Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: “Çözüm sürecinde bize vaat ettiklerinizi yeri ve zamanı geldiğinde açıklayacağız”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, bugün (23 Şubat) partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmanın büyük bölümünü Gara operasyonuna ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun HDP hakkındaki açıklamalarına ayırdı. Çözüm sürecinden hareketle 28 Şubat 2015 tarihinde İstanbul Dolmabahçe’de HDP heyeti ile hükümet yetkililerinin çektirdiği fotoğrafı da konuşmada gösteren Buldan, “Çözüm süreci can kaybı yaşanmaması için fedakarca yürütülen bir süreçti. Bugün olsa aynı fedakarlığı yine gösteririz. Çözüm sürecinde bize vaat ettiklerinizi yeri ve zamanı geldiğinde açıklayacağız. Çözüm süreci başarıya ulaşırsa nelerin yapılacağını yeri ve zamanı geldiğinde açıklamazsam namerdim” diye konuştu.

“Bizim milletvekilimizin Gara’da ne işi var? Gara’ya niye gitsin?”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir’in Gara’ya gittiğini söylemişti. Bu iddiaya dün cevap veren Taşdemir ise suçlamaları reddetmişti. Pervin Buldan konuşmasında bu konuya da değindi. Bu iddiaları iftira olarak niteleyen Buldan, “Bu iftiraya ‘Pes doğrusu’ denir. Bu kocaman, kuyruklu bir yalan. Bizim milletvekilimiz Gara’ya gitmemiş, orada bulunmamıştır ve o tarihlerde nerede bulunduğu bellidir. Bizim milletvekilimizin Gara’da ne işi var? Gara’ya niye gitsin? Bizim vekillerimizin o bölgede gideceği tek yer Barzani ile görüşme yapmak için Erbil’dir. Bu telaş kendi suçlarını örtbas etme telaşıdır. Bu iddianızı ispat etmezseniz müfterisiniz” ifadelerini kullandı.

“Fotoğrafları gösteren bakanın gayesi Erdoğan’ın koltuğuna açıkça göz dikmektir”

Çözüm süreci döneminde HDP heyetinin Kandil’de çektirdiği fotoğrafları, Süleyman Soylu’nun katıldığı bir televizyon programında algı yapmak amacıyla kullandığını belirten Pervin Buldan, bu yaklaşımın iktidar içindeki “koltuk savaşından” kaynaklandığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Fotoğrafları gösteren bakanın gayesi Erdoğan’ın koltuğuna açıkça göz dikmektir. Kendi içinizdeki koltuk mücadelesini açıktan yapın. Bu fotoğrafları keşke genel başkanına gönderseydi. Çözüm süreci üç ayak üzerinden yürümüştü. Bunlar, İmralı, Kandil ve devletti. İmralı’da Abdullah Öcalan ile yaptığımız her görüşme devletin onayıyla yapıldı. Bu ziyaretin ardından yine devletin onayı ve bilgisi dahilinde Kandil’e gittik. Burada yapılan görüşmelerin sonuçlarını da devlet heyetine aktarıyorduk. Devlet heyeti bizden önce İmralı’ya gidip bu görüşleri İmralı’ya gönderiyordu. Sonra da bizim heyetimiz İmralı’ya gidiyordu ve Öcalan, devlet heyetiyle yaptığı görüşmelerin çerçevesini bize aktarıyordu. Biz devlet heyetiyle görüşme yaptıktan sonra yine Kandil’e gidiyorduk. 

“Senin genel başkanın Erdoğan heyecanla bu mektubun Türkiye’ye nasıl döneceğini bekliyordu”

Görüşme trafiği böyleyken Kandil fotoğrafları PKK’dan silah bırakacaklarına dair mektupları aldığımız ziyaretlere aittir. Gösterdiğin fotoğraflar Öcalan’ın Kandil’e silahları bırakma çağrısının yapılacağı görüntülerdir. Senin genel başkanın Erdoğan da heyecanla bu mektubun Türkiye’ye nasıl döneceğini bekliyordu. Biz o mektupları devlet yetkililerine ilettik. O fotoğrafları Kandil’dekiler çekti. Oraya telefon götüremiyoruz ve bizim çekebileceğimiz bir fotoğraf yok. O fotoğrafları biz çekmedik ve bir süre sonra bu fotoğraflar basına yansıdı.” 

“28 Şubat Dolmabahçe Mutabakatı’nın açıklandığı fotoğrafta kimin nerede oturacağını belirleyen bizzat Erdoğan’dı”

Çözüm sürecinden hareketle 28 Şubat 2015 tarihinde Dolmabahçe’de HDP heyeti ile hükümet yetkililerinin çektirdiği fotoğrafı da gösteren Pervin Buldan, bu mutabakata hâlâ bağlı olduklarını söylerken çözüm sürecinde kendilerine vaat edilenleri de “yeri ve zamanı geldiğinde” açıklayacaklarını ifade etti: “28 Şubat Dolmabahçe Mutabakatı’nın açıklandığı fotoğrafta kimin nerede oturacağını belirleyen bile bizzat Erdoğan’dı. Bu gerçekleri bir kenara bırakıp iftiralarla sorumluluktan kurtulacağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Çözüm süreci can kaybı yaşanmaması için fedakarca yürütülen bir süreçti. Bugün olsa aynı fedakarlığı yine gösteririz. Çözüm sürecinde bize vaat ettiklerinizi yeri ve zamanı geldiğinde açıklayacağız. Çözüm süreci başarıya ulaşırsa nelerin yapılacağını yeri ve zamanı geldiğinde açıklamazsam namerdim.”

“Ömer Faruk Gergerlioğlu Türkiye toplumunun vicdanıdır”

Son olarak Yargıtay tarafından hapis cezası onanan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında konuşan Pervin Buldan, “Ömer Faruk Gergerlioğlu için verilen haksız ve hukuksuz bir karar var. Korktukça HDP’ye saldırıyorlar ve HDP’ye saldırdıkça kaybettiklerinin farkında değiller. Ömer Faruk Gergerlioğlu Türkiye toplumunun sesidir, vicdanıdır. Gergerlioğlu’nun yaptığının zerresini sizin o kadar vekilinizden biri bile yapmamıştır. Türkiye toplumu bir an önce sandıkların kurulmasını ve size sandıkta ders vermeyi bekliyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.