Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar hayatını kaybetti – Doç. Dr. Özgehan Şenyuva: “Makamla var olan değil, o makamı dolduran biriydi”

Eski Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, dün (27 Aralık) geçirdiği kalp krizi sonucunda 72 yaşında hayatını kaybetti. ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Özgehan Şenyuva, Prof. Dr. Ahmet Acar’ı ve Acar’ın ODTÜ için önemini Medyascope’a anlattı.

ODTÜ İşletme Bölümü Başkan Yardımcısı, İşletme Bölüm Başkanı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Kuzey Kıbrıs Kampüsü Kurucu Rektörlüğü yapan Prof. Dr. Ahmet Acar, 2008-2016 yılları arasında iki dönem ODTÜ’nün rektörü olarak görev aldı. Dün kalp krizi geçiren Acar, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Acar’ın vefatı ODTÜ’nün Twitter hesabından şöyle duyuruldu: “Üniversitemizin gelişmesinde çok değerli katkıları olan, 2008 ve 2016 yılları arasında ODTÜ Rektörü olarak görev yapmış kıymetli hocamız Prof. Dr. Ahmet Acar’ı kaybettik. Vefat eden değerli hocamıza rahmet, kederli ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyoruz.”

“Makamla var olan değil, o makamı dolduran biriydi”

Prof. Dr. Ahmet Acar’ın dekanlığında ODTÜ’de asistan ve öğrenci olduğunu, Acar’ın rektörlüğünde ise öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladığını anlatan Doç. Dr. Özgehan Şenyuva, “Ahmet Hoca, hep sözü edilen ‘ODTÜ ruhu’ ve ‘ODTÜ duruşu’ gibi soyut kavramları hayata geçiren bir insandı. ODTÜ’ye nezaket ve saygınlık kattı. Her zaman nazik bir insandı. Karşısındaki öğrenci olsun, çalışan olsun kendisine kötü davrananlar bile olsa her zaman sakinliğini ve nezaketini korurdu ve bu açıdan da hepimize örnek oldu. Makamla var olan değil, o makamı dolduran biriydi” dedi. 

Özgehan Şenyuva

Prof. Dr. Ahmet Acar’ın hiçbir zaman hiç kimseye tepeden baktığını görmediğini dile getiren Şenyuva, “Ahmet Hoca’nın sadece üslubu değil kendisi de yenilikçiydi. Ne yaptığının yanı sıra, nasıl yaptığına da dikkat ederdi” diye konuştu. Acar’ın, ODTÜ’yü gerek yurtdışında gerekse yurtiçinde saygın ve rekabetçi bir kurum yapmak için çaba gösterdiğini anlatan Şenyuva sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunu yaparken bütün ODTÜ paydaşlarına birlikte hareket etmeyi aşılardı. ‘Birlikte’ kelimesi onun için çok önemliydi. Her zaman ‘Birlikte nasıl yapabiliriz?’in peşine düştü. Hiç kimsenin kırılmaması ve dışarıda kalmaması için çaba gösterirdi.” 

“Ahmet Hoca, ODTÜ’nün organize bir saldırıya maruz kaldığı, medyada algı operasyonlarının yapıldığı dönemde rektörlük yaptı”

Acar’ın, ODTÜ’nün kurum olarak organize bir saldırıya maruz kaldığı, medyada algı operasyonlarının yapıldığı dönemde rektörlük yaptığını anımsatan Şenyuva, o günleri şöyle anlattı: “Her zaman ODTÜ’nün personelini, hocalarını, öğrencilerini ve onların fikri özgürlüklerini savunmak için mücadele etti. Üslubu da yapıcı ve diyalog yolundaydı. Ahmet Hoca beraber çalıştığım ve kendisi emekli olduktan sonra da görüştüğüm biriydi. Geçmişiyle geleceği arasında bir köprü olmak için de çaba harcıyordu, kurucu rektörümüz Kemal Kurdaş’la sürekli irtibat halindeydi. ODTÜ’nün sorunlarıyla ilgili eski rektörlerin hepsiyle konuşurdu, bunun yanı sıra asistanlarla ve öğrencilerle de diyalog halindeydi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.