Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İnadına yapacağız” dediği Kanal İstanbul projesinin güzergâhındaki köylerin sakinleri Medyascope’a konuştu: “Yine köylü kaybedecek”

Haber: Ali Macit, Fazıl Alp Akiş

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Şubat Perşembe günü İstanbul’da, AKP 7. Olağan İl Kongresi’nde Kanal İstanbul projesinde ısrarcı olduğunu açıkladı. Erdoğan “Onlara rağmen Kanal İstanbul’u yapacağız, inadına yapacağız” dedi. Erdoğan’ın bu sözlerini ve Kanal İstanbul projesiyle ilgili düşüncelerini, projenin güzergâhı üzerindeki köylerde yaşayanlara sorduk.

Medyascope muhabirleri Ali Macit ve Alp Akiş, Erdoğan’ın açıklamalarını Başakşehir Belediyesi’ne bağlı Şamlar Köyü sakinlerine sordu. Kimi sakinler Kanal İstanbul sayesinde zengin olabileceğini düşünürken kimisi de “Kaybeden yine köylü olacak” dedi. Konuştuğumuz kişiler Sazlıdere Barajı’nın köylüyü kötü yönde etkilediğini, Kanal İstanbul’un köylünün durumunu düzeltebileceği gibi daha da kötüleştirebileceğini söyledi.

Erdoğan’ın Sinan Erdem Spor Salonu’nda yapılan İstanbul İl Kongresi’nde kullandığı “İnadına yapacağız” ifadeleri hakkında da görüş ayrılığı vardı. Konuştuğumuz bir kasap dükkanı sahibi, Erdoğan’ın “inat etmekten” kastının “farklı bir inat” olduğunu söyleyerek projeyi desteklediğini belirtti. Yine projeyi destekleyen bir Şamlar sakini, “Hükümet istiyorsa yapsın, en güzeli bu” dedi. Ancak projeyi desteklemekle beraber iktidarın muhalefete ve halka danışarak ilerlemesi gerektiğini belirtenler de vardı. Muhabirlerimizin sorularını yanıtlayan bir köy sakini “Şu ana kadar bir danışma olmadı, olması gerekiyor. İnsanlara artısı eksisi anlatılsın, bilgilendirmeleri gerekiyor” diye konuştu.

Projeye karşı çıkanlar ise Erdoğan’ın sözlerini eleştirdi. 25 yıldır bölgede yaşadığını belirten bir köy sakini, “Cumhurbaşkanı Kanal İstanbul’u yapmak istiyor, bu aşikâr. Güzergâh belirleme aşamasında araziler yandaşlara peşkeş çekildi. Bugün yüzde 51 çoğunlukla ‘her istediğimi yaparım’ demek olmaz. Bu yapılacaksa, önümüzde genel seçimler var, 2023 seçimlerine kadar beklemesini talep ediyoruz” dedi. Projeye karşı çıkan ve hayvancılıkla uğraştığını belirten bir başka köy sakini, “Sazlıdere Barajı ile bize bir vurgun yapıldı, Kanal İstanbul ile bir daha vurulacak. Hep zararı biz köylüler çekiyoruz. Ne toprağımız ne arazimiz kaldı, Kanal’ın bize faydası olmaz” görüşünü dile getirdi.

İmamoğlu’ndan Erdoğan’a Kanal İstanbul yanıtı: “İstanbul 1’den büyüktür”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Erdoğan’ın sözlerine bugün (25 Şubat Perşembe) yanıt verdi. İmamoğlu, “İstanbul ile inatlaşmayı hâlâ kendisine marifet görenlere 23 Haziran’ı hatırlatıyorum. İstanbul 1’den büyüktür” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.