Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gaziantep’te SANKO Üniversitesi Hastanesi’nin koronavirüs yoğun bakım ünitesinde çıkan yangında hayatını kaybedenlerin sayısı dokuza yükseldi

Gaziantep’te SANKO Üniversitesi Hastanesi’nin koronavirüs yoğun bakım ünitesinde, yüksek akım oksijen cihazının patlaması sonucu çıkan yangında dokuz hasta yaşamını yitirdi. Gaziantep Tabip Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, Medyascope’a yangınla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. 

Yapılan ilk açıklamada yangının sabah 04.45’te çıktığı ve yoğun bakım ünitesinde yedi, başka bir hastaneye nakil sırasında bir olmak üzere toplam sekiz hastanın öldüğü belirtildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından bir kişinin daha yangında yaşamını yitirdiğini ve toplam vefat sayısının dokuza yükseldiğini duyurdu.

Olayın henüz çok yeni olduğunu, inceleme raporunun henüz çıkmadığını ve kazada ihmal olup olmadığı hakkında bir bilgisinin olmadığını dile getiren Gaziantep Tabip Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, “Hastane kapasitelerinin üstünde hasta olmadığı söyledi bizlere. Yangının çıktığı yoğun bakım da mevcut yoğun bakımmış. Yani koronavirüs salgınından sonra dönüştürülmüş bir yoğun bakım değil” diyerek hastane hakkında bilgi verdi.  

Tarla, “Yüksek akımlı oksijen kullanımı sırasında bir materyalde yanma oluşuyor ve fark edilir edilmez söndürülmeye çalışılıyor ve o esnada tüp patlıyor. Koronavirüs salgınıyla birlikte oksijen ağları daha çok kullanılmaya başladı. Bununla birlikte iş kazası riskleri de artıyor. Çok yoğun ve yüksek kapasite ile çalışılıyor” dedi.

Patlamada, eski Sekili Belediye Başkanı Saffet Kanpolat da hayatını kaybetti

Yangında Mehmet Reşit Saydanoğlu (75), Fethiye Kırca (78), Naciye Ulukütük (56), Abdi Hamzaoğlu (68), Elif Akgül (85), Ökkaş Akbulut (69), Kahraman Taş (71) ve Ali Saffet Kanpolat (64) yaşamını yitirdi. Yoğun bakımda tedavisi süren diğer hastaların farklı hastanelere sevk edildiği, konuyla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığı belirtilirken Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla hayatını kaybedenler arasında eski Sekili Belediye Başkanı ve Nizip Belediye Meclis Üyesi Saffet Kanpolat’ın da olduğunu yazıp, yakınlarına başsağlığı diledi. 

Hastaneden açıklama: “Sağlık personeli ve güvenlik görevlilerimizden 51’i yangından etkilendi”

SANKO Üniversitesi Hastanesi, yaşanan patlamayla ilgili şu açıklamayı yaptı: 

Hastanemizin COVID-19 yoğun bakım ünitesinde sabah saatlerinde yüksek akım oksijen cihazından kaynaklanan ve oksijen sisteminin etkilenmesi sonucu çıkan yangında maalesef dokuz hastamız hayatını kaybetti.  

Personelimizin ilk müdahalesi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nin hızlı çalışması sonucu yangının kısa sürede kontrol altına alınmasına rağmen, yoğun bakım ünitemizdeki hastalarımızdan dokuzunu kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz.

Vefat eden hastalarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelere başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Yangından etkilenen hastalarımız 112 Acil Çağrı Merkezi koordinasyonunda diğer hastanelere sevk edilmiştir.  

Yangını kontrol altına almak ve hastaları yoğun bakım ünitesinden çıkarmak için cansiperane çaba gösteren doktor, sağlık personeli ve güvenlik görevlilerimizden 51’i yangından etkilenmiştir. Personelimizden 10’u oksijen tedavisi görmektedir.

Etkilenen hastalarımıza ve personelimize geçmiş olsun. Üzüntümüz büyüktür.

Müessir olayla ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından yürütülen adli ve diğer kurumlarımızın idari soruşturmalarına her türlü desteği sunuyoruz.

Kamuoyunun bilgisine sunulur”.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.