruşturmalarının tamamlanması normal şartlar altında aylar, hatta yıllar sürebiliyor. Konuya aşina yetkililerden biri, hafta sonu tespit edilen saldırıların buzdağının görünen kısmı olabileceğini söyledi, ABD hükümetini ve çıkarlarını hedef alan devasa bir siber casusluk faaliyetiyle karşı karşıya olabileceklerini ekledi. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.