Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul halkı, Çin’den getirilen koronavirüs aşısı hakkında ne düşünüyor? – “Kimse ne olduğunu bilmiyor, sıra bana geldiğinde bakarım”


Haber: Alp Akiş & Ali Macit

Türkiye’de kitlesel koronavirüs aşılaması başladı. Aşı, ilk olarak sağlık çalışanlarına, yaşlı bakımevlerinde yaşayanlara ve 65 yaş üstü kişilere yapılacak. Aşı olmanın teşvik edilmesi için tanınmış kişiler ve siyasetçiler de kameralar önünde koronavirüs aşısı olmaya devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, aşıyı ilk olan siyasetçiler arasındaydı.

Acil kullanım onayı verilerek uygulamasına başlanan CoronaVac isimli Çin menşeli Sinovac firmasının ürettiği aşının güvenirliği ve etkinliği, uzun süredir ülkede tartışma konusu.

Medyascope ekibi olarak, bugün İstanbul’un Eminönü semtinde, vatandaşa aşı hakkında ne düşündüklerini, sıra kendilerine geldiğinde olmayı tercih edip etmeyeceklerini sorduk. Konuştuğumuz kişiler arasında aşılara tamamen karşı olanlar, aşı olmak isteyip de CoronaVac aşısına Çin’den geldiği için güvenmeyenler ve aşı olmak için sırasını bekleyenler vardı. Muhabirlerimize konuşanların birçoğu, aşı hakkında yeterince bilgi paylaşılmadığı için tedirgin olduklarını söyledi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 13 Ocak tarihinde CoronaVac aşısına “acil kullanım onayı” verdi. Böylece Türkiye, Çin ve Endonezya’dan sonra bu aşıya onay veren üçüncü ülke oldu. Sağlık Bakanlığı aşının Türkiye’de yürütülen ikinci faz raporlamalarına göre yüzde 91,25 etkili olduğunu açıkladı ancak Brezilya’da yapılan klinik detaylarda aşının yüzde 50,4 oranında etkili olduğu saptandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.