Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi’ndeki eylemler nedeniyle gözaltına alınan 24 üniversiteli serbest bırakıldı

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanmasına karşı çıktığı için gözaltına alınan 40 öğrenciden 24’ü mahkemeye çıkarıldı. 24 üniversiteliden ikisi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilirken, bir öğrenci kısıtlama olmadan, geri kalanlar ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen iki öğrenci de daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Melih Bulu’nun, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına karşı üniversitede yapılan eylemlerin ardından evleri basılarak gözaltına alınan 40 üniversiteliden 24’ü bugün savcılıkta ifade verdi.

Üniversiteliler, gözaltı sırasında darp edildiklerini, çıplak aramaya maruz kaldıklarını ve kollarına ters kelepçe takıldığını söylerken savcılık 24 üniversiteliden 22’sinin serbest bırakılmasını, iki öğrencinin ise tutuklanmasını talep etti.

İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapan üniversiteliler, Melih Bulu’nun istifa etmesi, gözaltındaki üniversitelilerin bırakılması ve tüm üniversitelerde demokratik seçimlerin yapılması taleplerini yineledi. Öğrencilere, bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve İlhan Cihaner, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Oya Ersoy da destek verdi. 

Üniversiteliler, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve “görevli memura mukavemet” suçlarını işledikleri iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Bugün adliyeye getirilen 24 üniversitelinin dışında 16 kişinin de İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemleri sürüyor. 16 kişinin de yarın adliyeye getirilerek ifade vermesi bekleniyor. 

Serbest bırakılan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Burak Çetiner, adliye çıkışında yaptığı açıklamada “Gözaltında, hastaneye götürülürken yerlerde sürüklendik” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.