Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüsü yenenler anlatıyor – Veteriner hekim Askar Altunöz: “Sağlık Bakanlığı bizleri sağlık çalışanı olarak görmüyor ama ben hekimlik görevimi yaparken virüse yakalandım”

Erzincan Çayırlı’da yaşayan 53 yaşındaki veteriner hekim Askar Altunöz, kasım ayında koronavirüse yakalandı ve 10 gün hastanede tedavi gördü. Hastanede tedavisi bittikten sonra yaklaşık 14 gün kadar da evde karantinada kalan Altunöz, hastalık sürecini çok ağır geçirdi. Nefes darlığı ve halsizliği devam eden Altunöz, koronavirüse yakalanmasını ve tedavi sürecini Medyascope’a anlattı. 

Erzincan’ın Çayırlı ilçesinde yaşayan ve burada veteriner hekim olarak çalışan Askar Altunöz, kasım ayında koronavirüse yakalandı. Yorgunluk, tat alma duyusunda değişiklik ve nefes darlığı çeken Altunöz, 21 Kasım’da koronavirüs testi yaptırdı. Altunöz’ün test sonucu yaklaşık 8-10 saat sonra pozitif çıktı. Doktor arkadaşlarının yönlendirmesiyle test yapmaya gittiğini anlatan Altunöz, bu süreçte ateşinin yüksek olmadığını belirtti. Test sonucunun pozitif çıktığını öğrenince paniklemediğini dile getiren Altunöz, “Yapacak bir şey yok diye düşündüm. Sonuçta sağlıkçıyız, hekimiz. İyileşmeye, doktorlar ne diyorsa onu yapmaya çalıştım” diye konuştu.  

“Hastanede bana ‘Başına bir şey gelirse kime haber verelim?’ diye sordular”

Tedavi sürecinin psikolojik olarak da çok yıpratıcı olduğunu söyleyen Altunöz, “Hastanede bana ‘Başına bir şey gelirse kime haber verelim?’ diye sordular” dedi. Bir haftadan uzun bir süre yoğun antibiyotik ve serumla tedavi gördüğünü ve bununla birlikte koronavirüs tedavisiiçin verilen ilaçları da kullandığını belirten Altunöz, “Süreç zorluydu. Şu an bir şekilde iyiyim ama bu iyileşme tam bir iyileşme değil. Diş etlerim çekildi, nefes darlığı ve yorgunluk şikayetlerim devam ediyor. Koronavirüs nedeniyle 24-25 gün boyunca zorlu şeyler yaşadım” diye konuştu.

 “Salgın sürecinde veteriner hekimler görmezden geliniyor”

Sağlık Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca salgının veteriner hekimler açısından da değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Altunöz sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben 53 yaşındayım ve korona geçirdim. Koronavirüsten dolayı belli bir yaşlanmışlığım var. Artık eskiye göre çok daha çabuk yoruluyorum ve nefes almakta sıkıntı yaşıyorum. Biz hekimiz, veteriner hekim de olsak hekimiz. Hayvan sağlığıyla ilgili olsa da bir sağlık çalışanıyız. Konuyla ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu’yla (SGK) görüştüm. SGK’nın koronayla ilgili, özellikle veteriner hekimler açısından bugüne kadar ne yaptığını öğrenmeye çalıştım. Hiçbir şey yapmıyormuş. SGK salgınla ilgili nasıl çalışma yapmaz? Bizler prim ödüyoruz, salgın başladıktan sonra emekliliğimizle ilgili bir çalışma yapılması gerekmez mi?”

Konuya ilgili Sağlık Bakanlığı’nı da suçlu bulduğunu belirten Altunöz, salgın sürecinde veteriner hekimlerin görmezden gelindiğini dile getirdi. 

“Salgın yönetimi sadece ülkeye aşıyı getirmek demek değil”

Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin tıpkı Türk Tabipleri Birliği gibi salgınla ilgili raporlar hazırlayıp konunun takipçisi olması gerektiğini belirten Altunöz, “Erzincan Veteriner Hekimler Odası başkanını aradım bu konuyla ilgili ancak kendisi de koronavirüse yakalanmış ve tedavi görüyormuş. Salgın yönetimi sadece ülkeye aşıyı getirmek demek değil” diye ekledi.

Mesleği nedeniyle koronavirüse yakalandığını dile getiren Altunöz, “Ben ihmalimden dolayı virüse yakalanmadım. Hep dikkatli oldum. Mesleğim gereği insanlarla ve hayvanlarla temas etmek zorundaydım. Bu bir hekimlik vazifesi. Sağlık Bakanlığı veteriner hekimleri sağlık çalışanı olarak görmüyor. Olur mu böyle bir şey, bizler sağlık çalışanıyız” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.