Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP heyeti Saadet Partisi’ni ziyaret etti – Pervin Buldan: “İYİ Parti’den de randevu talep edeceğiz”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar geçen hafta Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi’nden görüşme için randevu talep ettiklerini açıklamıştı. İlk görüşme ise bugün HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan liderliğindeki heyet ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve beraberindeki heyet arasında yapıldı.

HDP heyetinde Pervin Buldan’a parti sözcüsü Ebru Günay, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, HDP TBMM Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ve Van Milletvekili Fatma Kurtulan eşlik etti. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı yapılmazken HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan kısa bir açıklamanın ardından binadan ayrıldı. Bugün itibariyle yeni bir demokrasi programı başlattıklarını duyuran Buldan, İYİ Parti’den de görüşme için randevu talep edeceklerini söyledi. 

“Bugün yeni bir program başlattık. Bu bir demokrasi programı. İYİ Parti’den de randevu talep edeceğiz”

Buldan şöyle konuştu: “Bildiğimiz gibi bugün Saadet Partisi’ni heyetimizle birlikte ziyaret ettik. Sabah da Meclis Başkanı Sayın Mustafa Şentop’u makamında ziyaret etmiştik. Biz bugün yeni bir program başlattık. Bu program bir demokrasi programı. Bu çerçevede siyasi partilerle görüşmeyi planlıyoruz. İlk görüşmemizi Saadet Partisi ile yaptık. Daha sonra CHP, DEVA ve Gelecek Partisi ile görüşmelerimiz olacak. İYİ Parti’den de daha sonra randevu talep edeceğiz. Bu görüşmenin Türkiye’deki demokratik güçbirliğine büyük bir katkı sunacağını düşünüyoruz.”

“Türkiye’nin temel sorunlarını konuştuk”

Görüşmede Türkiye’nin temel meselelerinin konuşulduğunu belirten Buldan, ekonomi, hukuk, işsizlik gibi sorunların yanı sıra, cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği kararın da gündeme geldiğini söyledi.

“Başlattığımız süreçle birlikte demokratikleşme alanında muhalefet partilerinin ortak bir zeminde buluşabilmelerinin önünü açmaya çalışıyoruz”

Siyasi partiler arasında görüşmelerin, müzakerelerin ve diyalog zemininin Türkiye’nin geleceği açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayan Buldan, “Bugün başlattığımız süreçle birlikte Türkiye’nin yakın gelecekte demokratikleşme alanında muhalefet partilerinin ortak bir zeminde buluşabilmelerinin önünü açmaya çalışıyoruz. Ümit ediyor ve diliyoruz ki demokratikleşme meselesinde ve Türkiye’nin yaşadığı bütün sorunlar konusunda muhalefet partileri bu konuları çözme konusunda bir yol kateder. Bizim bütün amacımız budur. Buraya geliş amacımız da budur” dedi.

“Yeni bir çözüm sürecine dair bir ibare yok”

Bugün öğle saatlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop ile görüşmelerinin yeni bir çözüm sürecinin başladığı anlamına gelmediğini kaydeden Buldan şunları söyledi: “Tam ifade ettiğim gibi, Türkiye’nin demokratikleşmesini ve yaşanan sorunları konuşuyoruz. Bir çözüm süreci şu an ortada yok. Bunun başlamasına dair bir ibare de yok.”

“Demokrasi ittifakı dışında başka bir ittifak sözkonusu değil”

Buldan son olarak ise hukuk ve demokrasi alanındaki meselelerin bir demokrasi ittifakı çerçevesinde konuşulduğunu, bunun dışında başka bir ittifakın sözkonusu olmadığını belirtti. 

Saadet Partisi’nden yazılı açıklama: “Milletimiz, siyasi partilerden Türkiye’de bir uzlaşı ve hoşgörü iklimine dönük adımlar atmasını beklemektedir”

Saadet Partisi ise görüşmenin ardından parti sözcüsü Birol Aydın imzasıyla yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Milletimiz, son zamanlarda toplumsal kamplaşma ve kutuplaşmanın sona erdirilmesine dair çaba ve adımlardan memnuniyet duymaktadır. Bu kapsamda bütün toplumsal kesimler, STK’lar ve siyasi partilerden Türkiye’de bir uzlaşı ve hoşgörü iklimine dönük adımlar atmasını beklemektedir. Saadet Partisi, milletin bu beklentisi kapsamında; milletimizin ve ülkemizin sorunlarını ortak yaşama iradesi doğrultusunda bütün siyasi partilerle konuşmayı ve müzakere etmeyi önemsemektedir. Halkların Demokratik Partisi’nin bugün partimize yapmış olduğu ziyarette ülkemizin ve insanımızın çözüm bekleyen sorunları karşılıklı olarak konuşulmuştur. Yapılan ziyaretin uzlaşı ve hoşgörü iklimine katkıda bulunmasını temenni ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.