Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selahattin Demirtaş’ın avukatları, uygulanmayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararını Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi’nin “bir an önce tahliye edilmesi” kararı vermesine rağmen tahliye edilmeyen eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatları, AİHM kararının uygulanmamasını Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.

AİHM, 22 Aralık 2020’de, Edirne Cezaevi’nde 4 Kasım 2016’dan bu yana tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ifade, özgürlük ve güvenlik, serbest seçim haklarının ihlal edildiğine hükmetmiş ve derhal serbest bırakılması gerektiğine karar vermişti. AİHM’nin kararının ardından Demirtaş’ın avukatları tahliye başvurusu yapmış ancak Ankara 7. Sulh Ceza Hâkimliği bu başvuruyu reddetmişti. Demirtaş’ın avukatları yeniden Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

AİHM kararına uyulmaması nedeniyle AYM’ye yapılan başvuruda, tutukluluğun mahkeme kararına rağmen sürmesinin kötü muameleye dönüştüğü belirtildi.

Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Karaman sosyal medya hesabından, “AİHM’nin, ‘Demirtaş derhal serbest bırakılmalı’ kararına gösterilen dirence karşı, yeniden AYM’ye bireysel başvuru yaptık. AYM, bir an evvel ‘AİHM kararı bizi bağlamaz’ saçmalığına son vermezse, AİHM, AYM için ‘etkili iç hukuk yolu değil’ kararı verir. Bizden söylemesi!” mesajını paylaştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.