Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şempanzeler hakkındaki çalışmalarıyla tanınan Dr. Jane Goodall’ın kurucusu olduğu, çocuklar ve gençlerin çevreye ve hayvanlara olumlu katkı yapmasını hedefleyen “Roots & Shoots” inisiyatifi artık Türkiye’de

Şempanzeler hakkındaki çalışmalarıyla tanınan Dr. Jane Goodall’ın 1991 yılında Tanzanya’da kurduğu Roots & Shoots Derneği, 131 ülkeden sonra Türkiye’de de açıldı. Çocuklar ve gençlerin çevreyi tanıyıp çevre ve hayvanlara olumlu katkısı olmasını hedefleyen derneğin lansmanında konuşan Goodall, “en büyük umudunun gençler ve çocuklar” olduğunu söyledi. Çevrimiçi yapılan lansmanın moderatörlüğünü üç çocuk üstlendi. Çocuklar, “Bu dernek çocukların ve gençlerin yani bizim derneğimiz olacak” dedi.

Roots & Shoots Türkiye açılış toplantısında çocuklar, Dr. Jane Goodall ve Roots & Shoots Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Aslıhan Niksarlı konuştu. Niksarlı, çocuklar ve gençlerin içinde bulundukları çevre, hayvanlar ve insanlar için çalışmalarını destekleyeceklerini belirtti. Gençlerin akranlarıyla proje geliştirmelerini hedeflediklerini söyleyen Niksarlı, derneğin “yaşama, tüm çeşitliliğe ev sahipliği yapan bir gezegen düşü” üzerine kurulduğunu anlattı.

Goodall da lansmanda kendi hikayesini ve Roots & Shoots’un ortaya çıkışını paylaştı. Doğduğundan beri hayvanlara karşı büyük bir ilgi ve sevgi beslediğini belirten Goodall, on yaşındayken okuduğu “Tarzan” kitabından ilham alarak ormanda şempanzelerle birlikte yaşamak istediğini söyledi. Bu hayalini uzun yıllar taşıyan Goodall, insanların kendisiyle alay ettiğini, parası olmadan ve “bir kız olarak” Afrika’ya gidemeyeceğini söylediklerini aktardı.

Bunlara aldırış etmediğini ve araştırmacı olarak Afrika’ya gitme hayalini gerçekleştirdiğini belirten Goodall, “Sonsuza kadar ormanda şempanzelerle yaşayabilirdim ancak ormanların katledildiğini, şempanze sayılarının azaldığını fark ettim” dedi. Gezdiği ülkelerde çevrenin yok edildiğini ve gençlerin umutlarını kaybettiklerini gören Goodall, çocuklar ve gençlerin çevre hakkında olumlu etki yaratması için 1991 yılında Tanzanya’da 12 çocuk ile beraber Roots & Shoots’u kurduğunu anlattı.

Faaliyetlerine çöp toplayarak, fidan dikerek ve barınaktaki hayvanlara yardımcı olarak başlayan dernek büyüdükçe, yeni projeler hayata geçirilmiş ve gençler kendi projelerini geliştirmeye başlamış. Goodall bu süreci aktarırken “Çocuklarımızın geleceğini çalıyorduk, çevreyi yok ediyorduk. Ancak buradan geri dönmenin mümkün olduğunu gördüm. Biz iyi şeyler yapıyorduk ve dünyanın her tarafında iyi şeyler yapan insanlar vardı, bu bana umut veriyor” diye konuştu. Doğanın anlayışlı olduğunu söyleyen Goodall, en ağır şekilde tahrip edilmiş yerlerde bile biraz ilgi ve zamanla doğanın yeniden yeşerebileceğini söyledi. Roots & Shoots çalışmalarında gençlerin doğayı kurtarmaktan bahsederken “Yapabiliriz” dediğine tanık olduğunu söyleyen Goodall “Yapabiliriz, evet, bundan eminim. Ancak asıl soru şu: ‘Yapacak mıyız?’” diye sordu.

“Koronavirüs salgını hayvanları öldürdüğümüz, onları yediğimiz için yaşanıyor”

İnsanların kişisel tercihleriyle de çevrelerini ciddi olarak etkilediğini belirten Goodall çevrimiçi toplantının katılımcılara ise şu tavsiyede bulundu: “Bir şey yemeden veya bir kıyafet satın almadan önce kendinize sorun: Bu şeyin yapımında hiç bir hayvan zarar gördü mü? Çevreye zarar verildi mi? Eğer bu soruların cevabı ‘Evet’ ise o şeyi satın almayın, giymeyin, yemeyin.”

Goodall, bu konunun yaşamakta olduğumuz salgın ile bağlantılı olduğuna da şöyle dikkat çekti: “Koronavirüs salgını da bu yüzden başımıza geldi, hayvanları yediğimiz, ölü hayvanlarla temas ettiğimiz için. Bu salgın hayvanları öldürdüğümüz, onları yediğimiz için yaşanıyor, bunu biz yaptık.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.