Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TCMB Başkanı Naci Ağbal: “Enflasyonu düşürmekte kararlıyız. Gerekirse para politikasını daha da sıkılaştıracağız”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal göreve geldiği 7 Kasım 2020’den bu yana ilk kez kameraların karşısına geçti ve TCMB’nin “2021 Yılı Para ve Kur Politikası”nı açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Ağbal ayrıca toplantıya çevrimiçi olarak katılan ekonomist ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ağbal enflasyon hedefinin değişmediğini söyledi: “Enflasyon hedeflemesi rejimini kararlılıkla uygulayacağız. Yüzde 5 enflasyon hedefi korundu. Hükümetle birlikte belirlenen üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Orta vadeli patikayla uyumlu hedefe kademeli yaklaştıracak şekilde uygulayacağız. Ekim enflasyon raporundaki yüzde 9,4 tahmin hedefine ulaşma kararlılığı içindeyiz. Enflasyon hedeflemesi rejimi gereği sıkılık düzeyini bu tahmin hedefiyle uygun belirleyip uygulayacağız.”

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal önümüzdeki dönemde TCMB’nin para ve kur politikasında sadeliği sürdüreceğini belirtti: “Ekonomik faaliyet 3. çeyrekte iç talep kaynaklı belirgin toparlanma kaydetti. Hızlı parasal genişlemenin gecikmeli etkileriyle, ekonomide ısınmanın son çeyrekte belirginleştiği görülmektedir. ÜFE’deki yükseliş eğilimi, TÜFE üzerinde maliyet baskılarını artırdı. Enflasyondaki yükselişin temel belirleyicisinin döviz kuru olduğunu görüyoruz. Kur ve emtia fiyatları enflasyon için risk oluşturuyor. Enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler 2021 yılında para politikasının sıkı ve kararlı bir duruş sergilemesini zorunlu kılmaktadır. Gerekirse parasal duruşumuzu daha da sıkılaştıracağız. 2021 yılında para politikası sade ve anlaşılabilir bir çerçevede oluşturulacak ve uygulanacaktır. TCMB’nin temel politika aracı bir haftalık repo faiz oranı olacak. Gecelik faizlerde gün içi oynaklıkların sınırlanması amacıyla kullanılan faiz koridoru ve TCMB’nin nihai kredi merci işlevini gören geç likidite penceresi fonlama aracı olarak kullanılmayacak. Parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı işleyişini sağlamak ve makro finansal istikrara ilişkin riskleri sınırlamak amacıyla zorunlu karşılıklar ve diğer TL likidite araçları etkin olarak kullanılacak. Bankalara sağlanan swap imkânı kademeli olarak azaltılabilir.”

“TCMB, kurların yönünü belirleyecek döviz alım ya da satım işlemi yapmayacak”

Ağbal, Merkez Bankası’nın 2021 yılında kurların yönünü belirlemek için döviz alım ya da satım işlemi yapmayacağını duyurdu: “Açık piyasa işlemleri (APİ) portföyünde 2021 yılında itfa edilecek 16,1 milyar lira nominal tutarlı kıymet için yeniden alım yapılmayacaktır. Nominal portföy büyüklüğü işsizlik sigortasından alınan dahil azami nominal 64 milyar lira seviyesi olarak belirlenmiştir. Önümüzdeki dönemde dalgalı döviz kuru rejimi devam edecektir. Kurlar serbest piyasa koşullarında arz ve talep dengesine göre oluşacak. TCMB olarak kurların yönünü belirleyecek şekilde döviz alım ya da satım işlemi yapılmayacaktır. Sağlıklı işleyiş açısından döviz arz ve talep yakından takip edeceğiz. Kurlarda ekonomik temellerden kopuk aşırı dalgalanmalar görürsek alış ya da satış yönünde müdahalede bulunulacaktır.”

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın yaptığı sunuma ulaşmak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.