Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin önde gelen sosyologlarından Prof. Dr. Nur Vergin hayatını kaybetti

Türkiye’nin önde gelen sosyologlarından Prof. Dr. Nur Vergin (80), bu sabah İstanbul’da hayatını kaybetti. Siyaset, kimlik ve din sosyolojisi alanlarında çalışan Vergin, “Siyasetin Sosyolojisi”, “Türkiye’ye Tanık Olmak”, “Din, Toplum ve Siyasal Sistem” gibi önemli çalışmaları kaleme almıştı.

Türkiye’nin en önemli sosyal bilimcilerinden biri olarak gösterilen sosyolog Prof. Dr. Nur Vergin, bu sabah (18 Ocak Pazartesi) İstanbul Etiler’deki evinde hayatını kaybetti. Kendisine düzenli olarak yemek getiren yardımcısının Vergin’e ulaşamamasının ardından polise haber vermesiyle eve gelen polis ekipleri, kapıyı kırarak girdikleri evde 80 yaşındaki akademisyenin cansız bedeniyle karşılaştı. Geçirdiği kalp krizi sebebiyle hayatını kaybettiği tahmin edilen Vergin’in ölüm nedeni, yapılacak otopsinin ardından belli olacak.

Prof. Dr. Nur Vergin’i son olarak dün akşam gördüklerini söyleyen bazı komşuları, Vergin’in koronavirüs salgını sebebiyle hiçbir yere gitmediğini ve bu durumun kendisini üzdüğünü söylediğini aktarırken, Alzheimer hastası olduğu bilinen Vergin’in son günlerinde sağlıklı göründüğü belirtildi.

Atatürk’ün çocukluk arkadaşı Nuri Conker’in torunu olan ve 21 Eylül 1941’de İstanbul’da doğan Vergin, çocukluk ve gençlik yıllarını yurtdışında geçirdi. Lisans derecesini Fransa’nın başkenti Paris’te, Sorbonne Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamlayan Vergin, 1973 yılında Türkiye’ye dönerek İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde asistan olarak çalışmaya başladı.

1980 yılında, sosyoloji alanında tamamladığı doktorasının ardından doçentliğe yükselen Vergin, daha sonra İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde görev yaptı.

“Profesör” unvanını aldıktan sonra Marmara ve Bilkent üniversitelerinde çalışan Vergin, son olarak İstanbul Üniversitesi’nde görev aldı.

Siyaset, kimlik ve din sosyolojisi alanlarında Türkiye’nin en önemli akademisyenlerinden biri olarak gösterilen Vergin, Siyasetin Sosyolojisi (1980), Türkiye’ye Tanık Olmak (1998), Din, Toplum ve Siyasal Sistem (2002) gibi önemli çalışmalara imza attı. Vergin ayrıca, çok sayıda uluslararası sosyal bilim derneğinde de görevler üstlendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.