Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da salgının ortasında hükümet krizi: Koalisyon ortağı parti hükümetten çekildi

İtalya’nın eski başbakanı ve hükümetin koalisyon ortağı olan Italia Viva Partisi lideri Matteo Renz, Başbakan Giuseppe Conte’nin Avrupa Birliği’nden (AB) alınan Kurtarma Fonu’nun nasıl kullanılacağına ilişkin planlarını eleştirerek koalisyondan çekildiklerini duyurdu. Renzi, video konferans aracılığıyla yaptığı açıklamada, “Sorumlu olmak, sorunlarla yüzleşmek ile ilgilidir, onları gizlemek değildir” dedi.

Matteo Renzi

2014-2016 yılları arasında başbakanlık yapan Renzi, Tarım ve Orman Politikaları Bakanı Teresa Bellanova, Aile Bakanı Elena Bonetti ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Ivan Scalfarotto’nun da hükümetten çekildiklerine dair istifa mektuplarını başbakanlığa gönderdiğini söyledi.

İtalya Başbakanı Guiseppe Conte’nin liderliğinde kurulacak yeni bir hükümete katılmaya tamamen karşı olmadığını söyleyen Renzi, Conte’nin koronavirüs salgınının demokratik kurumları tahrip etmek için kullanması nedeniyle istifa etmeye mecbur kaldığını belirtti: “Bu kriz aylar öncesinden başlamış durumda, bunu Italia Viva başlatmadı. Demokrasinin biçimleri vardır, eğer biçimlere saygı duyulmazsa o zaman birinin çıkıp ‘kral çıplak’ deme cesaretine sahip olması gerekir. İstifa etmek cesaret ve sorumluluk ister. Bir koltuğu bırakmak statükoya yapışmaktan daha zor.”

Renzi’nin istifası, eleştirileri de beraberinde getirdi. Aynı zamanda Renzi’nin eski bir müttefiki olan Demokrat Partili Andrea Orlando, Twitter’da “Bu bazılarının yaptığı ama hepimizin bedelini ödeyeceği ciddi bir hata” dedi. 

İtalya’nın koronavirüs salgını nedeniyle içinde bulunduğu kriz ortamında hükümetten çekildiğini açıklayan Renzi, halkın tepkisini de çekti.

Renzi’nin Italia Viva’nın hükümetten çekileceğini duyurmasından sonra gözler yeniden Başbakan Conte’nin nasıl bir yol izleyeceğine çevrildi. Conte hükümeti, mevcut kabinenin yeniden düzenlenmesi yoluyla parlamento çoğunluğunu korumayı başarabilirdi. Ancak Renzi’nin onayı olmadan bu daha da zorlaşıyor.

Bu durumda yeni ve kalıcı bir koalisyon kurulamazsa İtalya’da ciddi bir siyasi kriz yaşanabilir ve yeniden seçim yapılması sözkonusu olabilir. Bu durum, sağcı partilerin yeniden güç kazanma ihtimalini de beraberinde getirebilir.

Conte ve Renzi’nin arasındaki gerilim, aralık ayında başbakanın AB Kurtarma Fonu’nun yaklaşık 240 milyar eurosunun nasıl harcanacağı hakkındaki tartışma ile başlamıştı.

Salgının tam ortasında patlak veren hükümet krizinin, İtalya’nın koronavirüs ile mücadelesini engelleyebileceğinden ve normale dönüşü geciktirebileceğinden endişe ediliyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.