Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu: “İran uranyum metali üretme çalışmalarına devam ediyor”

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), İran’ın 2015 yılında imzaladığı nükleer anlaşmasını ihlal ederek uranyum metali üretmeye devam ettiğini açıkladı. IAEA’nını açıklaması, ABD Başkanı Joe Biden’ın anlaşmanın taahhütlerine uymadığı sürece İran’a yönelik yaptırımları kaldırmayacağını açıkça belirtmesinin hemen ardından geldi.

Merkezi Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), “İran’ın, İsfahan kentindeki Yakıt Plakası Üretim Tesisi’nde (FDFP) 3,6 gram uranyum metali ürettiğini doğruladıklarını”  açıkladı.

IAEA Genel Müdürü Rafael Mariano Grossi tarafından yapılan açıklamaya göre kurum, üye devletlerini İran’ın, Tahran Araştırma Reaktörü için yakıt üretme amacının bir parçası olarak uranyum metali üretimi konusundaki araştırma ve geliştirme faaliyetleriyle ilgili son gelişmeler hakkında bilgilendirdi.

IAEA Genel Müdürü Rafael Mariano Grossi

İran daha önce uranyum metali üretiminin Tahran’daki bir araştırma reaktörü için gelişmiş yakıt sağlamayı amaçladığını bildirmişti. Bununla birlikte uranyum metali, nükleer silahlarda bir bileşen olarak da kullanılabiliyor. Bu sebeple 2015 yılında nükleer bir anlaşma imzalanmış ve İran’ın üreteceği olası bir nükleer silahın önüne geçilmeye çalışılmıştı. 2018’de dönemin ABD Başkanı Donald Trump, İran nükleer anlaşmasından çekilmiş ve Tahran’a ekonomik yaptırımları yeniden başlatmıştı. Trump’ın bu kararından bir yıl sonra ise İran yetkilileri, 2015 yılında imzalanan anlaşmayla getirilen sınırlara uymayacaklarını açıklamıştı.

ABD’de yeni göreve gelen Başkan Joe Biden ise İran ile yeniden anlaşmak için girişimlere başlamıştı. Ancak iki ülkeden hangisinin önce harekete geçeceği belirsizliğini koruyor.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney yaptığı açıklamada, “İran’ın anlaşmaya geri dönmesini istiyorlarsa ABD, yaptırımlarını kâğıt üzerinde değil pratikte tamamen kaldırmalı” dedi. Biden ise İran’ın bu açıklamasına karşılık yaptırımları durdurmayacağını açıkça belirtti.  

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, dün (10 Şubat) yaptığı açıklamada, “Vaşington’daki yeni yönetim ile yeni bir görüşme olabilir” diye konuştu.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.