Tokyo Olimpiyat Komitesi Başkanı Yoshiro Mori’nin cinsiyetçi sözlerine karşı tepkiler büyüyor

Tokyo Olimpiyatları 2021 Organizasyon Komitesi Başkanı ve eski Japonya Başbakanı Yoshiro Mori, “Kadınlar çok konuşuyor” şeklindeki cinsiyetçi sözlerinden dolayı özür diledi.

Mori, Japon Olimpiyat Komitesi’nin (JOC) bu hafta yaptığı bir toplantıda, çok fazla kadının katıldığı toplantıların, “kadınlar çok konuştuğu için” uzun sürdüğünü söyledi. Ayrıca, Japonya Rugby Futbol Birliği’nin başkanlığını yaptığı dönemi hatırlatan Mori, “Kadınların çok güçlü bir rekabet duygusu var. Biri söz aldığında diğerleri de bir şey deme ihtiyacı duyuyor, sonra herkes bir şey söylüyor” dedi.

Sarf ettiği bu cinsiyetçi sözler yüzünden ciddi eleştirilere maruz kalan Mori, eleştirilere ve istifa çağrıları üzerine perşembe günü (4 Şubat) bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına özür dileyerek başlayan Mori, sözlerini geri aldığını ancak görevinden istifa etmeyeceğini söyledi.

Basın tarafından sorular gelmeye başlayınca savunmaya geçen Mori, kadınların uzun uzun konuştuğuna dair şikayetler duyduğunu ama “son zamanlarda kadınlarla pek konuşmadığı için tam olarak bilemediğini” belirtti.

Mori’nin cinsiyetçi sözleri, Japonya’da ve dünyada birçok politikacı ve sporcu kadın tarafından kınandı.

Japon spor idaresinde kadın sayısını artırmak için kampanya yürüten JOC Direktörü Kaori Yamaguchi, 83 yaşındaki Mori’yi, Tokyo Oyunları’nın mesajını baltalamakla suçladı. Kyodo haber ajansına göre, “Cinsiyet eşitliği ve engelli bireylere saygı, Tokyo Olimpiyatları’nın bel bağladığı en önemli ilkelerdi” diyen Yamaguchi, organizasyon komitesi başkanının böyle bir açıklama yapmasının büyük bir talihsizlik olduğunu vurguladı.

Mori’nin özrünü yeterli bulmayan sporcular da Twitter üzerinden tepkilerini dile getirdi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi Sporcular Komisyonu Üyesi Kanadalı eski buz hokeyi oyuncusu Hayley Wickenheiser, Twitter üzerinden şu mesajı paylaştı: “Kesinlikle kahvaltı büfesinde bu adamı köşeye sıkıştıracağım. Tokyo’da görüşürüz! #oldboysclub”

https://twitter.com/wick_22/status/1357122635767840769?s=20

Oldukça muhafazakâr bir toplum yapısına sahip olan Japonya, birçok alanda cinsiyet eşitliğini sağlayamıyor. Dünyanın farklı yerlerinde kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması için ciddi adımlar atılırken Japonya bu konuda diğer gelişmiş ülkelerin gerisinde kalmaya devam ediyor. 2020 Dünya Ekonomik Forumu raporuna göre de Japonya, küresel cinsiyet eşitliği sıralamasında 153 ülke arasında 121. sırada bulunuyor.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.