Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın sosyal medya platformlarından atılması ve Twitter’ın şeffaflık raporunda Türkiye – Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile söyleşi

Twitter başta olmak üzere birçok sosyal medya şirketi, ABD Kongresi’nin basılmasındaki rolünü göz önünde bulundurarak, Başkan Donald Trump’ı platformlarından atma kararı aldı. Trump, sosyal medya platformlarının kamusal alanda oynadıkları rolün yalnızca bir örneği. Amazon, Apple ve Google şirketleri, ABD’de aşırı sağcılar tarafından tercih edilen “Parler” isimli blog platformuna servis sağlamayı bıraktı. Bu gelişmeler üzerine kimileri teknoloji devlerini platformlarında nefret söylemlerine izin vermedikleri için kutlarken kimileri ise özel şirketlerin kamusal söylemler hakkında bu denli söz sahibi olmasını eleştirdi.

Sosyal medya alanında yaşanan bu gelişmeleri ve önümüzdeki günlerde radikal söylemlerin platformlarda nasıl karşımıza çıkacağını, İfade Özgürlüğü Derneği kurucularından Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile konuştuk. Söyleşimizin ikinci kısmında, Twitter’ın 2020 yılının ilk altı ayına dair paylaştığı şeffaflık raporunda Türkiye’nin yerini ve yeni sosyal medya yasasının bu ilişkiyi nasıl değiştireceğini ele aldık.

Twitter’ın şeffaflık raporuna göre Türkiye, 99 bin 840 hesap kapatma isteği ile dünyada en çok hesap kapatma talebinde bulunan ülke konumunda. Raporda, Türkiye’nin “mavi tik”li 142 gazetecinin hesabını kapatma talebinde bulunması da dikkat çeken ayrıntılar arasında yer alıyor. Bu sayı, dünya toplamının neredeyse yarısı. Twitter şu anda bu isteklere yüzde 0,3 oranında olumlu dönüş yapıyor ancak Türkiye’ye temsilcilik açtığı takdirde bu oranı yükseltmek zorunda kalması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.