Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ODTÜ’de 10 öğrenci asistanı işten çıkarıldı: “Boğaziçi’ne destek eylemlerine katıldığımız için rahatsız oldular, bütçe kısıntısı diye bahane uydurdular”

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğrenci İşleri’nde çalışan 10 öğrenci asistanı işten çıkarıldı. İşten çıkarılan öğrencilerden ikisi Medyascope’a konuştu. Öğrenciler, Boğaziçi Üniversitesi’ne destek için düzenlenen protestolara katıldıkları gerekçesiyle önce iki kişinin işten çıkarıldığını, daha sonra buna kılıf uydurmak için diğer sekiz asistanın da kovulduğunu söyledi. İddiaları sormak için iletişime geçtiğimiz ODTÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ise Medyascope’a geri dönüş yapmadı. 

“Rektörlükten telefon geldi, ‘Bugünkü eyleme katılmışsınız o yüzden burada istenmiyorsunuz’ dediler”

İşten çıkarılan öğrenci asistanlarından Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencisi Hakan Kıyak, 6 Ocak günü ODTÜ’deki rektörlük binası önünde Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolara destek vermek için toplanan grubun yanına gittikleri için bazı yetkililerin rahatsız olduğunu belirterek kovulma sürecini şöyle anlattı: 

“6 Ocak’ta direniş eylemi olmuştu. Bir asistan arkadaşımla birlikte orada biraz durduk. Sonrasında bize Öğrenci İşleri’ndeki bir müdür uyarı yaptı. ‘Neden burada duruyorsunuz?’ diye sordular. Biz de o zaman rahatsız olduklarını anladık. Sonrasında 10 Ocak’ta Kızılay ve Yüzüncü Yıl’da eylem yaparken gözaltına alınan arkadaşlarımıza destek olmak için rektörlük binası önünde çay ve kahve içerek o kamusal alanı işgal etmek isteyen arkadaşlarımız oldu. Biz de öğle arası oraya gittik ve arkadaşlarımızla sohbet ettik. Saat 15.00-16.00 gibi de ikimiz çağrıldık ve orada çalışan bir kişi bize kovulduğumuzu söyledi. Nedenini sorduk, ‘Rektörlükten telefon geldi, bugünkü eyleme katılmışsınız o yüzden burada istenmiyorsunuz’ dediler. Bize verdikleri ilk cevap bu oldu ama daha sonra bu yanıtı hep inkâr ettiler. 

“O gün biz atıldık. İki gün sonra diğer sekiz kişiyi de kovdular”

Önce bir öğrenci asistanı arkadaşım ve ben, 12 Ocak günü işten çıkarıldık. İki gün sonra ise sekiz kişi daha kovuldu. Diğer sekiz kişinin protestolarla bir ilgisi yoktu. Onlara bu şekilde bir uyarı gelmemişti. Bizim atılmamıza bahane uydurmak için bütçenin yetersiz olduğunu söylediler. Halbuki bundan bir hafta önce bize yukarıdan biri gelip ‘Eleman açığımız var’ demişti. Yeni alımlar yapılacağını söylemişlerdi. Biz de arkadaşımla birlikte beş kişinin işe alınmasına yardım etmiştik.”

“İşten çıkarıldığımızı müdürümüz bile daha sonra öğrendi”

Beş ay boyunca Öğrenci İşleri’nde çalıştığını ve edindikleri duyuma göre rektörlükten gelen telefonların işten çıkarılmalarında etkili olduğunu belirten Kıyak, “Normalde müdürler sizin çalışmanızdan memnun olmadığını ifade ederek sizi işten çıkaracağını söyleyebilir ama bu süreç iki gün içinde sonlanmaz. İtiraz hakkınız olur. Normalde kendi müdürümüzün bizi kovması gerekiyordu ama onun haberi bile yoktu. ‘Sizi kim kovdu?’ diye bize sordu. Öğrenci İşleri’nde çalışan hiç kimse kovulduğumuzu bilmiyordu” diye konuştu.

“İlk önce işten atılan iki kişiye kılıf uydurmak için diğer öğrencileri de kovdular”

İşten çıkarılan bir diğer öğrenci asistanı Sevval Alageyik ise kovulan kişilere farklı sebepler belirtildiğini vurgulayarak şunları söyledi: “İşten çıkarıldığım bana 14 Ocak’ta söylendi. Boğaziçi protestolarının ilkinde ben de yer almıştım ama asıl işten çıkarılanların katıldığı eyleme ben katılmamıştım. Zaten önce bu iki kişiyi kovdular. Bizi de onların kovulmasına kılıf uydurmak için işten çıkardıklarını düşünüyorum. Atılanlar arasında protestodan hiç haberi olmayanlar da vardı.”

“‘Yoğun değiliz’ diye açıklama yaptılar ama kısa süre önce yoğunluk nedeniyle yeni kişiler işe alınmıştı”

Kısa süre önce yoğunluk nedeniyle işe alım yapıldığını vurgulayan Alageyik, iş yoğunluğunun bu dönemde oldukça fazla olduğunu ve bunun sadece bir bahane olarak dile getirildiğini belirterek, “Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı müdürlerinden biri beni arayarak işten çıkarıldığımı söyledi. Sebep olarak, ‘Artık yoğun değiliz o yüzden asistanların bazılarını işten çıkarılma kararı aldık’ dediler. Ancak başka birine de ‘Bütçe yetmediği için çıkarım yapmak zorundayız’ demişler. Daha iki ay önce yoğunluk olduğu için işe alım yapmışlardı. Zaten yoğunluk olmaması saçma çünkü şu dönemde yatay geçiş ve özel öğrenci başvuruları var. Bu işlemlerle biz ilgileniyoruz. Bunların bahane olduğunu düşünüyorum” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.