Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgınında tiyatrolar – Moda Sahnesi’nin kurucularından Onur Ünsal ile söyleşi

İstanbul Kadıköy’de 2013 yılından beri sinema ve tiyatro severleri ağırlayan Moda Sahnesi, koronavirüs salgını nedeniyle diğer tiyatro sahneleri gibi zor zamanlardan geçiyor. Yedi yıldır pek çok tiyatro topluluğuna ev sahipliği yapan Moda Sahnesi, bu sezon yaşadıkları zorluklara rağmen sahneye yeni bir oyun koydu. Medyascope’a konuk olan Moda Sahnesi’nin kurucularından oyuncu Onur Ünsal, sahnenin salgın günlerini nasıl geçirdiğini ve “Sahneden Naklen” projelerini anlattı. 

Salgın sürecinin bütün tiyatrolar için çok kötü geçtiğini söyleyen Onur Ünsal, “Salgından önce Tiyatro Kooperatifi kurulmuştu. Tiyatroların ekonomik çıkmazlarının konuşulması gerekiyor diye tam ‘Bu darboğaz süreç nasıl aşılır?’ derken geldi korona. Tabii ki önce tiyatrolar, sinemalar kapatıldı. İnsanların en fazla imtina ettikleri, lüks saydıkları alanlar olarak görüldü” dedi. Devlet desteği alamadıklarını dile getiren Ünsal, “Devlet desteğine başvurmak için sezonda vergi borcu olmaması gerektiği söylendi. Fakat bu kapalı dönemde nasıl vergi borcu olmayan bir tiyatro bulacaklarını bilmiyorum” diye devam etti. 

“Tiyatrolar açıldığında gelen seyirci sayısı oyunun yapım masrafını karşılayamıyordu”

Hem Moda Sahnesi’nin hem de tiyatro camiasının iç karartıcı günler yaşadığını söyleyen Ünsal, “Tiyatrolar açıldığında sahnede az oyuncu olan oyunlarla başladık oynamaya. Dolayısıyla bizim yedi, sekiz oyunumuzdan üç tane oyunumuz kaldı. Konuk tiyatrolar gelemez oldu. 263 kişilik salonumuza yarısından daha az seyirci alabiliyorduk. Şöyle söyleyeyim, sahnede oynanan oyunun yapım masrafını karşılayamayacak seyirci adedi oluyordu” diye konuştu.  

“Krediler çektik, halihazırdaki kredi borçlarımıza da yeni kredi borçları ekledik”

Giderlerinin çok fazla olduğunu anlatan Ünsal, sahneyi kapatamayacaklarını, sahne kapalı olsa da her gün para harcamaya devam ettiklerini söyledi. Ünsal sözlerini şöyle sürdürdü: “Krediler çektik, halihazırdaki kredi borçlarımıza da yeni kredi borçları ekledik. Kuyruğu dik tutmaya çalışıyoruz. Moda Sahnesi olarak sadece dayanışıyoruz. Ekibimiz çok daraldı. Moda Sahnesi çok çalışan bir ekipti. Şu anda sadece çekirdek bir kadro çalışabiliyor. Bunlar da kendi içlerinde, gerçekten samimi olarak söylüyorum, yemeğini paylaşarak çalışıyor. Buradan nasıl kurtuluruz bilmiyorum. Çok kişi başka meslekler yapmaya başladı, bir sürü arkadaşımız garsonluk ve barmenlik yapmaya başlamıştı. Oralar da kapandı. Memleketine dönen arkadaşlarımız oldu. Şu anda bildiğim, köpek gezdiren arkadaşlarımız var.”

Ünsal, yapılması gereken yardımı tiyatro sahneleri ve oyuncuları olarak neden kendilerinin istemek zorunda kaldıklarını da sordu: “Aylardır neden yardımı talep eden, isteyen tarafız ki?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.