Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Babası Menderes Gündüz, bisiklet kazasında ölen 19 yaşındaki oğlu için adalet istiyor: “Umut feci bir şekilde öldürülüyor ve katili Umut’un yaşı kadar bile ceza almayacak”

15 Temmuz Çarşamba günü saat 23.30 sıralarında bir arkadaşıyla birlikte Ankara’da Eryaman istikametine doğru emniyet şeridinde bisiklet süren 19 yaşındaki Umut Gündüz’e araba çarptı ve Gündüz yaşamını yitirdi. Umut’un babası Menderes Gündüz, yaşadıklarını ve adalet arayışlarını Medyascope’a anlattı.

Umut Gündüz ve arkadaşı, bisiklet yolu olmadığı için, 75. Yıl Şehir Hipodromu yanındaki yolun en sağında bisiklet sürerken bir araç Gündüz’e çarptı. Çarpmanın etkisiyle plakası düşen aracın sürücüsü durmayıp yoluna devam etti. Gündüz, tüm koruyucu ekipmanı üzerinde olmasına rağmen kazadan 35 dakika sonra yaşamını yitirdi. Düşen plaka sayesinde araç sürücüsünü yakalayan polisler sürücünün alkollü olduğunu tespit edip hakkında işlem başlattı. 

“Doktor, oğlumuzun hastaneye bilinci kapalı geldiğini söyleyip başsağlığı diledi, yıkıldık”

Kazayı öğrendikleri ilk anda panik olmamaya çalıştığını anlatan Umut Gündüz’ün babası Menderes Gündüz, “Eşim panikleyince ona, sakin ol dedim. Umut 1.87 santim boyunda, 72 kilo ağırlığında ve son beş yıldır profesyonel anlamda spor yapan çok güçlü bir çocuk, düşmeyle, çarpmayla ah vah edecek bir çocuk değil dedim. En kötüsü bu sene hazırlandığı yetenek sınavlarına giremeyebilr diye düşünmüştüm” dedi.

Hastaneye vardıklarında, oradaki kalabalığı görünce bir şeylerin ters gittiğini anladığını dile getiren Menderes Gündüz, “İçeri girip Umut’u görecektik ancak doktor, oğlumuzun hastaneye bilinci kapalı geldiğini söyleyip başsağlığı diledi. Yıkıldık” diye devam etti. 

Umut’a çarpıp kaçan sürücünün şu an tutuklu olduğunu dile getiren Gündüz, “Umut 45-50 metre sürükleniyor. Araç durmuyor bile. Araçtan çarpmanın etkisiyle plaka düşmese biz şu an hâlâ oğlumuza kimin çarptığını arıyor olacaktık. Polisler onu bulduklarında kendisine bir kazaya karışıp karışmadığını soruyorlar ve kazayı yapan kişiden bir şeye çarptım ama fark etmedim yanıtını alıyorlar. Olay yeri inceleme ve tanık beyanları Umut’un tüm güvenlik ekipmanının tam ve eksiksiz olduğunu kanıtlıyor. Buna rağmen nasıl görmüyor?” diye konuştu.

“Bisikleti ve bisikletliyi yolda kendilerini huzursuz eden bir böcek gibi görüyorlar”

Yaşananların bisiklet ve bisikletliye bakış açısıyla ilgili olduğunu anlatan Gündüz şöyle devam etti: “Bisikleti ve bisikletliyi gereksiz, onları yolda huzursuz eden bir böcek gibi gördükleri için onlara çarpmak da çarpıp gitmek de bu denli kolay ve önemsiz.”

28 Eylül’de savcının istediği bilirkişi raporunda Umut’un ekipmanının tam olduğunun ve kazada kusursuz olduğunun belirtildiğinin altını çizen Gündüz, “Araç sürücüsü ise yüksek alkollü ve aşırı hızlı olduğu için asli kusurlu gösterildi. Biz suçlunun kasten adam öldürme suçu ile yargılanması talebinde bulunduk. Daha önceki bisikletli kazalara baktığımızda Umut’u katleden kişiye en fazla altı-altı buçuk yıl hapis cezası verilecek gibi görünüyor. Avukatlar bu duruma hazır olmamızı söylüyor. Bu bizi daha da yıktı. 19 yaşında bir insan çok feci bir şekilde öldürülüyor ve katili yaşı kadar bile ceza almayacak” dedi. 

İddianame henüz hazırlanmadı

Salgın nedeniyle seslerini duyurma yollarının kısıtlandığını dile getiren Gündüz, “Aktif olarak sosyal medyaya yöneldik. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. İddianame henüz hazırlanmadı. Mahkeme tarihimiz belli değil. Acımızı bir tarafa bıraktık, adaletin peşindeyiz” diye konuştu. 

“Sesimizi duyurmak, kamuoyu oluşturmak istiyoruz”

Umut’un ölümüne sebep olan kişinin fiziken izole edilip alabileceği en yüksek cezayı almasını istediklerini dile getiren Gündüz, “Bizim bır kızımız var, beş yaşında o ve başkasının çocukları da bisiklet kullanmaya başlayacak. Biz 15 Temmuz’dan beri deyim yerindeyse zombi gibi geziyoruz. Kamuoyu oluşturmak istiyoruz. Kaybımız çok büyük” diyerek seslerini duyurmak istediklerini anlattı. 

Umut’un bu sene üniversite giriş sınavına girdiğini anlatan Gündüz, “Umut üniversiteye gidecekti. Kendi hayatını kuracaktı. Umut’u elimizden bir gecede, beş dakika içerisinde aldılar. (Sürücü) Durmuş olsa, oğluma yardım etse belki bu gün Umut yaşayacaktı” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.