Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı, Maltepe Belediyesi’nde işçiler greve çıktı

İstanbul-Maltepe Belediyesi ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanınca işçiler greve başladı. 

İstanbul’da Maltepe Belediyesi ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) Anadolu Yakası 2 No’lu Şubesi arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri tıkandı. Altı aydır süren görüşmeler, 1.588 işçiyi kapsıyor. 

22 Şubat günü yapılan görüşmelerden sonuç çıkmaması nedeniyle, 23 Şubat saat 00.01’de işçiler, belediye binası girişlerine “Bu işyerinde grev var” pankartlarını asarak greve başladı. 

“Belediye 215 TL zam teklif etti”

Toplu sözleşme görüşmelerinde Maltepe Belediyesi dün akşam son teklifini verdi. Teklifi işçilerle paylaşan Şube Başkanı Yenigün Özen Dolgun, “Net zam bu şartlar altında 215 liradır. Çocuğa harçlık olarak verseniz cebine koymaz” dedi. 

Dolgun, belediyeden gelen teklifi şöyle açıkladı: “Belediye, 14 lira 85 kuruşluk yemek ücretine 2 lira 15 kuruş, 8 lira 50 kuruş olan yol ücretine 1,5 lira zam yapmak istiyor. Taban ücreti brüt 123 liraydı, 125 lira teklif ettiler. Buna da seyyanen 11 lira zam teklifinde bulunuldu. Toplamda elimize geçecek olan net zam bu şartlar altında 215 liradır.”

“Yevmiye brüt 180 lira olmalı”

TİS görüşmelerinde işçi tarafını temsil eden Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şubesi’nin talebi, yevmiyenin brüt 180 liraya çıkarılması, yüzde 30 zam yapılması, yemek ücretinin günlük brüt 40 liraya, 120 lira olan yol parasının aylık tam seyahat kartı parası olan 275 liraya çıkarılması. Ayrıca 112 günlük ikramiye ile Kurban ve Ramazan bayramlarında 400 ve 300 TL ücret talep eden Genel-İş Sendikası, bu rakamların pazarlığa açık olduğunu belirtiyor. 

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, işçilerin grevine ilişkin yazılı açıklama yaptı

En düşük ücreti 4 bin 118 TL’ye çıkarma tekliflerinin sendika tarafından reddedildiği belirtilen açıklama şöyle: 

“Belediyemizde çalışan 1.588 personelimizi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerimiz, DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası ile altı aydır sürmektedir. Emekçilerimizin tüm sosyal ve idari haklarında anlaşma sağlanmış olup, maddi konularda anlaşma sağlanamamıştır.

En düşük 2 bin 800 TL alan emekçilerimizin ücretlerine ikramiyeler hariç yaklaşık yüzde 47 zam sonucunda net 4 bin 118 TL’ye çıkarma teklifimiz sendika tarafından reddedilmiştir.

Amacımız; bir yandan emekçilerimizin alın terine sahip çıkmanın yanı sıra Maltepe halkının vergileriyle oluşan bütçemiz ile ortaya konulan hizmet kalitesinin korunmasıdır. Bundan sonra da tavrımız aynı doğrultuda olacaktır.

Maltepe Belediyesi olarak yasal ve demokratik çerçevede kaldığı sürece, emekçilerimizin hak mücadelesine saygı duyduğumuzu bir kez daha kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Ortak bir zeminde buluşmak adına sendika yetkililerinin, ülke ve kurumumuzun mali gerçeklerine uygun koşulları göz önünde bulundurmasını temenni ediyoruz.”

Genel İş 2 Nolu Şube: 4.118 TL sadece 23 kişiyi kapsıyor

Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 2 No’lu Şube yöneticisi Alkan Okuducu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda belediyenin açıklamasının gerçeği yansıtmadığını, 4 bin 118 TL’nin yalnızca 23 kişiyi kapsadığını söyledi. 

Okuducu, belediyenin temizlik işçisine, park işçisine, taş işçisine 300 TL zam önerildiğini belirtti.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.