Sibirya’da “permafrost” adı verilen buzla kaplı toprak tabakasında bulunan ve bir milyon yıldan daha eski olduğu hesaplanan üç mamut dişi örneğinden DNA elde edildi. Böylelikle dişlerden alınan örnekler bilinen en eski antik DNA örneği olarak kayıtlara geçti.
Sibirya’da bulunan iki mamuta ait üç diş örneğinden DNA elde eden araştırmacılar, örneklerden birinin yaklaşık 800 bin yıl öncesine, diğerinin ise bir milyon yıldan daha önceye ait olduğunu keşfetti. Bu keşif, paleontologların (fosilbilimciler) yünlü mamut türü de dahil olmak üzere dev buzul çağı memelileri hakkında önemli bilgiler edinmesini sağladı.
Bugüne kadar bilinen en eski genom yaklaşık 560 – 780 bin yıl öncesine ait bir at kalıntısından elde edilmişti. Araştırmayı yürüten Stokholm Paleontoloji Merkezi profesörü Love Dalén, “kalıntıların inanılmaz derecede eski olduğunu” hatta “insanlığın ve Neandertaller’in varlığından bile önceye tarihlendiğini” söyledi.
Araştırmacılar ilk olarak, belirli dönemlere özgü olduğu bilinen ve aynı tortul katmanlarda bulunan küçük kemirgenler gibi diğer türlerle karşılaştırmalar yaparak örnekleri jeolojik olarak tarihlendirdi. Ekip daha sonra her mamut dişinden küçük toz örnekleri alarak bunlardan genetik veriler elde etti. Başka mamutlara ait DNA dizileriyle de karşılaştırılan örneklerden mamutların yaşı belirlendi.
Çalışma sonucunda ortaya çıkan bilgilerden biri, araştırılan örneklerin iki farklı mamut soyundan geldiğiydi. Örneklerden en eskisi, “Krestovka” adıyla anılan mamut grubuna ait çıktı. Böylelikle literatürde en eski mamut grubu olarak belirtilen Krestovkalar’ın bilinenden daha yaşlı oldukları öğrenildi (1.65 milyon yıl).
Örneklerden diğeri ise “Adycha” adıyla anılan bir başka mamut grubuydu. Bulunan sonuç, Adycha’nın bir milyon yıl içinde ortaya çıkan Sibirya mamutlarının atalarından olduğuna işaret etti.
Araştırmaların başarılı olması, Sibirya’nın soğuk hava koşullarında kalıntıların iyi korunmuş olmasından kaynaklanıyor. Prof. Dalén, iklim değişikliğinin permafrostun erimesine ve daha çok kalıntının ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi. Ancak bölgenin daha fazla yağış alması durumunda örneklerin yok olma riski de bulunuyor.
1970’lerde Sibirya’da keşfedilen mamut fosilleri halen Moskova’daki Rusya Bilimler Akademisi’nde muhafaza ediliyor.
Kaynak: The Guardian
Derleyen: Hande Sena Kandemir
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.