Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Grevdeki Maltepe Belediyesi işçileri Medyascope’a konuştu: “Belediye kara propaganda yapıyor, açlık sınırında ücret alıyoruz”

İstanbul’da Maltepe Belediyesi ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) Anadolu Yakası 2 No’lu Şubesi arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri tıkandı. Altı aydır süren görüşmeler, 1.588 işçiyi kapsıyor. 

22 Şubat günü yapılan görüşmelerden sonuç çıkmaması nedeniyle, 23 Şubat saat 00.01’de işçiler, belediye binası girişlerine “Bu işyerinde grev var” pankartlarını asarak greve başladı. 

Grevdeki işçiler Medyascope‘a konuştu

Belediyenin temizlik işlerinde çalışan Gürsel Kahriman, “Salgın sürecinde çöpleri topluyoruz. Bir kahve, bir restoran yok. Lavaboya gidemiyoruz. Hepimiz bu şekilde çalışmamıza rağmen, belediye bize açlığı reva görüyor” dedi. 

“Asgari ücretin altında maaş alıyoruz”

Ellerine geçen toplam paranın 3 bin 500 lira olduğunu söyleyen Kahriman, “Aldığımız maaşın içinde yol ve yemek parası da var. Onlar çıkınca asgari ücretin altında maaş alıyoruz” diye konuştu.

 

“Açlık sınırında çalışıyoruz” 

Maltepe Belediyesi dış temizlik işlerinde çalışan Turan Suludere de “2018 yılında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bizleri belediye şirketlerinde ‘sürekli işçi’ statüsüne aldılar. Maaşlarımızın ve çalışma şartlarımızın daha iyi olacağını düşünüyorduk fakat tam tersi oldu. Bizler şu an açlık sınırında çalışıyoruz” dedi.

Belediyenin önerdiği yüzde 47’lik zammın doğru olmadığını belirten Suludere, “Bu kara propagandadır. Yol, yemek dahil 3 bin 500 maaş alıyoruz” diye konuştu.

“Grevimiz kırılmaya çalışılıyor”

Medyascope‘a konuşan Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube Sekreteri Umut Karslı da belediyenin kamuoyuyla paylaştığı rakamlarının doğru olmadığını belirterek şunları söyledi: “Belediye ile hâlâ müzakere masasının devam ettiğini düşünüyoruz. Ücret konusunda belediyenin yaptığı açıklamaları doğru bulmuyoruz. Bizim taslağımız ortadadır. 170 lira taban ücreti, 35 lira yemek ücreti ve ulaşım için aylık mavi kart ücreti talep ediyoruz. Bu rakamlar müzakereye açıktır.”  

Belediyeden bazı birim müdürlerinin greve çıkan işçileri tehdit ettiğini de belirten Karslı, sözlerini “Grevimiz kırılmaya çalışılıyor. Suç duyurusunda bulunacağız. Toplu sözleşme bir haksa grev de bir haktır” diyerek tamamladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.