Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Milletvekili Atila Sertel: “13,2 milyon emekliyi ilgilendiren maaş düzenlemesine ilişkin verdiğim kanun teklifi, ben daha yerime oturmadan reddedildi”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’in emekli aylıkları arasındaki maaş eşitsizliğinin giderilmesine ilişkin bugün verdiği kanun teklifi, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. 13,2 milyon emekliyi ilgilendiren ve emekliler arasındaki intibak düzenlemesini içeren kanun teklifi, Sertel konuşmasını tamamlayıp kürsüden yerine geçmeden oylandı ve reddedildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçtüzüğü 37. maddesi gereği, doğrudan Genel Kurul’da görüşülen “5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu”nda değişiklik yapılmasını ve aylık bağlama oranının yüzde 70’e çıkarılmasını öngören teklif kabul edilseydi, “2000 öncesi ve 2000 sonrası” emekli olanlar arasındaki maaş farkları giderilmiş olacaktı.

Atila Sertel

Atila Sertel, hem teklifin içeriği hem de oylama şekliyle ilgili Medyascope’a konuştu. Sertel, kanun teklifinin içeriğini şöyle anlattı: “Geçmişte dokuz bin iş günü çalışan birine 2000 yılı öncesinde yüzde 75 maaş bağlanıyordu ve milli gelirden elde edilen payın yüzde yüzü ortalamaya konularak yapılıyordu. 2000-2008 yılları arasında bu ne yazık ki yüzde 65’e düşürüldü ve 2008 sonrasında yeniden hazırlanan kanun teklifiyle yüzde 50’ye çekildi. Bu da büyük bir hak kaybına yol açtı. Biz de bunun düzeltilmesi için bir kanun teklifi verdik ancak reddedildi.”

“Teklif daha yerime geçmeden reddedildi”

Sertel, oylama süreci hakkında ise şunları söyledi: “Konuşmamı bitirdiğim anda AKP’li ve MHP’li milletvekilleri ret oyu vermek için ellerini kaldırdı ve sayısal çoğunlukla teklif reddedildi. Henüz yerime bile oturmamıştım. Benim konuşma süremi de bir dakika uzatabilirlerdi ama uzatmadılar. Ben de ‘Emekliye gelince mi konuşturmuyorsunuz?’ dedim. Bir AKP grup başkanvekili de ‘Hakkını helal et’ dedi, ben de ‘Etmiyorum’ dedim. Ancak bunu kendim için değil, emekliler için söyledim. Gerçi karşıdaki anlamadıktan sonra bir dakika değil beş dakika uzatma verselerdi de bir fark olmayacaktı.” 

Cumhurbaşkanı 46 yaşında emekli oldu, bugün tüm primlerini tamamlamış insanlara bu hak tanınmıyor”

Kanun teklifinde emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin de maddeler olduğunu belirten Sertel, “Cumhurbaşkanı 46 yaşında emekli oldu. Bugün, Türkiye’de 55 yaşına gelmiş, dokuz bin iş gününü ödemiş, primleri tamamlanmış insanlara emeklilik hakkı vermiyorsunuz ve ‘Bekle’ diyorsunuz. Özel sektörde hangi kişi 55-60 yaşında insanları çalıştırabilir? 2048 yılında 65 yaşından önce kimse emekli olamayacak. Burada bir vicdan muhasebesi yapılması gerek” dedi.

“Yaklaşık sekiz milyon emekli, asgari ücretin altında maaş alıyor”

Türkiye’de 13,2 milyon emekli olduğunu ve bu emeklilerin 3,8 milyonunun dul veya yetim olduğunu belirten Sertel, 7 milyon 900 bin kişinin asgari ücretin altında emekli maaşı aldığını söyledi.

“AKP’den önce emekli maaşıyla yaklaşık sekiz çeyrek altın alınabiliyordu”

Emekli maaşlarının ve asgari ücretin alım gücünün her geçen gün düştüğünü vurgulayan Sertel, sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP iktidara gelmeden önce emekli maaşıyla yaklaşık sekiz çeyrek altın alınabiliyordu. Bugün 1500 lirayla iki çeyrek altını ya alırsın ya alamazsın. Asgari ücrette de aynı tablo var. Aynı erime döviz karşısında da yaşanıyor. Asgari ücret vergisiz, net 3 bin 100 lira olmalı. Parti olarak bizim önerimiz bu. Asgari Ücret Komisyonu’nun asgari ücretli bir kişinin bütün harcamalarını kalem kalem yazarak maaşını öyle hesaplaması lazım ki öyle olursa beş-altı bin liranın altında bir hesaplama çıkmaz. Asgari ücret açlık sınırının da altında.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.