İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), bugün (25 Şubat) düzenlediği ilk çevrimiçi toplantısında, “Ekolojik Dönüşüm için Kültür ve Sanat” başlıklı dokuzuncu raporunu tanıttı. Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hande Paker’in hazırladığı rapor, kültür-sanat kurumlarındaki dönüşümler için somut öneriler sunarken ekolojik dönüşüm üzerine bir tartışma alanı da açıyor.
İKSV, bugün (25 Şubat) düzenlediği ilk çevrimiçi toplantısında Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hande Paker‘in hazırladığı “Ekolojik Dönüşüm için Kültür ve Sanat” başlıklı raporu tanıttı. Paker’in yanı sıra İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece, İKSV Medya İlişkileri Direktörü Ayşen Ergene ve İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Araştırma Sorumlusu Fazilet Mıstıkoğlu da toplantıda yer aldı.
Hollanda ve İngiltere’den kurumlarla yürütülen saha araştırmasından yola çıkılarak, kültür-sanat alanında ekolojik dönüşüm için yapılabileceklerle iklim hareketinin ilham verdiği yeni anlayışlar ve pratiklerin incelendiği raporda, sürdürülebilirlik kavramının ortaya çıkışı ve yaygınlaşması ele alınıyor. “Kültür sanat kurumları için ekolojik dönüşüm nerede başlayabilir?” sorusuna cevap olabilecek bazı somut araçların sunulduğu raporda, kültür-sanat kurumları ve etkinliklerin ekolojik ayak izlerini azaltmak için birtakım öneriler paylaşılıyor. Raporda ayrıca, enerjiyi sürdürülebilir kaynaklardan kullanmak, atıklardan mümkün olduğu kadar yeniden kullanım sağlamak, seyahatleri azaltmak, yerel üreticilerle çalışmak gibi sürdürülebilirlik için gerekli önlemler yer alıyor.
İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece raporla ilgili, “Yaşadığımız gezegenin bugününü ve geleceğini tehdit eden ekolojik krize karşı değişim yolunda güçlü bir sözü olan kültür sanat dünyası, aynı zamanda kendi pratiklerini dönüştürme sorumluluğunu duyuyor. Bu nedenle, yaratıcı seslerin daha gür duyulacağı koşulları sağlamak ve dönüşüme yardımcı olacak araçları sunmak, kültür politikalarının en acil meselelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
Doç. Dr. Hande Paker de rapora ilişkin “İçinde bulunduğumuz ekolojik kriz hem yerel hem küresel olarak tecrübe ettiğimiz en yaşamsal sorun. İklim krizi bir yandan gezegenimizi tahrip ederken diğer yandan toplumsal ve ekonomik eşitsizlikleri artırıyor. Krizi atlatabilmek için gereken dönüşüm iklim adaletiyle şekillenmiş siyasal ve kültürel bir eksen değişimi. Bu değişim için kültür sanat aktörlerinin devreye soktuğu çeşitli yeşil araçlar bir başlangıç yaratıyor. Dönüşüm hem kültür sanat alanında hem de çevre hareketleri tarafından benimsenen yerele odaklanma, katılımcılık, ağ kurma gibi yeni pratiklerle güç kazanıyor” diye konuştu.