Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada Genel Valisi Julie Payette, personeline “taciz ve mobbing” uyguladığı iddiaları üzerine istifa etti

Kanada Genel Valisi Julie Payette, ismi açıklanmayan bir valilik çalışanının kendisi hakkındaki mobbing ve sözlü taciz iddiaları üzerine istifa etti. Payette’in, personeline kötü muamelede bulunduğunun ve hakaret ettiğinin tespit edildiği resmi raporun yayımlanmasını beklemeden görevini bıraktığı duyuruldu.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau tarafından 2017’de atanan 57 yaşındaki Payette, Kanada Genel Valisi unvanıyla İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in temsilcisi olarak görev yapıyordu. Geçen temmuz Kanada Devlet Radyo ve Televizyon Kurumu CBC’e konuşan ve ismi gizli tutulan bir genel valilik personeli, Payette’in, ikamet ettiği Rideau Hall’de çalışanlara ve yurtdışı seyahatlerinde görev yapan kişilere kötü muamelede bulunduğunu ve hakaret ettiğini öne sürmesinden haftalar sonra Kanada Özel Konseyi tarafından genel vali hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Payette, personele “mobbing ve sözlü taciz” uyguladığının tespit edildiği raporun yayımlanmasını beklemeden görevinden istifa etti. Eski astronot ve bilim insanı Payette, perşembe günü (21 Ocak) yaptığı istifa açıklamasında, “Son birkaç aydır Rideau Hall’da gerginlikler yaşanıyor ve bunun için çok üzgünüm. Ülkenin ve demokratik kurumlarımızın iyiliği için yeni bir genel valinin atanması gerektiği sonucuna vardım” dedi.

Kanada Özel Konseyi Sözcüsü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sözlü tacizin hiçbir profesyonel işyerinde yeri yoktur. Taciz konularını daha etkili bir şekilde önleme ve çözme çabalarını artırmak kamu hizmeti önceliğidir” diye konuştu.

Başbakan Trudeau, Payette’i “Mükemmel bir genel valimiz var” diyerek savunmuştu

Başbakan Trudeau, atadığı Payette hakkındaki iddialar üzerine geçen eylül ayında bir açıklama yapmış ve Payette’in istifasını isteyeceği yönündeki haberlerin doğru olmadığını söylemişti. Trudeau, “Şu anda mükemmel bir genel valimiz var ve bence kimse anayasal krize bakmıyor. Rideau Hall’deki bazı çalışma koşullarını gözden geçirmek için bir süreç başlattık” diyerek Payette’i savunmuştu.

Kanada Muhafazakâr Partisi lideri Erin O’Toole, Payette hakkındaki iddialar sonrasında Başbakan Trudeau’yu bir sonraki genel valiyi seçmek için parti liderleriyle görüşmesi gerektiği konusunda uyardı. O’Toole, “Kanada Kraliyet Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Michael Jackson, Payette’in iş için gerçekten uygun olup olmadığına karar veremedi ve sonuç bir felaketti. Çok hayal kırıklığı yarattı. Başbakanı ikinciyi valiyi seçerken düşünmeye davet ediyorum. Acele etmeye gerek yok” dedi.

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.