Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’nın başkenti Madrid son 50 yılın en ağır kışını yaşıyor, kar kalınlığı bir buçuk metreyi geçti

İspanya’nın orta ve güney kesimlerini etkisi altına alan kar fırtınası başkent Madrid’de hayatı felç etti. Yetkililerin açıklamalarına göre son 50 yılın en ağır kışının yaşandığı Madrid’de kar fırtınasından dolayı en az üç kişinin hayatını kaybederken kar kalınlığı bir buçuk metreyi geçti.

Geçen hafta sonu kar fırtınası uyarısında bulunan İspanyol yetkililer, ülkeyi ve özellikle başkent Madrid’i etkisi altına alan kar fırtınasında en az üç kişinin öldüğünü duyurdu. İspanyol Ulusal Hava Durumu Ajansı, “Filomena” olarak bilinen kar fırtınası sonucu bazı illerde hafta sonu kar kalınlığının bir buçuk metreyi geçtiğini ve Madrid’de ulaşımın durduğunu bildirdi.

Fırtınanın ayrıca, Kuzey Afrika açıklarında İspanya’ya bağlı olan Kanarya Adaları’da ve İspanya’nın güneyindeki bölgelerde etkisini gösterdiği belirtildi.

İspanya’nın güneyindeki Estepona kasabası ve çevresindeki bölgeler, ortalama yıllık kar yağışının yüzde 60’ından fazlasının son üç gün içinde gerçekleştiğini belirtti. İspanya Ulaştırma Bakanı José Luis Ábalos, cumartesi (9 Ocak) günü Filomena kar fırtınası için “Sahip olduğumuz en kötümser tahminleri dahi aştı” ifadesini kullanmıştı.

Kar fırtınası Madrid Barajas Uluslararası Havalimanı’nın kapatılması da dahil olmak üzere hafta sonu neredeyse tüm ulaşımı durdurdu. Fransız Basın Ajansı’na (AFP) göre, kurtarma çalışmalarında arabalarında mahsur kalan yaklaşık 2 bin 500 kişi kurtarıldı.

Son 50 yılın en yoğun kar fırtınasının yaşandığı İspanya’da Madrid, Guadalajara, Cuenca, Albacete ve Toledo gibi şehirlerde sivil yardım kurumları “kırmızı” alarma geçti. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez halktan mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamalarını isterken cuma gecesinden bu yana yollarda mahsur kalan 400 kişinin kurtarıldığını açıkladı.

Pazartesi (11 Ocak) günü kar fırtınasının etkilerinin azaldığı ve Barajas Havalimanı’nda uçuşlara kademeli olarak yeniden başlanacağı bilgisi verildi. İspanya yerel haber kaynaklarının bildirdiğine göre ise askerler yolları temizlemek için çağrıldı ve kaldırım ve caddelerde oluşan buzlanmalar için 3 bin 500 tondan fazla tuzun kullanılacağı belirtildi.

“Koronavirüs yayılma hızı artış gösterebilir”

İspanya hükümet yetkilileri, Madrid’in ana caddelerinden biri olan Gran Via’da kar topu savaşı, kayak ve snowboard yapan kişilere evde kalmaları gerektiği, koronavirüs salgınının henüz kontrol altına alınmadığı ve gerekli olmadıkça evlerinden dışarı çıkmamaları gerektiği uyarısında bulundu. Yetkililer ayrıca olası acil durumlar için bölge sakinlerinden araçlarını kullanmamalarını istedi.

Hükümet yetkililerinin uyarılarından sonra Madrid’de kar fırtınasından bu yana kesintisiz olarak çalışan metrolarda pazartesi (11 Ocak) günü yolcu sayısında yüzde 21’lik bir artış olduğu bildirildi.

Madrid ve Castilla-La Mancha’nın orta bölgesindeki okullar, kolejler ve üniversitelerin ise 13 Ocak Çarşamba gününe kadar kapalı kalacağı belirtildi.

Koronavirüs yayılma hızında bir azalma görülmeyen İspanya’da etkisini gösteren kar fırtınası, endişeleri daha da artırdı. İspanya’da şimdiye kadar 51 binden fazla kişi koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti. Bununla birlikte 300 bin doz koronavirüs aşısı dağıtımının sorunsuz bir şekilde gerçekleştiği belirtildi. Aşıların pazartesi (11 Ocak) günü güvenli bir şekilde ülkeye ulaştığını söyleyen İçişleri Bakanı Grande-Marlaska, dağıtımın “olaysız” devam edeceğine dair söz verdi.

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.