Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İçinde 240 milyon dolarlık Bitcoin bulunan dijital cüzdanının şifresini unutan bilgisayar programcısının son iki tahmin hakkı kaldı

ABD’nin San Francisco şehrinde yaşayan bilgisayar programcısı Stefan Thomas’ın, içinde yaklaşık 240 milyon dolar değerinde Bitcoin bulunan dijital cüzdanının şifresini doğru tahmin etmek için yalnızca iki hakkı kaldı.

Almanya doğumlu bilgisayar programcısı Stefan Thomas, on yıl önce, elektronik para birimi Bitcoin ile ilgili açıklayıcı bir video hazırladığı için ödül olarak 7.002 Bitcoin kazandı. Ödülün verildiği dönemde adet fiyatı 2 ile 6 dolar arasında değişen Bitcoinleri dijital cüzdanına yükledikten sonra varlıklarını tamamen unutan Thomas, şimdi tanesi yaklaşık 34 bin dolar eden Bitcoinlerine ulaşmasını sağlayacak şifreyi hatırlamaya çalışıyor.

New York Times gazetesine verdiği demeçte şifresini şu ana kadar sekiz kez yanlış girdiğini belirten Thomas, eğer şifresini iki kez daha yanlış tahmin ederse dijital cüzdanındaki parayı sonsuza kadar kaybedeceğini söyledi.

Şifresini unutmasının onu kripto para birimlerinden gittikçe uzaklaştırdığını belirten Thomas, “Kendi bankan olma düşüncesini anlamıyorum. Sanki ayakkabılarımızı kendimiz yapıyoruz. Bankalarımızın olmasının sebebi bankaların yaptığı işlerle uğraşmak istemiyor oluşumuz” diye konuştu.

Thomas’ın yaşadığı mağduriyetin kamuoyuna yansımasının ardından 39 yaşındaki bilgisayar programcısına internet üzerinden yüzlerce yardım teklifi geldi.

Stanford İnternet Gözlemevi’nde (SIO) internet güvenliği uzmanı olarak çalışan Alex Stamos, Twitter üzerinden Thomas’a yolladığı mesajda, dijital cüzdanın içindeki paranın yüzde 10’unu kendisine vereceğini açıklaması durumunda cüzdanın şifresini altı ay içinde kırabileceğini söyledi.

Kripto para birimi veri firması Chainalysis’e göre, mevcut 18,5 milyon Bitcoinin yaklaşık yüzde 20’sine karşılık gelen 140 milyar dolar, kayıp veya şifresi unutulan hesaplarda bulunuyor.

Mart ayının başında koronavirüs salgınının tüm dünyayı etkisi altına almasından bu yana kripto para birimi Bitcoin, yüzde 700 artış gösterdi. Geçen hafta Bitcoin, 40 bin dolara kadar çıkarak tarihinin en yüksek değerine ulaştı. 

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.