Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İSTAHED Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esin Ayfer Çulha Dildök ile söyleşi- “Aşılamalarla ilgili planlamalarda aile hekimlerini temsil eden kurumlardan da görüş alınmalı”

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Yönetim Kurulu, yaptığı yazılı açıklamayla aşıyla ilgili alınan yeni kararları basından öğrendiklerini dile getirdi. İSTAHED Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esin Ayfer Çulha Dildök, grip aşısıyla ilgili alınan son kararları ve aile hekimlerinin koronavirüs salgınında yaşadıklarını Medyascope’a değerlendirdi. 

Sağlık Bakanlığı’nın birinci basamak çalışanlarıyla, aile hekimleriyle, eksik bir iletişim kurduğunu dile getiren İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esin Ayfer Çulha Dildök, “Tüm planlamalar masaüstünde yapılıyor, aslında sahanın gerçek temsilcileriyle, sahada kişilerle birebir temas edenlerin görüşleri alınmıyor. Biz aslında bunu yeni değil, pandeminin başından beri yaşıyoruz maalesef. Kararlar alınırken, birşeylerle ilgili bilgi verilirken biz en son televizyonlardan duyan kesimiz” dedi.

Dr. Çulha Dildök, “Eylül ayının sonunda, bakanlık yetkililerinin ve bilim kurulundaki  bazı hocalarımızın,  ‘Zatürre aşılarınızı Aile Sağlığı Merkezleri’nden (ASM) yaptırabilirsiniz’ şeklinde televizyonda yaptıkları açıklama sonrasında çok zor dönemler yaşadık. Televizyonda yapılan açıklama sonrasında ertesi gün ASM’lerin önünde onlarca yüzlerce insan ‘Ben zatürre aşımı yaptıracağım’ diye kuyruk olmaya başladı” diye konuştu. 

Bu planlamanın, aile hekimleriyle yapılsaydı salgın günlerinde insanların ASM’lerde uzun kuyruk oluşturmayacaklarını dile getiren Dildök, “İlk zamanlarda az bir miktarda gelen zatürre aşısı şimdi hiç yok. Yaklaşık bir buçuk, iki aydır zatürre aşısı gelmiyor ama biz gün içerisinde ‘Geldi mi, listede adım var, ben aşı olmaya geldim’ talepleri ile karşı karşıyayız” diye devam etti. Grip aşısında da aynı şeyleri yaşadıklarını söyleyen Dildök, “Perşembe sabahı bilgisayarlarımızdan öğrendik gelişmeleri insanlar ertesi gün grip aşısı olmaya geldiler ama aşımız yoktu” dedi. 

Okul aşılarını, 0-2 yaş arası bebek aşılarını ve zatürre aşılarını yaptıklarını ve grip aşısının da buna eklendiğini dile getiren Dildök, “Her ASM’nin aşı dolabı var. Üç, dokuz hatta 11 hekime kadar çalışılan yerler var. Bu aşı dolabının bir kapasitesi var dolayısıyla oraya kapasiteden fazla aşı almamız mümkün değil” dedi. Şu süreçte özellikle koronavirüs aşılamalarının sadece ASM’lerin işi olmaması gerektiğini dile getiren Dildök, “Biz bir anda 14 gün arayla iki doz şeklinde mümkün olduğu kadar çok kişiye aşılamak zorundayız. Aşı uygulama merkezleri, hastaneler ve ASM’ler koordine bir şekilde çalışabilir bu süreçte ama bunu planlamak gerekir” diye devam etti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.