Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de hayatını kaybedenlerin sayısı yarım milyona yaklaştı, Japonya’da yaşlı nüfus beklenenden daha geç aşılanacak

Japonya İdari Reformlar Bakanı Taro Kono, ülkeye ulaşan aşı miktarının sınırlı olmasından dolayı yaşlı nüfusun planlanandan daha geç aşılanacağını açıkladı. Salgını büyük oranda kontrol altına alan Avustralya’da toplu aşılama başladı. Güney Koreli doktorların grevi aşılama takviminde gecikmelere sebep olabilir. ABD’de salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı yarım milyona yaklaştı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

Japonya’daki aşılama programında gecikme yaşanacak

Koronavirüs salgınına karşı toplu aşılama kampanyasına 17 Şubat günü sağlık çalışanlarıyla başlayan Japonya’da, aşı tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle yaşlı nüfusun aşılanmasının gecikeceği duyuruldu. Japonya İdari Reformlar Bakanı Taro Kono, pazar (22 Şubat) verdiği bir demeçte, ülkenin satın aldığı Pfizer-BioNTech aşısının üretiminin Avrupa genelinde arttığını ancak bu aşıların Japonya’ya gelişinin mayıs ayını bulabileceğini söyledi. Kono, “Yaşlı nüfusu aşılamaya nisan ayında başlamak istiyorduk ancak maalesef elimizdeki aşı sayısı sınırlı olduğu için ilk etapta onlara uygulanacak aşı miktarı oldukça kısıtlı” dedi

Japonya, Batılı ilaç firmalarıyla toplam 500 milyon doz aşı satın almak için anlaştı ancak ülkenin ilaç denetim kurumu Tıbbi Ürünler ve Cihazlar Ajansı (PMDA) şimdiye kadar yalnızca Pfizer-BioNTech aşısının kullanımına izin verdi. 

Avustralya’da toplu aşılama başladı

Koronavirüsün yayılımını büyük oranda kontrol altına alan Avustralya, toplu aşılama kampanyasını bugün (21 Şubat) başlattı. Aşılamada öncelikli gruplar sağlık çalışanları ve yaşlılar olacak. 

Ülkeye gelen Pfizer-BioNTech aşıları, ilk olarak Sidney şehrinin kuzeybatısındaki bir tıp merkezinde bulunan yaşlı bakımevinde yaşayan 84 yaşındaki Jane Malysiak’a yapıldı. Malysiak’ın ardından bakımevinde kalan diğer vatandaşlar ve görevli ekip aşılandı. Avustralya Başbakanı Scott Morrison da aşının ilk dozunu yaptırdığını açıkladı.

Ülkede bu hafta içinde toplam 60 bin doz aşı yapılması planlanıyor. Yetkililer ayrıca, mart ayı bitmeden dört milyon kişiyi aşılamayı ve ekim ayının sonuna kadar da aşılama programını bitirmeyi planlıyor. 

Yaklaşık 25 milyonluk nüfusa sahip Avustralya’da bugüne kadar 29 bin koronavirüs vakası tespit edilirken 909 kişi de virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Güney Koreli doktorların grev tehdidi aşılama programının sarkmasına neden olabilir

Sağlık çalışanlarının ruhsatlarının askıya alınmasına veya iptal edilmesine olanak tanıyan yasaya karşı çıkan Güney Koreli doktorların grev tehdidi, ülkede bu hafta başlaması planlanan aşılama programında gecikmeye yol açabilir.  

Güney Kore’de sağlık çalışanlarına, cuma günü (19 Şubat) AstraZeneca-Oxford aşısının ilk dozunun yapılması planlanıyordu. Ancak Kore Tıp Birliği (KMA), hapis cezası alan doktorların ruhsatlarının iptal edilmesini öngören yasa tasarısı onaylanırsa doktorların grev başlatacağını açıkladı. 

Kore Tıp Birliği Sözcüsü Kim Dea-ha ise yasa tasarısı için “Bu tasarı sıradan, masum doktorların doktorluklarıyla hiçbir ilgisi olmayan bir olay yüzünden ruhsatlarının iptal edilmesiyle sonuçlanabilir” dedi. KMA Başkanı Choi Dae-zip de yasa tasarını “zalimce” bulduğunu belirterek “Bu yasa tasarısı kanunlaşırsa sağlık çalışanları ve hükümet arasındaki işbirliği yıkılır” diye konuştu. Dae-zip, yasa tasarısı onaylanırsa sağlıkçıların başlatacakları grevin aşılama programını etkileyebileceği uyarısında bulundu.

ABD’de hayatını kaybedenlerin sayısı yarım milyona yaklaştı

İstatistiklere göre koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülke olan ABD’de salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 500 bine yaklaştı. Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre toplam ölü sayısı 499 bin 957’e yükseldi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın bu akşam Beyaz Saray’da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin anılacağı bir konuşma yapacağı belirtilirken ülkedeki ölüm sayısı, Biden’ın görevi devraldığı 20 Ocak’tan bir gün önce 400 bini aşmıştı. 

Vaşington Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından hazırlanan modellemelere göre, ABD’de virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 Haziran tarihinde 590 bine ulaşacak.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.