Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP ve İYİ Parti’nin grup toplantıları bugün yapıldı – Akşener’den Erdoğan’a: “Servet kovalayan saray danışmalarının elinde oyuncak oldun”

Yaklaşık bir aylık aranın ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantıları yeniden başladı. Dün (26 Ocak) üç parti grup toplantısı düzenlerken bugün ise İYİ Parti ve Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) grup toplantıları vardı. Partisinin grup toplantısında konuşan Meral Akşener, hükümete ekonomi üzerinden yüklendi. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini eleştiren Akşener, güçlendirilmiş parlamenter sistem çağrısını yineleyerek “Bu sistemle Türkiye kaybetmeye mahkûm olur” dedi. 

Akşener’in konuşmasından ne çıkanlar şöyleydi:

Meral Akşener: “2020 yılında, 40 binin üzerinde gerçek kişi işletmesi ve şirket kapandı” 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, hükümete ekonomi üzerinden yüklendi. Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bazı dostlar diyorlar ki dükkânlar kapanıyor, şirketler kapanıyor. Kapanan falan yok, her şey ortada” sözlerini hatırlatan Akşener, şöyle konuştu:

“Eğer işler yolundaysa ve her şey de ortadaysa, kredi taksitlerini neden öteliyorsun? Yok eğer esnaf zordaysa ve ödemelerini öteliyorsan, o halde nasıl oluyor da işler tıkırında diyorsun? Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu Sayın Erdoğan? 2020 yılında, 40 binin üzerinde gerçek kişi işletmesi ve şirket kapandı. Kaldı ki resmi kapanma işlemi zaman aldığı için, fiilen kapanan işletme sayısı, maalesef bunun çok üzerinde. Eylül sonu itibariyle, istihdamımız 896 bin kişi azaldı. Geniş tanımlı işsizlik ise 10 milyon 600 bin kişiye ulaştı.”

“Servet kovalayan saray danışmalarının elinde oyuncak oldun”

Ekonomide yaşanan sorunlara da değinen Akşener, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yönelik eleştirilerini sürdürdü. İYİ Parti lideri, “Bu ucube sistem sana yaramadı. Bunu kabul et artık. Servet kovalayan saray danışmalarının elinde oyuncak oldun. Kürsüden söylediklerinle yaptıkların, birbirini tutmaz hale geldi. Senin keyfin yerinde olabilir ama bu sırada olan milletimize oluyor. Gittiğin yol, yol değil. Gel, şu saray hayatından bir sıyrıl, milletin arasına karış, bir bak bakalım, memlekette neler oluyor” dedi.

“Bu sistemle Türkiye kaybetmeye mahkûm olur”

Türkiye’nin dış politikasını da eleştiren Meral Akşener, tüm sorunların ana kaynağı olarak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini işaret etti. Akşener, partisinin önerisi olan güçlendirilmiş ve iyileştirilmiş parlamenter sistem çağrısını da yineleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Devlet başkanlarıyla, üç gün sonra bozulan sığ dostlukların değil, dost ülkelerin sayısını artırmanın peşinde olmalıyız. Bu bizi hem diplomatik açıdan güçlendirir hem de dış ticarette yeni imkanlar yaratır, yeni kapılar açar. Erdoğan’ın iktidar hırsının ürünü olan bu ucube sistemle, Türkiye, ne dünyada hak ettiği itibarlı konuma ulaşabilir ne de ekonomik coğrafyasına hâkim olabilir.”

“Yana yakıla, ‘HDP kapatılsın’ diyorlar ama, bunun için en ufak bir adım bile atmıyorlar”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli’nin, Halkların Demokratik Partisi (HDP) için yaptığı ‘Kapatılsın’ çağrılarını da değerlendiren Akşener, şunları söyledi:

Bu Cumhur İttifakı gerçekten bir acayip… HDP binasında, Apo posteri bulunca şaşırıyorlar ama seçim zamanı mektubunu okutmaya gelince, dert etmiyorlar. Yana yakıla, ‘HDP kapatılsın.’ diyorlar ama bunun için en ufak bir adım bile atmıyorlar.”

Uygur Türkü Nursiman Abduraşid: “Dört senedir annemin bile sesini duyamadım”

Akşener daha sonra, Doğu Türkistanlı Nursiman Abduraşid’i kürsüye çağırdı. Abduraşid, konuşmasında ailesinden haber alamadığını belirterek “Kardeşlerimiz toplama kampında. Benim Türkiye’de bulunmam ailemin başına gelen zulmün nedeni. Dört senedir annemin bile sesini duyamadım. Beni canından çok seven babam ve kardeşlerimin nerede olduğunu bilmiyorum. Uygur gençleri köle olarak çalıştırılıyor, çocuklar anne ve babalarından koparılarak toplama kamplarda Çinli olarak yetiştiriliyorlar” dedi.

“Perinçek, Erdoğan ve Bahçeli’yi esir almış”

Meral Akşener de hükümetin Doğu Türkistan’da yaşananları görmezden gelmesini eleştirerek, “Görüyoruz ki Çin Merkez Komitesi Türkiye Komiseri, namı diğer ‘kısmen iktidar’ Sayın Cinping Perinçek; Müslüman’ım diye gezen Erdoğan’ı da, Türk milliyetçisiyim diye gezen Sayın Bahçeli’yi de, nasıl olduysa esir almış” diye konuştu.

Recep Tayyip Erdoğan: “Gençlerimize kazanımların önemini anlatmakta zorlanıyoruz”

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise seçim başarılarından bahsederek konuşmasına başlarken partisinin başarılarının genç kuşaklara aktarılamadığından yakındı: “AK Parti’nin, girdiği 15 seçimin tamamından birinci olarak çıkmasının sırrı milletimizle tesis ettiği gönül bağı. AK Parti’yi bugünlere getiren milletimizdir. Türkiye’nin son 18 yılda nereden nereye geldiği vicdan ve akıl sahibi herkes görüyor. Ancak özellikle eski Türkiye’de yaşamamış, o sıkıntıları çekmemiş, o mahrumiyetleri görmemiş, o baskılara maruz kalmamış gençlerimize bu kazanımların önemini anlatmakta zorlanıyoruz. 

“AK Parti Grubu, Cumhur İttifakı’ndaki ortağımız MHP ile birlikte Meclis’in lokomotifidir, dinamosudur”

Konuşmalarının çoğunda olduğu gibi Cumhur İttifakı’nın önemini tekrar vurgulayan Erdoğan, “Ülkesine ve milletine karşı sorumluluk hisseden herkesten tek beklentimiz kendi üzerine düşen görevleri hakkıyla ifa etmesidir. Görevlerimizi hakkıyla yerine getirdiğimizde, ne ülkemizin önünde ne Cumhur İttifakı’nın önünde ne AK Parti’nin önünde durabilecek bir güç tanımıyoruz. AK Parti Grubu, Cumhur İttifakı’ndaki ortağımız MHP ile birlikte Meclis’in lokomotifidir, dinamosudur” diye konuştu.

Yeni reform paketi yakında Meclis’e sunulacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi ve hukuk alanında reform adımları atılacağını söylemişti. Reform paketlerinin taslağının hazırlandığı söylenirken paketlerin şubat ayıyla birlikte kamuoyuna açıklanarak TBMM’ye sunulması bekleniyor. Erdoğan da bu açıklamaları doğrulayarak, “Yakında, hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğumuz yeni reform paketlerini Meclisimizin takdirine sunmaya başlayacağız. Milletimizle paylaştığımızda, bu reform tekliflerinin ülkemizi 2023’e ve daha sonrasına taşıyacak çok köklü ve önemli düzenlemeler içerdiği görülecektir” dedi.

“Tek vaatleri Tayyip Erdoğan’ı indirmek olan bir muhalefete, bu millet iktidarı vermez”

Erdoğan, muhalefeti de ağırlıklı olarak CHP üzerinden eleştirdi: “Bizden başka hizmet müktesebatı ortaya koyabilen de gelecek vizyonu tasarlayan da yok. Tek vaatleri Tayyip Erdoğan’ı indirmek olan bir muhalefete, bu millet iktidarı vermez. İstikameti belirsiz, projesi olmayan yoldaşları şaibeli hiçbir yapı milletimizden iktidar vizesi alamaz. Önlerine geleni tek adamlıkla suçlayanın kendi partilerinde oynadığı tek adamcağız rolünü tebessümle seyrediyoruz. Bu zatları şimdiye kadar milletimizin içinde pek görmedik. Ama biz hayatımızın her döneminde olduğu gibi bugün de milletimizle birlikteyiz.”

“Hastanelerde rehin alınan ölülerimiz vardı. Bunları ‘Z kuşağı’ bilmiyor”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yüklenen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ömründe devletle ilişkisi bir dönem devlet memurluğu yapmaktan ibaret olan bir zatın eline tutuşturulan kağıtlardaki yalan yanlış bilgilerle sergilediği hezeyanlar var. SSK’nın başında bulunduğu zaman hastanelerde hastaların ne hale düştüğünü Z kuşağı bilmiyor. Hastanelerde rehin alınan ölülerimiz vardı. Bunları ‘Z kuşağı’ bilmiyor. Bunları hatırlatmamız lazım.”

“Herkes davasını açmalı, bu memleket öyle sahipsiz değil, gereği yapılmalıdır”

Erdoğan, yine Kılıçdaroğlu’nu kastederek, “Bu ülkenin yargısı var ve kendilerine ‘militan’ diye hakaret eden bu zata bütün bu hakarete muhatap olanların dava açma zamanı gelmiştir. Herkes davasını açmalı, bu memleket öyle sahipsiz değil, gereği yapılmalıdır” dedi.

Kafe, restoran ve lokantalara maddi yardım yapılacak

Erdoğan son olarak ise salgın döneminde alınan tedbirler kapsamında kapanan kafe ve restoranlara maddi yardım yapılacağını açıkladı. Erdoğan desteklerle ilgili şunları söyledi: “Lokanta, restoran ve kafe gibi sektörlerde alınan tedbirler nedeniyle faaliyetleri kısıtlanan, 2019 cirosu 3 milyon lira ve alt olan gerçek usulde vergilendirilen ticari işletmelere destek ödemesi yapacağız. Cirosu 2020 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 50 ve daha fazla azalan işletmelerimize, 2 bin liradan az 40 bin liradan fazla olmamak üzere, ciro kaybının yüzde 3’ü oranında destek ödemesi yapacağız. Bu yeni destek kalemimizin tüm işletmelerimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.