Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Kadın SES’i siyasetçilerle buluşuyor – Siyaset gündeminde kadın hakları” toplantısı yapıldı: “Muhalefetteki siyasi partiler arasında toplumsal cinsiyet eşitliği üzerinden bir mutabakatın sağlanması ihtiyacı ortaya çıkıyor”

“Kadın SES’i siyasetçilerle buluşuyor – Siyaset gündeminde kadın hakları” başlıklı toplantı bugün (12 Şubat) muhalefet partilerinden temsilcilerin katılımıyla Zoom uygulaması üzerinden yapıldı. SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği ve İsveç Enstitüsü (Swedish Institute) ortaklığıyla “Kadın SES’i” projesi kapsamında yapılan toplantıya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Gelecek Partisi Başkan Yardımcısı Ümit Yardım ve Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Başkan Yardımcısı Sanem Oktar katıldı. Toplantının düzenleyicilerii Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve İYİ Parti’ye de teklifte bulunduklarını ancak onların çeşitli gerekçelerle toplantıya katılmadıklarını belirtti.

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Gülseren Onanç‘ın kolaylaştırıcı olduğu toplantıda, siyasi parti temsilcileri kendilerine önceden bildirilen soruları yanıtladı, partilerinin toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle mücadeleye yönelik politikalarını ve somut çözüm önerilerini anlattı. Toplantı Kadın SES’i elçileri ve diğer katılımcıların soru, yorum ve eleştirileri ile devam etti.

Muhalefet partilerinden siyasetçilere şu sorular yöneltildi:

• Kadına yönelik kıyıma varan şiddete ilişkin olarak partiniz ve siz Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ve Meclis dışında ne yapmayı planlıyorsunuz?

• Siyasette kadınların eksikliğini hissediyor musunuz, desteklenmesi için ne yapıyorsunuz?

• Salgının da neden olduğu kadın yoksulluğu ve kadın/genç işsizliğine ilişkin politikalarınız nelerdir?

• İklim krizine ilişkin partinizin ve kendinizin yaptıkları nelerdir?

Özel: “Kadınlara yönelik şiddetle mücadele öncelikli bir devlet politikası olmalıdır”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel sözlerine CHP’de kadın grup başkanvekili olmaması sebebiyle partisi adına özeleştiri vererek başladı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun açıkladığı kadın cinayetleri vaka sayılarıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın verileri arasında bir çelişki olduğunu belirten Özel, 20 yıllık AKP yönetiminin, kadınların hayatını nasıl kötüleştirdiğini vurguladı.

Kadınlara yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için farklı platformlardan temsilcileri barındıran özel bir birim kurulması gerektiğini belirten Özel, şiddete uğrayan kadınların sığınma evlerinde korumaya alınmasının yanı sıra bu korumanın, bürokrasinin tüm alanlarına yayılarak, mevzuatın da buna uyumlu hale getirilmesiyle bütünlüklü bir biçimde sağlanması gerektiğini söyledi.

Özel: “İstanbul Sözleşmesi tartışmaya açılmamalı, bütünüyle uygulanmalı”

İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını izleyen mekanizma olan GREVIO‘nun sunduğu önerilerin ivedilikle yerine getirilmesini isteyen Özel, kadınlara yönelik şiddetin ağır suçlar kapsamına alınmasını sözlerine ekledi. Şiddete uğrayan kadınların hukuki süreçlerde tekrar mağdur edilmemesi için bu konularla ilgilenen kamu görevlilerine özel eğitim verilmesi gerektiğini belirten Özel, bir siyasi partinin görev tanımı içinde olmamasına rağmen Türkiye’de ihtiyaç duyulduğu için CHP bünyesinde 7/24 faaliyet gösteren hukuki-psikolojik destek hattı kurduklarını da söyledi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, koronavirüs salgını sürecinde kadın işsizliği, yoksulluğu ve kadınlara yönelik şiddetin genişlediğini ve derinleştiğini belirtti. Beştaş, sahada da TBMM’de de kadın ve gençlik meclisleriyle birlikte, genç kadınların çalışma hayatındaki konumlarının sağlamlaştırılmasına yönelik çalışmalara devam ettiklerini anlattı.

Beştaş: “HDP’de her alanda yüzde 50 cinsiyet kotası uyguladığımız için kadınların temsiliyette eksikliğini hissetmiyoruz”

TBMM’de partilerin ortaklaşa yaptıkları çalışmalarda kadın siyasetçilerin eksik temsil edildiğini vurgulayan Beştaş, bütün alanlarda kadınların temsiliyetinin HDP’nin olmazsa olmaz ilkesi olduğunu “Biz bir kadın partisiyiz” sözleriyle vurguladı.

Beştaş: “Her gün üç kadının öldürülmesi artık sözün bittiği yerdir”

Siyasal iktidarın söylemi ve siyaset yapma biçiminin kadınlara yönelik şiddeti besleyen ve yeniden üreten ortamı etkilediğini söyleyen Beştaş, cezasızlık siyasetinin de iktidarın söyleminden ayrıca etkilendiğini belirtti.

Beştaş: “Kadın meselesi sadece siyaset alanında değil ama siyaseti de kapsayan her alanda temel meseledir”

Beştaş, Eşitlik İçin Kadın Platformu’nun (EŞİK) çağrısıyla toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadınlara yönelik şiddet meselesini geniş çaplı bir biçimde görüşmek üzere TBMM’de genel görüşme talep ettiklerini ve bu taleplerinin siyasi iktidarın oylarıyla reddedildiğini hatırlattı.

Yardım: “İnsanlığımızın toplumsal anlamda bir numaralı sorunu aile içi şiddet, bunun içerisinde de kadına yönelik şiddettir”

Gelecek Partisi Başkan Yardımcısı Ümit Yardım ise meselenin “milli ve küresel ölçekte” ele alınması gerektiğini belirterek sözlerine başladı. Siyasette insan onurunu merkeze aldıklarını vurgulayan Yardım, kadınlara yönelik şiddet meselesine de bu açıdan yaklaştıklarını belirtti.

Türkiye’nin kadın kaçakçılığı sorununda küresel çapta kilit ülkelerden biri konumunda olmasının sorgulanması gerektiğini belirten Yardım, kadınlara yönelik şiddetin “küresel çapta mücadele edilmesi gereken ortak bir insanlık meselesi” olduğunu özellikle vurguladı.

Gelecek Partisi Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Habibe Çiftçioğlu Başer de parti olarak bir “Kadın Bakanlığı” kurma hedeflerinin olduğunu söyledi.

Oktar: “Zihniyeti değiştir, kararları al, bunların bütçelemesini yap”

DEVA Partisi Başkan Yardımcısı Sanem Oktar, kadın ve erkeğin her alanda eşit olması gerekliliğinin temelde bir demokrasi meselesi olduğunu belirterek sözlerine başladı.

Partilerde kadınların etkin katılımının cinsiyet kotasıyla sağlanması gerektiğini sözlerine ekleyen Oktar, parti içinde kadın kolları ve gençlik kolları şeklinde yapılanmaktan ziyade partinin ana gövdesinde genç kadınların temsil edilmesini ve karar verici konumda olmasını önemsediklerini belirtti.

Kadın ve erkek arasında fırsat eşitliğinin sağlanabilmesi için toplumsal cinsiyet eşitliği bazlı bir devlet bütçesi oluşturulması gerektiğini söyleyen Oktar, sivil toplum kuruluşlarının da karar alma süreçlerine aktif olarak katılmasının gerekliliğini vurguladı.

Oktar: “Kadınların üstündeki çocuk ve yaşlı bakımı yükü işe dönmelerinin önünde engel”

Üç yaşından itibaren kreş uygulamasıyla kadınların üzerindeki çocuk bakımı yükünün kaldırılabileceğini belirten Oktar, ayrıca koronavirüs salgını sürecinde aile içinde kadınlara yönelik şiddetin ciddi bir biçimde arttığını, buna karşı eylem planları hazırlanması gerektiğini söyledi. Salgın sürecinden en olumsuz etkilenen toplumsal grubun kadınlar olduğunu anlatan Oktar, varolan teşvik politikalarının yeniden hayata geçirilmesi ve ailelere sosyal yardımlar yapılması gerektiğini de ekledi.

Katılımcılar, muhalefet parti temsilcilerine sordu: “Bir ‘memleket meselesi’ olarak kadın ve çevre konularında bir araya gelmek için bir strateji üretiyor musunuz?”

Toplantıya katılan siyasetçilere katılımcıların yönelttiği sorulardan en dikkat çekeni, muhalefet aktörlerinin “güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş” üzerinden ortak bir masada buluşma çabalarına vurgu yapılarak, bir “memleket meselesi” olarak kadın ve çevre konularında bir araya gelmek için bir strateji üretip üretmedikleriydi.

Katılımcılar soru ve yorumlarında ayrıca, siyasi partilerin toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadınlara yönelik şiddet sorunlarının çözülmesi için bugünden başlayarak somut çözüm önerileri sunmaları ve toplumsal cinsiyet eşitliğini parti içlerinde ve politikalarında da içselleştirmeleri gerektiğini vurguladı. Kadın hareketinden toplantıya katılan aktivistler de sivil toplumda yeterli bilgi birikimi olduğunu ve siyasi partilerle bu birikimi paylaşmaya hazır olduklarını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.