Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs aşılama takviminde kanser hastaları riskli gruplar arasında yer almıyor – Prof. Dr. Yavuz Anacak: “Koronavirüse yakalanan her üç-dört kanser hastasından biri yaşamını yitiriyor”

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD), kanser hastalarının koronavirüs aşılama takviminde öncelikli gruplar içinde yer almasını istedi. Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı ile görüşmeye başladıklarını belirten TROD Başkanı Prof. Dr. Yavuz Anacak, koronavirüs salgınında kanser hastalarının neden öncelikli gruplarla birlikte aşılanması gerektiğini Medyascope’a anlattı.

Koronavirüs aşılamasının Türkiye’de başlamasından büyük bir memnuniyet duyduklarını dile getiren Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Anacak, “Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı aşılama takviminde kanser hastalarına yönelik bir düzenleme olmadığını gördük. Temelde yaş aralığına bağlı olarak yapılan sıralamada risk taşıyan mesleklere öncelik verilmekle birlikte, tüm diğer gruplardan daha riskli durumda olan kanser hastaları öncelik kapsamında değerlendirilmemiştir” dedi.

“Kanser hastalarına koronavirüs bulaşma riski daha fazla”

Kanser hastalarının koronavirüse yakalanma riskinin, sağlıklı kişilere göre çok daha yüksek olduğunu belirten Anacak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kanser hastaları karantina günlerinde, sağlıklı bireylere göre çok daha hareketliler. Salgın döneminde hayat durdu ama kanser devam ediyor ve kanser hastaları bu süreçte defalarca kez hastaneye gitmek zorundalar. Kan aldırıyor, biyopsi yaptırıyor, filmler çekiliyor, endoskopi uygulanıyor, her gün radyoterapiye gidip geliyorlar. Bu nedenle kanser hastalarına koronavirüs bulaşma riski daha fazla.”

Virüse yakalanan dört kanser hastasından biri hayatını kaybediyor

Vrüs bulaşan kanser hastalarının ölüm risklerinin de koronavirüse yakalanan sağlıklı diğer insanlara göre daha fazla olduğunu söyleyen Anacak, “Kişi, kanser nedeniyle bağışıklık ve savunma sistemi zayıflamış, kilo kaybetmiş durumda. Bunların üzerine radyoterapi, kemoterapi görüyorlar. Bütün bunların üzerine koronavirüs eklendiğinde, koronavirüs nedeniyle hastayı kaybetme riski çok daha yüksek oluyor. Avrupa’da yapılan çalışmalarda, kanser hastalarında koronavirüse bağlı ölüm riskinin yüzde 25 ila yüzde 30 olduğu tespit edildi. Bu şu demektir: Kanser hastası olup koronavirüse yakalan üç – dört kanser hastasından birini koronavirüse bağlı olarak kaybediyoruz. Bu oran çok yüksek” diye konuştu.

Kanser hastalarının koronavirüs aşısına mutlaka daha erken ulaşması gerektiğinin altını çizen Anacak, “Kanser hastalarının aralarında bulunduğu ‘kronik hastalığı olan kişiler grubu’ üçüncü aşamada aşılanacaklar arasında bulunuyor. 70, 80 yaşlarındaki bir kanser hastası bugünlerde aşılanacak ya da aşılandı ama hasta olduğundan değil, yaşından dolayı aşılandı. 30, 40 yaşındaki bir kanser hastasının aşılanmak için üçüncü aşamayı beklemesi gerekiyor. Yani belki bir-iki ay sonra aşılanabilecek” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.