Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pınar Gültekin cinayeti davasında ikinci duruşma yapıldı: Pınar Gültekin’in babası Sıddık Gültekin duruşma salonunu terk etti, dava 15 Şubat’a ertelendi

Üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in katil zanlısı Cemal Metin Avcı’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün yapıldı. Sanıklar Cemal Metin Avcı ve Mertcan Avcı’nın tutukluluk haline devam kararı verildi. Dava 15 Şubat 2021 tarihine ertelendi. 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisat Bölümü öğrencisi Pınar Gültekin, 16 Temmuz 2020’de Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi’ndeki evinden ayrılmış ve ablasıyla telefonla görüştükten sonra Gültekin’den bir daha haber alınamamıştı. Ablası Sibel Gültekin ile annesi Şefika Gültekin, Pınar Gültekin’e ulaşamayınca Muğla’ya gelerek, Akyaka Jandarma Karakol Komutanlığı’na kayıp ihbarında bulunmuş, 21 Temmuz günü ise Pınar Gültekin’in cansız bedenine ulaşılmıştı.

Üzerine beton dökülmüş halde bir varil içinde cansız bedeni bulunan Gültekin’in katil zanlısı Cemal Metin Avcı’nın “canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor. Avcı’nın kardeşi Mertcan Avcı ise “cinayete yardım ve yataklık ettiği” suçlamasıyla beş yıl hapis istemiyle yargılanıyor.  

Bugün saat 13.30’da başlayan duruşma öncesinde, barolar ve kadın örgütleri Muğla Adalet Sarayı’nın önünde toplandı.  Kadınlar duruşma boyunca adliyenin önünde “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” ve “Kadın mücadelesi yaşatır” yazılı pankartlarla bekledi.  

Ailenin avukatı Rezan Epözdemir duruşma sonrası gazetecilere açıklama yaptı. Epözdemir şunları söyledi:

“Bir tanık dinlenebildi. Reddi hâkim gerekçemizde, müvekkil duruşma salonunu terk etti. Duruşmaya halel getirildiğini düşünüyorlar. Sanki cinayeti işleyen Cemal Metin Avcı ve Mertcan Avcı değilmiş de Pınar Gültekinmiş gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu cinayet meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Sanki burada yargılanan Pınar Gültekin’in özel hayatı. Senkronize, organize bir cinayet işlenmiş. Karşı tarafın klişe savunmaları var ya onun başka tezahürü var. ‘Beni bıçaklamaya çalışıyordu, o yüzden öldürdüm’ diyor. Buradan ABD’ye müzekkere yazılıyor, iCloud’a yönelik mesajlar, videolar isteniyor. Sanki yargılanan Cemal Metin Avcı ve Mertcan Avcı değil de Pınar Gültekinmiş gibi algı yaratılıyor. Apple bu bilgileri bir yıldan önce göndermez, tanık ifadesi alınırken yönlendiriliyor. Geldiğimiz noktada, mahkemenin tarafsızlığına halel gelmiştir. Umut ediyoruz, bu talebimiz kabul görür. 15 Şubat’a kadar reddi hâkim ve sonraki prosedürler işletilecek.”

Pınar Gültekin’in babası Sıddık Gültekin ise “Biz bu mahkemeden adalet çıkacağına inanmıyoruz. Ben yüreği yanan bir baba olarak, sanki sanık biziz de mağdur olan onlar. Bu mahkemeden sağlıklı bir karar çıkacağına inanmıyorum. Şahit gösteriyorlar, mahkeme başkanı şahidi yönlendiriyor” diyerek tepki gösterdi.

Katil zanlısının akıl sağlığı yerinde çıktı

Pınar Gültekin cinayeti davasının Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında mahkeme, verdiği ara kararda sanık Cemal Metin Avcı’nın akıl sağlığının yerinde olup olmadığına yönelik rapor tanzim edilmesini istemişti. Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nin raporunda Avcı’nın akıl sağlığının yerinde olduğu ve ceza ehliyetinin bulunduğu açıklandı.

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nin 26 Aralık 2020 tarihinde düzenlediği raporda, “16 Temmuz 2020 tarihinde işlendiği iddia olunan ‘tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme’ suçuna karşı işlediği hukuki anlam ve sonuçlarını açıklayabilir ve davranışlarını yönlendirme yeteneğini azaltacak veya kaldıracak düzeyde bir akıl hastalığı bulunmamaktadır. Ceza sorumluluğu tamdır” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.