Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Koca: “Yarından itibaren ilk aşılanan grubumuzun ikinci doz aşılarına başlanacak, mart ayında iller bazında kısıtlamaları kaldırmak ve artırmak gibi tedbirlere gidebiliriz”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugünkü Bilim Kurulu toplantısı sonrası koronavirüs salgını süreciyle ilgili son gelişmelere dair basın toplantısı düzenledi. Koca, yarından itibaren ilk aşılanan grubun ikinci doz aşılarına başlanacağını açıkladı. Bakan Koca, perşembe günü 70 yaş üzeri vatandaşların ve cuma gününden itibaren ise 65 yaş üzeri vatandaşların aşı olmak için sisteme tanımlanacağını söyledi. Mutant virüs nedeniyle koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında alınan tedbirlerin bir süre daha devam etmesi gerektiğini belirten Koca, Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte Ankara Şehir Hastanesi’nde ikinci doz aşıyı yaptırdıklarını söyledi. Koca ayrıca, dün ve bugün yeni aşılar geldiğini de belirtti.

“Yarından itibaren ilk aşılanan grubumuza ikinci doz aşılar başlayacak”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de 14 Ocak’ta başlayan aşılama sürecinin yarından itibaren ikinci doz aşılama ile devam edeceğini duyurdu. Koca, 65 ve 70 yaş üzeri vatandaşlar için de aşılamanın başlayacağını şu sözlerle açıkladı: “Yarından itibaren ilk aşılanan grubumuzun ikinci doz aşılarına başlıyoruz. Hedef, nüfusumuzun en az yüzde 60’ının aşılanmasını sağlamaktır. Yarından itibaren 70 yaş üzeri ve cuma gününden itibaren 65 yaş üzeri vatandaşlar aşı olmak için sisteme tanımlanacak. Hafta sonundan itibaren başta kabine üyelerimiz olmak üzere devlet üst yöneticilerini aşılanmaya davet ediyorum.”

“Mart ayından itibaren bölgesel bazda birtakım kısıtlamaları gevşetmek ya da artırmak mümkün olabilir”

Bakan Koca, koronavirüsle mücadele kapsamında alınan kısıtlama kararlarının bir süre daha sürmesi yönünde görüş bildirdiklerini söyledi. Koca, “Bilim Kurulumuzun tavsiyesi, kısıtlamaların hafifletilmesinde acele edilmeden vaka seyrinin takip edilmesi yönünde. Mart ayından itibaren de iller bazında birtakım kısıtlamaları kaldırmak ve artırmak gibi tedbirlere gidebiliriz. Bölgesel bazda birtakım kısıtlamaları gevşetmek mümkün olabilir. Bunu öneri olarak sunacağız. Mutasyon sayıları artmaya devam ediyor ama var olan vaka sayılarında mutasyonun bir etkisinin şu an olmadığını görüyoruz” diye konuştu.

“100 milyon doz aşının sözleşmesi imzalandı”

Türkiye’nin elinde yaklaşık 15 milyon doz aşısı olduğunu belirten Koca, koronavirüs aşısı tedarikiyle ilgili de “Önümüzdeki süreçte aşılama tedariki ile birlikte takvimi de genişleteceğimizi biliyorsunuz. Bu dönemde daha önce 50 milyon doz aşı için sözleşme yapılmıştı. 50+50 milyon talebimiz şeklindeydi. 100 milyon doz aşının sözleşmesinin imzalandığını söyleyebilirim” açıklamasını yaptı.

“Bu ay içinde 500-800 bin arası BioNTech aşısı gelmiş olacak”

Koca, bir gazetecinin diğer aşılara ilişkin sorusuna şu cevabı verdi: “İnaktif aşı geleneksel ve güvenilir olduğu için, bu aşının temininde özellikle devrede olduk. Ama hem Astra Zeneca, hem Sputnik, hem Pfizer-BioNTech aşısı için de başından beri devrede olduk. Ama gönlümüz güvenilir aşıyı daha çok temin etmekten yana oldu. Nisan ayına kadar kim bize aşıyı verecekse o firmalarla devrede olduk. BioNTech’le ilgili en son Uğur (Şahin) Hoca ile görüşmemizde gece yarısı 04.00’te imzalanan sözleşmeden bahsetmiştim. Devamında birtakım belgeler istendi. Biz onu en son geçen hafta Uğur Hoca ile görüştük. Sorunlu olan birtakım durumları birlikte aştık. Bu ay içinde BioNTech aşısı ayrıca gelmiş olacak. Muhtemelen 500-800 bin arası gelmiş olacak. Mart sonunda 4,5-5 milyona tamamlamak ihtimali üzerine gelmiş olacak.”

Yerli aşıda son durum ne?

Sağlık Bakanı, yerli aşıda gelinen son duruma dair ise “Yerli aşı projelerimizi günbegün takip ederek, gayret sarf ettik. Şu an 17 aşı adayımız var. Bugün Erciyes Üniversitesi’nde  faz 2 çalışması için gönüllüler aşılanmaya başladı. Bir hafta on gün içinde en az üç aşının faz 1 çalışmalarına izin verilerek başlamış olacak. Önemli olan bu dönemde bu aşıları erken dönemde, yerli aşıyı geliştirebilir olmak. İnsan çalışmaları safhasına geçilmiş oldu. Zannediyorum faz 3 çalışmasına nisan ayında başlamış olacağız” dedi.

“Mutant koronavirüsün bulaşıcılığı daha fazla”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilk olarak İngiltere’de görülen ve dünyanın farklı ülkelerinde görülmeye başlanan mutant virüsün Türkiye’deki sayılarına dair de bilgi verdi. Koca, virüsün hastalığın seyrinde değişiklik yapmadığını ancak bulaşıcılığının arttığını belirtti: “Klinik seyir bakımından farklılık göstermediğini düşündüğümüz kaynağı belli olmayan çok sayıda mutasyon dünyada olduğu gibi, ülkemizde de görülmektedir. Bunlardan 263 İngiltere, 23 Güney Afrika varyant tespit edilmiştir. İngiltere’de başlayan mutasyonun hastalığın seyrinde değişiklik yapmamakla birlikte bulaşıcılığını artırdığına yönelik önemli bilgiler var. Mutasyonların varlığı kısıtlamalarla ilgili takvimimizi de etkiliyor.”

Yüz yüze eğitim risk teşkil ediyor”

Bakan Koca, yüz yüze eğitim ve öğretmenlerin aşılanmasına dair ise şunları söyledi: “Bilim Kurulumuz görüşüyor. Zannediyorum bu hafta bu konuyla ilgili cevap vermiş olacağız. Giderek artış olduğu, mutasyonların varlığını göstermiş durumda. Yüz yüze eğitimin risk teşkil ettiğini şimdiden söyleyebilirim. Yüz yüze eğitime geçecek özellikle ilköğretim okulları için Milli Eğitim Bakanlığımızdan listeleri almış olduk. Muhtemelen şubat ayının sonuna doğru öğretmenlerimizi de özellikle eğitim başlanacak olan sınıflar için aşılama takvimi başlamış olacak.”

Bakan Koca ayrıca, pazartesi gününden itibaren il bazında yedi günlük vaka sayılarının ortalamasının canlı olarak yayınlanacağını da açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.