Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Maltepe Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı, işçilerin grevi sonlandı – Genel-İş Sendikası: “İkramiye dahil en düşük ücret net 4 bin 700 TL oldu”

İstanbul Maltepe Belediyesi’nde 23 Şubat’tan beri süren grev bugün sona erdi. Maltepe Belediyesi ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş), toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaştı.

CHP’li Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, belediye ile DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın anlaştığını duyurdu. Kılıç, “Genel-İş Sendikası ile sürdürdüğümüz toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşma ile sonuçlanmıştır. Bu süreçte sağduyu ve anlayışını esirgemeyen halkımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Genel-İş Sendikası’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise “Maltepe Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Yapılan anlaşmaya göre ikramiye dahil en düşük ücret net 4 bin 700 Türk Lirası oldu. Uyuşmazlık nedeniyle 23 Şubat’ta başlayan yasal grevimiz bugün itibariyle sona ermiştir” denildi.

Toplu iş sözleşmesini Genel-İş Genel Merkezi imzaladı

Maltepe Belediyesi ile Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube arasında süren görüşmelere, Genel-İş Sendikası Genel Merkezi de dahil oldu. Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Başkanı Yenigül Özen Dolgun, “En son söyledikleri şey ‘En fazla 4 bin 700 yaparız’ oldu. Bunu şube yönetimi olarak kabul etmeyeceğimizi söyledik. TİS yetkisi Genel Merkez’de olduğu için Genel Merkez bu iradesini kullanacağını söyledi. Genel Merkez bunu imzalarsa yasal olarak grev sürecimiz sona erer. Devam etmeyi seçersek geçen seneki gibi eylem süreci başlatmış oluruz. Salgın koşullarını da gözeterek bunu da hep birlikte değerlendireceğiz, birlikte karar vereceğiz” diye konuştu.

İşçiler sandık kurdu

İşçiler gelen teklifi sandık kurarak oylama kararı aldı. Oylama devam ederken Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, sosyal medya hesabından anlaşmanın sağlandığını, grevin sona erdiğini duyurdu. 

Kısa bir süre sonra Genel-İş Sendikası Genel Merkezi de Twitter’dan yaptığı açıklamada, Maltepe Belediyesi ile anlaşma sağlandığını aktardı: “Maltepe Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Yapılan anlaşmaya göre ikramiye dahil en düşük ücret net 4 bin 700 TL oldu. Uyuşmazlık nedeniyle 23 Şubat’ta başlayan yasal grevimiz bugün itibariyle sona ermiştir.”

İşçilerin yaptığı oylamada greve devam edilmesi kararı çıktı. Ancak Genel-İş Sendikası Genel Merkezi’nin TİS’e imza atması nedeniyle yapılacak eylemler yasadışı olacağı için işçiler işbaşı yaparak grevi bitirdi. 

İşçiler ne istiyordu?

TİS görüşmelerinde işçi tarafını temsil eden Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şubesi’nin talebi, yevmiyenin brüt 180 liraya çıkarılması, yüzde 30 zam yapılması, yemek ücretinin günlük brüt 40 liraya, 120 lira olan yol parasının aylık tam seyahat kartı parası olan 275 liraya çıkarılmasıydı. Ayrıca 112 günlük ikramiye ile Kurban ve Ramazan bayramlarında 400 ve 300 TL ücret talep ediliyordu. 

Maltepe Belediyesi’nin en düşük ücret teklifi ise 4 bin 118 Türk Lirası idi. Grev sonucunda en düşük ücret 4 bin 700 Türk Lirası oldu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.