Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EYT Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak: “Mansur Yavaş, EYT’lilerin genel sağlık sigortası primlerini ödemesiyle bir ilke imza attı, bunun örnek olmasını umutla bekliyoruz”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, dün Twitter üzerinden başkentte yaşayan emeklilikte yaşa takılan (EYT) kişilerin genel sağlık sigortası (GSS) primlerini yatırmaya başlayacaklarını duyurmuştu. Yavaş’ın 31 Mart 2019’daki yerel seçimler öncesi ilan ettiği bu vaadini hayata geçirmesiyle Ankara’da ikamet eden EYT’lilerin sağlık hizmetlerinde yaşadığı sorunları çözmek için kapsamlı bir adım atılacak. Bu açıklamayı Medyascope’a değerlendiren EYT Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (SYDD) Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak, bunun bir ilk olduğunu belirtirken bu adımın diğer belediyelere de örnek olmasını umutla beklediklerini dile getirdi.

“Ödemediğimiz primler bize borç olarak yazılıyor”

EYT SYDD Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Gönül Boran Özüpak, Mansur Yavaş’ın açıkladığı bu kararın EYT’lilerin özellikle sağlık hizmetlerinde yaşadığı sıkıntıların çözümü açısından oldukça önemli olduğunu belirterek, Ödemediğimiz primler bize borç olarak yazılıyor. Sağlık hizmetlerinden faydalanamıyorduk. İlaç alırken borç gözüküyordu. Genel sağlık sigortası sene sonuna kadar ötelendi ve en son haliyle 31 Aralık 2020’ye kadar 90 lira ödeyerek muayene olabiliyordunuz. Daha doğrusu bu parayı ödemeden muayene oluyordunuz ama bu 90 lira sizin borç hanenize de yazılıyordu” dedi.

“Pek çok işsiz arkadaşımız salgın döneminde bu borçları ödeyemedi”

Salgın döneminde çok sayıda kişinin işsiz kaldığını ve EYT’lilerin de salgından oldukça olumsuz etkilendiğini belirten Özüpak, “Borcu olan işsiz arkadaşlarımızın Ağustos 2020’ye kadar olan borçları otomatik olarak yeniden yapılandırıldı. Pek çok işsiz arkadaşımız özellikle de salgın döneminde bu borçları ödeyemediler. Ağustos 2020’den sonra da dört aylık borç da yapılandırmaya girmedi. Sağlık hizmetinden faydalanabilmeniz için yapılandırmaya girmeyen bu dört aylık borcun iki ayını ödemeniz gerekiyor” diye konuştu. Bu durumun daha önce ödenen primlerin hiçe sayılması anlamına geldiğini vurgulayan Özüpak, şunları söyledi: “Yani sadece sizin sağlık hizmetinden faydalanacağınız noktada 60 günlük borcunuz olması gerekiyor. Eğer bu borcu iki aylık taksitle ödemez ve yapılandırma yapılmazsa hiçbir şekilde sağlık hizmetinden faydalanamıyorsunuz. Bu da bizim 30 sene boyunca yatırdığımız primlerin hiçe sayılması anlamına geliyor. Biz ödediğimiz primle bu mağduriyeti yaşıyoruz ve geleceğimiz olan gençlerimiz işsiz durumda. İşsiz olan bir kişinin de bu haliyle genel sağlık sigortasından faydalandırılmaması sosyal devlet ilkesinden uzakta bir davranış sergilenmesinden başka bir şey değil.”

Gönül Boran Özüpak

“Mansur Yavaş verdiği sözün arkasında durdu”

Özüpak sözlerine şöyle devam etti: “Mansur Yavaş gerçekten verdiği sözün arkasında duran bir belediye başkanı. Bizim sorunumuzu Meclis çözecek ama yaratılan bu yan mağduriyetler ve sağlık hizmetinden faydalanamama noktasında 31 Mart 2019’daki seçim sürecinde bir sözü vardı Mansur Bey’in. Ötelenen bir kanun vardı: 31 Aralık 2020’ye kadar herkes sağlık hizmetlerinden borç birikintisi ile faydalandı. Bugün bu yasa kalktı, herkes borcunu yapılandırıp ödeyecek. Mansur Yavaş’ın açıklamasıyla sigorta primlerini ödeyeceğini belirttiği süreç bu zamandan itibaren başlayacak.”

“Bu bir ilk, bunun örnek olmasını umutla bekliyoruz”

Daha önce de konuya ilişkin Mansur Yavaş ile görüştüğünü ve bu adımın EYT’lilerin sağlık sorunlarını çözmek adına bir belediye tarafından atılan en kapsamlı adım olduğunu belirten Özüpak, “Mansur Bey ile konuştuk, olayın vahametini anlattım. Kendisi de sosyal güvenlik uzmanları ve müfettişlerle yaptığı çalışma sonrasında bu sözü tutacağını dünkü bildirimiyle gösterdi. Daha önceki belediye seçimlerinde böyle bir talep olmadı ama bize destek veren belediye başkanlarımız vardı. Ancak genel sağlık sigortası kapsamında Mansur Bey bir ilke imza attı. Böyle mağduriyetler yaşayan vatandaşlarımıza bu hizmetin sunulması halka inildiğinin göstergesi olacaktır. Mansur Bey’in attığı bu adımın örnek olmasını umutla bekliyoruz” dedi.

EYT SYDD Ankara  Başkanı Ersin Kotan: “Salgın döneminde atılan, hayati bir adım oldu”

EYT SYDD Ankara Başkanı Ersin Kotan da daha önce Mansur Yavaş ile görüştüklerini, gelişmeler ile ilgili konuşmaya da devam edeceklerini belirterek şöyle konuştu: “Sağlık hizmetlerinden faydalanamıyorduk, ilaç alamıyorduk. Şu an salgın dolayısıyla sıkıntılar vardı, biz de yük olmamak için bu konu hakkında konuşmadık ama daha önceden bir mutabakatımız vardı. Başkanımız da bu noktada devreye girdi ve salgın döneminde hayati bir adım attı. Kısa bir süreç içinde durum netleşecek.”

“Sayı ile ilgili net bir bilgimiz yok, başvurular başlayınca öğreneceğiz”

Kaç kişinin GSS priminin karşılanacağının henüz kesin olmadığını söyleyen Kotan, “Ankara Büyükşehir Belediyesi bir sayfa hazırlayacak ve EYT’liler buradan başvuruda bulunacak. Mansur Bey altyapıyı hazırlıyor. Sürecin kısa sürede netleşmesini bekliyoruz. Sayı ile ilgili kesin bir bilgimiz yok. Başvurular yapılmaya başlayınca öğreneceğiz” dedi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.