Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eryaman-Esat davası 17 Şubat’ta görülecek: “Ankara’da 15 yıl önce sistematik saldırılara uğrayan trans kadınların ve travestilerin adalet arayışı devam ediyor”

Ankara’da 2006 yılında trans kadınlara ve travestilere saldıran çeteden dört kişinin yargılandığı dava, 10 yıl boyunca Yargıtay ve mahkemeler arasında gidip geldi. Yargıtay, saldırganların ceza aldığı mahkeme kararını bozdu. Dava, yarın (17 Şubat) saat 11.30’da Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülecek. Eryaman ve Esat semtlerindeki saldırıların ardından kurulan Pembe Hayat Derneği, dava öncesinde dayanışma çağrısında bulundu. 

7-12 Nisan 2006 tarihleri arasında Ankara’nın Eryaman semtinde oturan travesti ve transseksüeller, hem evlerinde hem de çalıştıkları yerlerde sistematik şiddete uğradı. O dönem Eryaman’da inşaat sektöründe yaşanan canlanmayla, inşaat firmalarının tuttuğu kişiler, bölgeyi “soylulaştırmak” için orada yaşayan ve çalışan 30 trans kadın ve travestiyi tehdit etti, onlara bıçaklarla, sopalarla saldırdı. Bu sistematik saldırılar sonucunda pek çok trans kadın ve travesti, Eryaman’ı terk etmek zorunda kaldı. Bazıları şehir değiştirirken bazıları da Ankara’nın Esat semtine taşındı. Ancak sistematik şiddet son bulmadı. Arabalar, evler taşlandı. Sokak ortasında kurşunlamalar, ev baskınları ve fiziksel saldırılarla şiddet gitgide arttı.

Eryaman’daki Şehit Osman Avcı Karakolu’na başvurarak şikâyette bulunan 24 kişi, bazı saldırganların isimlerini ve saldırılarda kullanılan araçların plakalarını verdi. İlk yargılama, 2008 yılında pompalı tüfekle katledilen Bahar Dilek İnce’nin arabasına yapılan saldırıyla ilgili başladı. 2008’de sonuçlanan davada, sanıklardan Şammas Taşdemir‘in trans kadınların gittikleri kuaföre yönelik baskında silahla yaralamadan 45 ay,  diğer sanıklar Harun Çardak ve Ahmet Günay‘ın 40’ar ay, Kurtuluş’taki trans kadınlara yönelik silahla yaralama eylemlerinden dolayı Ahmet Günay‘ın ise 34 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi ancak mahkeme yağma iddiasından ceza vermedi. Karar temyiz edildi ve Yargıtay, 2011 yılında bu kararı bozdu. 

15 yıl önce Ankara’da sistematik saldırılara maruz bırakılan trans kadınların ve travestilerin adalet arayışı, yarın 11.30’da Ankara 30 Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edecek.

“Saldırılar 2017 yılında Esat’ta tekrar görülmeye başladı”

Pembe Hayat Derneği bugün (16 Şubat), dava için sosyal medya hesaplarından dayanışma çağrısında bulundu:

“Saldırılar 2017 Ocak ayında Esat semtinde tekrar görülmeye başlandı. Yol kesmeler, sopalar ve taşlarla saldırmalar, transların yoğunluklu olarak kullandıkları kuaförlerin ve mekanların basılması, gasp ve yağmayla başlayan süreç, saldırılara ve ayrımcılığa karşı bir araya gelme ve örgütlenme ihtiyacı ile doğan Pembe Hayat LGBTİ+ Derneği’nin Ayhan Günay tarafından aranarak ‘Kişi başı 5 bin TL öderseniz sizi Şammas Taşdemir’e karşı korurum, benim arkamda A takımı var, devlet var’ denilerek haraca bağlamaya çalışma çabalarıyla devam etti. Verilen mücadeleler nihayetinde Şammas Taşdemir ile Ayhan Günay’ın beraber çalıştığı ortaya çıkarıldı. Pembe Hayat Derneği’nin dosyaya müdahillik talebi ise reddedildi.”

Yaralama suçlarından dolayı yürütülen adli süreç 17 Ekim 2020’de  zamanaşımına uğradı. Davadaki diğer dosyaların da yakında zamanaşımına uğrama riski olduğunu hatırlatan Pembe Hayat, “17 Ekim 2023 tarihinde ise dosya tamamen zamanaşımına uğrayacak” dedi.  

Fotoğraflar: Kaos GL & Pembe Hayat Derneği

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.