Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kürtçe Dil Hareketi kurucularından yazar İbrahim Sediyani ile söyleşi: “Annem, torunları ile tercüman olmadan konuşamıyor”

21 Şubat, Dünya Anadil Günü olarak kutlanırken dünyada yüzlerce dil yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Medyascope’a konuşan Kürtçe Dil Hareketi kurucularından yazar İbrahim Sediyani, anne ve babası ile Kürtçe, kardeşi ile Türkçe, çocukları ile de Almanca konuştuğunu belirterek, “Annem, torunları ile tercüman olmadan konuşamıyor” dedi.

21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle Medyascope’a konuşan Kürtçe Dil Hareketi kurucularından yazar İbrahim Sediyani, Türkiye’de kuruluşlarını 15 Ekim’de ilan ettiklerini, dünyada ise Dünya Anadil Günü olan bugün ilan edeceklerini söyledi. Kürtçe Dil Hareketi’nin kuruluşu nedeniyle daha önce Kürtler’in yoğun olarak yaşadığı Türkiye, İran, Irak ve Suriye’de devlet temsilcilerine bir metin gönderdiklerini söyleyen Sediyani, “Bugün yani anadil gününde Birleşmiş Milletler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, dünyanın büyük devletlerinin başkan ve yetkililerine bir metin gönderip, anadilde eğitimin bir hak olduğunu ve bu doğal hakkımızı istediğimizi belirteceğiz” dedi. Hareketlerinde “ideoloji, şiddet, terör ve toplumun huzurunu bozacak bir şey olmadığını” belirten Sediyani, Kürtler’in yoğun yaşadığı ülkelerde Kürtçe’nin resmi dil olması, anadilde eğitim yapılması ve anadilde olup değiştirilen yerleşim isimlerinin geri verilmesini istediklerini söyledi.

İbrahim Sediyani, Kürtçe’nin Türkiye’de milyonlarca insanın konuştuğu bir dil olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “İlkokuldan üniversiteye kadar Kürtçe anadilde eğitim istiyoruz. Kürtçe ve diğer anadillerde 28 bin coğrafi isim değiştirilmiş, bunların geri verilmesini istiyoruz. Bütün diller bize göre Allah’ın ayetidir. Bütün diller bizimdir. Kürtçe ile ilgili bu taleplerimiz HDP’den MHP’ye kadar bütün siyasi partilere oy veren seçmenlerin ortak talebidir. Kürtler kavga etmesini iyi bilir ve çabuk ayrılırlar. Biz her Kürt’ün kabul edebileceği talepler belirledik. Birlik olmak gerekir. Kürtler birbirlerini sevmeyi öğrenecekler. Kürt kimliği siyasallaştırılmıştır. Kürtler bir kitle değil, millettir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.